Europa nu poate fi independentă de importul de gaze naturale din Rusia, susţine liderul din China

de: BZI.ro
15:01, 21 apr. 2022

Europa nu poate fi independentă de gazele naturale din Rusia, a afirmat China prin vocea liderului ei, Xi Jinping. Declarațiile vin în contextul în care Uniunea Europeană dorește o independență de exporturile din Federația Rusă în contextul războiului din Ucraina.

Vă aducem aminte faptul că SUA s-au oferit să asigure furnizarea de gaze naturale lichefiate către Europa, dar transportul acestora este periculos și foarte scump. Pe de altă parte este bine de menționat că China a fost acuzată de către SUA că ar livra ajutor militar către Rusia. Ambasadorul Chinei în SUA a negat acuzațiile și a declarat că astfel de știri false sunt puternic promovate de administrația de la Washington.

Europa nu poate fi independentă de gazele naturale din Rusia, susţine China

Xi Jinping consideră că Europa nu poate fi independentă de gazele naturale din Rusia în contextul embargoului impus de Occident după ce Federația Rusă a invadat Ucraina. Oficialul comunist a spus voalat faptul că sancţiunile impuse de occident, decuplarea economică nu vor putea funcționa:

„China ar dori să propună o iniţiativă de securitate globală” care să susţină „principiul indivizibilităţii securităţii”, a spus Xi. „Ar trebui să menţinem principiul indivizibilităţii securităţii, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă şi durabilă şi să ne opunem construirii securităţii naţionale pe baza insecurităţii în alte ţări”, a adăugat el.

Rusia insistă că guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „securităţii indivizibile” potrivit căruia nicio ţară nu-şi poate consolida propria securitate în detrimentul altora. Incă de la începutul războiului China a abordat o poziţionare neutră. Autoritățile au votat împotriva excluderii Rusiei din ONU și s-au abținut în mai multe situații.

Gazul important din SUA este din ce în ce mai scump

Europa este dependentă față de Rusia în ceea ce privește importul de gaze naturale. Probabil cel mai dependent stat este Germania care a declarat că îi este imposibilă o sistare în totalitate a relațiilor cu țara condusă de Vladimir Putin. În acest context, SUA a declarat că va exporta gaze naturale lichefiate în Uniunea Europeană.

Totul vine cu un cost. Vorbim despre faptul că aceste gaze sunt din ce în ce mai scumpe. Analistul politic H.D. Hartmann afirma că și transportul lor este unul foarte dificil din cauza riscurilor uriașe pe care le oferă:

Vreţi război, fraților, România, Republica Moldova, Bulgaria nu sunt țări care să reziste la un conflict. Voi ştiţi cât durească să se construiască un terminal de gaz capabil să primească gaz american? 5 ani durează. Ştiţi care este pericolul? Dacă doamne ferește explodează. Dacă un vas explodează în Turcia, se simte suflul la Sofia. Sunt țări care nu aprobă astfel de vase. Este o bombă plutitoare, nu spun dacă este sigură sau nesigură. Eu spun că pericolul este atât de mare că poate rade orașe, nu ai nevoie de bombă atomică. Incă odată, sunt iluzii periculoase de doritori de război care cred că dacă distrugi Rusia face pace în Europa. a explicat H.D. Harmann la BZI LIVE.

Faptul că China vede că Europa nu poate fi independentă de importul de gaze naturale din Rusia poate fi un semnal puternic.