Europarlamentarii au votat pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen
Astăzi, 10 noiembrie 2022, europarlamentarii au votat pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen. Astfel, controalele la frontierele interne dintre spaţiul Schengen şi Croaţia ar putea fi eliminate. Pe 18 octombrie, parlamentarii europeni s-au pronunţat prin vot favorabil pentru aderarea României la Schengen, iar votul decisiv ar trebui să aibă loc pe 9 decembrie.
În Parlamentul European s-au înregistrat 534 voturi „pentru”, 53 „împotriva” şi 25 de abţineri. La finalul anului trecut, Consiliul European a reiterat ca Croaţia a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a normelor Schengen.
Europarlamentarii au votat pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen
După votul favorabil, eurodeputaţii îndeamnă Consiliul să continue procesul prin adoptarea unei decizii finale de eliminare a controalelor la frontieră.
Croaţia trebuie să informeze Parlamentul şi Consiliul cu privire la modul în care şi-a pus în aplicare planul de acţiune pentru gestionarea frontierelor externe ale UE, dar şi mecanismul independent de monitorizare a acţiunilor poliţiei. Mai mult, europarlamentarii cer Comisiei să evaluare aspectele ce ţine de gestionarea frontierelor externe ale Croaţiei şi drepturile ca parte a programului de evaluare Schengen.
„Până în prezent, Croația a făcut obiectul celei mai cuprinzătoare evaluări privind aderarea la spațiul Schengen a oricărei țări din UE. Comisia a dat curs unui număr de 281 de recomandări în 8 domenii ale legislației Schengen. Comisia și Consiliul au confirmat disponibilitatea țării de a aplica integral normele Schengen. Parlamentul European este întru totul de acord: eliminarea controalelor la frontierele interne trebuie să aibă loc până la sfârșitul acestui an”, a spus raportorul pentru Croația, Paulo Rangel.
De mult timp, Parlamentul European a optat pentru extinderea spaţiului Schengen de liberă circulaţie. Până în prezent, în Schengen sunt incluse 26 de state ((toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei şi României, precum şi Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein, care nu sunt membre ale UE)). În 2018, eurodeputaţii au subliniat că Croaţia ar putea fi admisă în spaţiul Schengen după ce va îndeplini toate condiţiile necesare.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen
Vă readucem aminte că la 18 octombrie 2022, parlamentarii europeni au votat, la Strasbourg, pentru extinderea spaţiului Schengen, după a patra rezoluție pentru aderarea României. Aceştia au solicitat că Bulgaria şi România să fie admise în Schengen, menţionând că aceste două state îndeplinesc condiţiile de aderare.
Anterior, Consiliul UE, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru România, Bulgaria şi Croaţia. Potrivit calendarului, doue reuniuni europene vor fi în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Vor fi două reuniuni europene în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Spaţiul Schengen este o politică adoptată a Uniunii Europene prin care statele membre elimină toate tipurile de control la frontierele reciproce. Eliminarea controalelor la frontiere este unul dintre beneficiile aderării la spațiul Schengen. Trecerea dintr-un stat în altul va semăna cu o călătorie în interiorul ţării.
Comisia Europeană şi-a arătat interesul pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, considerând că toate cele trei state au îndeplinit condiţiile necesare aderării. Astăzi, europarlamentarii Europarlamentarii au votat pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, iar pe 9 decembrie va fi votul decisiv pentru România.