Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru a fost numit membru în noua comisie de specialitate a Parlamentului European
Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru a fost numit membru din partea Grupului social-democraților în noua comisie de specialitate a Parlamentului European destinată luptei de combatere a cancerului, conform unui comunicat remis de Legislativ. Este o performanță uriașă pentru doctorul Tudor Ciuhodaru și încă o dată se dovedește, dacă mai era nevoie, ca Maricel Popa, președintele PSD Iași își bate joc de partid și l-a ignorat pe reputatul medic în cursa pentru Primăria Iași.
Comisia de specialitate a Parlamentului European
Înfiinţarea acestei comisii a fost votată în Parlamentul European cu nu mai puţin de 651 de voturi pentru, 8 abțineri și 28 împotrivă, se arată în comunicatul oficial. Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului își va desfășura activitatea pe o perioadă de 12 luni, începând cu luna septembrie.
În cadrul ședințelor constitutive din septembrie se vor hotărî președintele și vicepreședintele acestei comisii. Aceasta va fi compusă din 33 de europarlamentari.
De asemenea, din această comisie vor parte face încă doi europarlamentari români, de această dată din partea Grupului Popularilor Europeni, și anume Marian-Jean Marinescu, dar și Nicolae Ștefănuță din partea Grupului Renew Europe.
Reamintim faptul că președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a precizat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.
Sarcina comisiei speciale
Această comisie specială pentru combaterea cancerului are sarcina specifică de a evalua oportunitățile UE de a lua măsuri concrete, de a identifica legislația și alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului și căutarea celor mai bune modalități de a sprijini cercetarea. Toate detaliile privind competențele comisiei vor fi curând disponibile.
Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D), aflat la primul său mandat în Parlamentul European, este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu India, membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, precum și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Legislativul de la Bruxelles. Specializat în medicina de urgență, Tudor Ciuhodaru activează ca medic primar în cadrul Spitalului Clinic de Urgență ,,Prof. Dr.Nicolae Oblu” din Iași.
Cum sunt numiți comisarii și președintele Comisiei?
Parlamentul European alege președintele Comisiei.
„După alegeri, una dintre primele îndatoriri ale Parlamentului proaspăt constituit este de a alege noul președinte al Comisiei Europene (organul executiv al UE). Statele membre numesc un candidat pentru postul respectiv, însă ținând seama de rezultatele alegerilor europene. În plus, Parlamentul trebuie să aprobe noul președinte al Comisiei cu majoritate absolută (jumătate din numărul de deputați plus unu). În cazul în care candidatul nu obține majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună (Consiliul European hotărând cu majoritate calificată). Pentru alegerile din 2014, Parlamentul a introdus sistemul de candidați cap de listă. Fiecare partid politic european a prezentat un candidat la funcția de președinte al Comisiei și partidul care a obținut cele mai multe voturi la alegeri a putut propune candidatul Parlamentului la numirea în funcția de președinte al Comisiei.”, potrivit Parlamentului European.
Comisarii
Candidații pentru celelalte portofolii ale Comisiei trebuie să treacă și ei printr-o etapă de strictă verificare parlamentară înainte de a-și prelua funcția.
„Consiliul, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, câte unul pentru fiecare stat membru. Acești comisari desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă Președintelui Parlamentului European. O evaluare negativă a determinat deja în trecut retragerea unor candidați din proces. Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului.
După ce au primit aprobarea Parlamentului, președintele și comisarii sunt numiți în mod oficial de Consiliu, care hotărăște cu majoritate calificată.
În cazul unei modificări substanțiale a portofoliului pe durata mandatului Comisiei, al completării posturilor vacante sau al numirii unui nou comisar după aderarea unui nou stat membru, comisarii în cauză sunt audiați din nou în fața comisiilor competente.”, potrivit Parlamentului European.