Prima pagină » Actualitate » Europarlamentarul PRO România Corina Crețu, la „Dezbaterea Zilei” – programul BZI LIVE a dialogat pe tema neintegrării României în Schengen – VIDEO
Europarlamentarul PRO România Corina Crețu, la

Europarlamentarul PRO România Corina Crețu, la „Dezbaterea Zilei” – programul BZI LIVE a dialogat pe tema neintegrării României în Schengen – VIDEO

21 dec. 2022, 17:40,
în Actualitate

La „Dezbaterea Zilei” din 21 decembrie, invitata emisiunii a fost europarlamentarul PRO România, Corina Crețu, care a dialogat pe tema eșecului Schengen. Aceasta a prezentat prin altele, că deși se aștepta ca în urma votului nefavorabil din 8 decembrie, cancelarul Karl Nehammer să fie urât de austrieci, acesta are o urcare uimitoare în sondaje.

Europarlamentarul PRO România Corina Crețu

Corina Crețu a fost prezentă în Platoul BZI LIVE, la emisunea „Dezbaterea Zilei” din 21 decembrie, unde a discutat despre eșecul Schengen. Europarlamentarul PRO România a precizat că țara noastră nu a fost niciodată mai aproape de idealul acesta și că nu ne vom mai afla prea curând îna ceastă poziție. Din păcate, în opinia Corinei Crețu, o aderare la Spațiul Schengen ar putea fi discutată abia după anul 2025.

„Eu când deschid televizorul, o văd pe doamna ministru de Externe a Germaniei nonstop. Dacă vă uitați, e la toate știrile. Eu am fosrte mulți prieteni în Ministeruld e Externe, profesiniști, dar din păcate, oamenii politici au ridicat această ștachetă, aceste așteptări foarte mari, înainte să se asigure că avem această posibilitate de a intra în Schengen. Eu vă spun că în 2011 a fost prima rezoluţie adoptată de PE în favoarea aderării României la Uniunea Europeană și această rezoluție a fost contracalată de alte două rezoluții, în care se spunea că România nu merită să intre în Schengen.

Deci cine își închipuie că România poate să intre în Schengen doar pe prietenii, este o chestiune nedreaptă, pentru că noi tot timpul am depins de alegerile din alte țări.

Partea cea mai tristă este că, cancelarul german, în urma ultimului sondaj, e în cădere, dar decizia de a refuza accesul României în Schengen are 60% din acceptul populației austriece. Deci aici eu cred că trebuia să meargă om la om, țară cu țară și să se explice beneficiile sunt reciproce, că românii sunt în UE, că nu suntem cetățeni de mâna a doua.

Avem dreptul la liberă circulaţie în UE, pentru că suntem cetățeni egali şi s-a făcut o mare nedreptate. Dar ceea ce este trist este că nimeni în România nu face  o analiză cu ceea ce am greșit noi. Noi tot spunem cum nu ne-au ajutat alte țări, dar e oare vreo noutate că fiecare țară a devenit egoistă și că fiecărui prim-ministru îi pasă de electoratul lui? Și dacă electoratul lui este xenofob și nu mai vor români, e o noutate? Nu e.

Este clar că ţările au devenit mult mai egoiste, toată Europa suferă de creşterea preţurilor, nu sunt doar în România.

Iar din acest punct de vedere nemulțumirea este generală. Iar Comisia este foarte slabă, din această cauză și acest scandal care ne afectează, dar proiectul european trebuie să rămână.

Și aici, legat de Schengen eu nu mai sunt optimistă. Eu cred că niciodată nu am mai fost mai aproape ca acumd e intrarea în Schengen, mai ales cu sacrificiile pe care le facem, cu miile de experți care au fost în România.

Practic România demonstrează în fiecare zi că este în stare să asigure securitatea granițelor externe ale UE.

Pe 15 decembrie la CE, nici nu s-a mai discutat deloc despre aderarea Schengen a României, deşi preşedintele a spus că se va discuta. Nici nu are rost să mai faci un alt consiliu JAI până când Austria nu îşi schimba punctul de vedere.

Suedia şi-a prezentat programul şi nici nu este dispusă să ne pună pe ordinea de zi. Spania nu cred că are de gând, iar apoi urmează Belgia, deci este exclus. Poate spre sfârşitul lui 2024-2025.

Nu am înţeles de ce au ridicat stacheta aşteptărilor atât de mare. Beneficiile ar fi fost reciproce. Nu are nici o legătură migraţia cu intrarea în Schengen.

Dar noi nu ştim pledoaria domnului Bode. Dacă tot se publică în presă toate atacurile, trebuia să prezinte şi ce a spus şi dacă a spus ceva”, a spus Corina Crețu la BZI LIVE.

Corina Crețu:”Dar cetăţenii României nu merită măcar atât?”

Europarlamentarul PRO România a discutat de altfel și despre vizita la București a Ursulei von der Leyen, în care a fost semnat Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

„Din acest punct de vedere am spus că niciodată nu am fost mai aproape, pentru că acum situaţia geopolitică a României a devenit foarte importantă. Și după cum vedeți, noi suferim, dar suferim artificial, pentru că Romnia este dependentă de gaze cu puțin. Toată lumea spune că din cauza războiului au crescut preţurile. Dar în România nu are sens, pentru că în România prețurile cresc pentru că sunt companii întregi și de la producători, de la dumneavoastră până la mine mai sunt încă 30 de companii care pun bani.

În Germania este alta situaţia pentru că au avut încredere în Putin şi acum doamna Merkel nu mai are nici o popularitate, tocmai pentru că a cultivat relaţiile cu Rusia. Deci ce am avut noi la București a fost mai mult pentru vestul european decât pentru noi. Faptul de a diversifica alternativele, de a duce gaze din Azerbaidjan.

Deci toate lucrurile astea, dar nu e vina lor, că nu le punem noi pe hârtie. Să le spunem ‘uite ce am făcut pentru voi… asta, asta şi asta, cetăţenii României nu merită măcar atât?’ Şi cu vizele americane, la fel,  că suntem parteneri strategici de 25 de ani…

Deci mai depinde și de cine ne reprezintă. Repet, sine ne reprezintă, stă în cabina de vot. Fiecare vot din fiecare sat contează. O zi la fiecare 5 ani, puterea sta în votul cetăţeanului”, a conchis Corina Crețu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`