Europa devastată după ce Rusia anunță reducerea livrării de gaze naturale

de: BZI.ro
11:05, 26 iul. 2022

Rusia a anunțat că reduce livrarea de gaze naturale către Europa, iar statele anunță consecințe devastatoare. Concret, Gazprom va opera o scădere a exporturilor de gaze naturale care și așa sunt la jumătate din capacitate.

Recent, Gazprom anunța probleme la gazoductul Nord Stream 1 spunând că sunt de ordin tehnic și nu poate opera la capacitatea maximă. Recent, Canada a făcut o excepție și a predat Germaniei o turbină care să fie montată la conducta Nord Stream 1. Fapt ce a adus la o reacție vehementă a lui Volodimir Zelenski spunând că statele europene trebuie să-și păstreze sancțiunile internaționale împotriva Rusiei.

Europa devastată după ce Rusia anunță reducerea livrării de gaze naturale

Rusia a anunţat că întrerupe livrările de gaze naturale către Europa începând de miercuri. Măsura reprezintă o lovitură năucitoare pentru majoritatea statelor care sunt dependente de resursele naturale. Vladimir Putin a lansat mai multe avertismente legate de sancţiunile impuse de Occident spunând că acestea vor duce la creșteri uriașe ale prețurilor energiei.

Gazrpom a anunțat că va reduce exportul, începând de miercuri, la 33 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă 40% din exportul actual care și așa era redus la 40% față de valorile înregistrate înainte de război. Europa este dependentă în proporţie de 40% de gazele naturale aduse din Rusia și în proporţie de 30% de petrolul rusesc.

Oficial, Rusia susţine că sunt probleme tehnice la gazoductele care livrează gaze naturale către Europa și că situația s-ar ameliora dacă Occidentul nu ar fi impus sancţiuni către Kremlin. Toate problemele apar într-o europă în care milioane de cetățeni sunt ameninţaţi cu foametea din cauza crizei alimentare mondiale.

Europa discută despre planul de economisire a energiei

Europa are pe masă mai multe scenarii legate de energia electrică și termică. Marți, liderii europeni se reunesc pentru a discuta despre modalități prin care pot economisi energia. Pe măsură ce unele țări acceptă în totalitate reducerea cu 15% a consumului de energie, alte state se opun.

Europa nu are planuri concrete pentru o iarnă care ar putea însemna un dezastru economic și social. Ba mai mult, Germania a înfiinţat deja numitele adăposturi ale foamei, adăposturi în care vor sta persoanele care nu îşi mai permit să plătească utilitățile care se anunță că vor fi extrem de mari.

În schimb, Kremlinul anunţa că nu intenţionează și nu îi este în avantaj să reducă exportul de gaze naturale, dar acest lucru are loc acum pentru că nu există posibilitate de a obține echipament tehnic care să ducă la rezolvarea defecțiunilor. În altă ordine de idei, Ucraina a acuzat Gazprom că a mărit presiunea din conductele care îi tranzitează teritoriul, lucru ce ar duce la defecțiuni tehnice.

Așadar, Rusia reduce livrarea de gaze naturale, iar Europa nu are planuri concrete pentru a putea face față unei ierni care se anunță dificile.