Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE: „Aşa este mentalitatea românească. Odată ajuns în funcţia de ministru, de primar, consideri că le ştii pe toate”

de: BZI.ro
12:20, 07 dec. 2023

Corina Crețu, europarlamentar și președintele Consiliului Național al Partidului PRO România a discutat în cadrul emisiunii BZI LIVE de marți, 5 decembrie, despre criza socială și economică, dar și despre lipsa investițiilor și nevoia de a atrage, în aceste momente de criză, a cât mai multe și diverse fonduri pentru dezvoltarea țării.

„Aşa este mentalitatea românească. Odată ajuns în funcţia de ministru, de primar, consideri că le ştii pe toate. În Europa este altfel. Se aplică un principiu numit ‘principiul parteneriatului’. Adică un primar odată ales este obligat că o dată pe an să facă consultări – la noi se mimează aceste consultări publice-. Dar acolo se fac consultări, în primul rând pentru că există o descentralizare a fondurilor europene, care este un alt subiect, şi dacă acest lucru nu se va întâmpla în România vom rata şanse foarte foarte mari.

Deci gândiţi-vă că noi avem 8 regiuni. Eu când am venit aici la Iaşi şi ne-am adunat la Prefectura, ca să vorbim despre implementarea şi nu ştiu cum aş putea eu, ca şi comisar European, şi la Cluj să ajut nord-est şi nord-vest… Care erau partenerii mei? Preşedinţi de consilii judeţene, nu ştiu câţi primari, fiecare se consideră stăpân pe zona lui.

Păi dacă eu mă duceam în Franţa sau în Germania, aveam un partener preşedinte de regiune. Şi acel preşedinte de regiune… în primul rând, noi negociam direct cu regiunea. Franţa şi Germania, nu negociezi cu guvernul. Se aloca potrivit PIB-ului pe cap de locuitor, fiecărei regiuni. Şi preşedintele de regiune îşi adună cadre universitare, mediu de afaceri, dacă nu are universitates sigur are oameni acolo… mediul cultural şi spun ‘asta este bucată de la guvern pentru următorii 7 ani şi asta putem să facem noi pe următorii 7 ani. Hai să stabilim prioritățile’. Aici trebuie să ajungem. Dar la noi, acest process de descentralizare teritorială vine cu foarte multe convulsii politice.

Mulţi sunt de părere că astfel s-ar reveni la baronii locali. Dar nu se poate, şi vă spun că în România, când noi am devenit membri ai Comisiei Europene, s-a făcut un artificiu cu aceste 8 regiuni care sunt unităţi administrativ-teritoriale, dar nu sunt persoane juridice. Oricum s-a făcut un pas important”, a spus Corina Crețu.

Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE

Europarlamentarul Corina Crețu a discutat la BZI LIVE și despre faptul că cei aflați la guvernare nu știu să profite de această șansă pe care le-o oferă PNRR-ul.

„Indiferent de situaţie, nici europarlamentarii, nici comisarii nu pot înlocui guvernul naţional. Şi acest lucru este clar. PNRR-ul trebuia făcut de Guvern şi eu critic şi regret lipsa de transparență cu care a fost făcut acest PNRR.

De găsit, l-am găsit pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Nu putea să îl găsească oricine dar îţi dădeai seama că nu era făcut potrivit nevoilor populaţiei. Cred că acest lucru a vrut să îl zică domnul prim-ministru. Pentru că România beneficiază de acest PNRR.

Deci noi avem în faţă 80 de milioane de euro. Deci avem o şansă unică, pe care nu o să o mai avem.

Practic, Comisia Europeană a virat altor ţări şi a treia tranșă, România nu a făcut cerere pentru a treia tranșă. Pentru că noi nu am cheltuit aceşti bani. Noi din 9 miliarde am cheltuit 10%. Iar astea sunt date din iulie. Dar în orice caz, România se află pe un loc destul de bun în ceea ce priveşte atragerea”, a conchis Corina Crețu.