Eugen Teodorovici despre sporurile bugetarilor: ”De ce să iei spor de doctorat?”

de: BZI.ro
13:07, 09 aug. 2023
Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor a vorbit la BZI LIVE despre sporurile pe care le încasează unii bugetari. Acesta arată că sporul de doctorat nu ar trebui încasat decât în anumite zone.  Ba mai mult, fostul ministru propune și o digitalizare masivă care ar crește încasările la bugetul de stat prin reducerea consumului de hârtii, eliminarea transportului de documente de la minister la minister.
Vă aducem aminte faptul că recent Marcel Ciolacu a declarat că este nemulțumit de sporurile pe care le încasează bugetarii spunând că unele sporuri sunt foarte mari și nesimțite. În presă au apărut mai multe liste cu sporuri care pur și simplu le dublau salariile unor bugetari. Vorbim despre sporul de periculozitate la toți funcționarii care lucrau la Consiliul Județean Vaslui, despre sporul de venit la serviciu, sau sporul de lucrat cu fonduri europene – pentru funcționari din Ministerul Fondurilor Europene – .

Eugen Teodorovici, despre sporurile bugetarilor

Într-o intervenție la BZI LIVE, Eugen Teodorovici explică de ce unele sporuri ale bugetarilor nu au ce căuta în actualul buget al statului român. De exemplu nu se justifică acei 15% din salariu pentru sporul de periculozitate, fostul ministru dând și un exemplu concret:
” Vrei să umbli la sporuri? Foarte bine, dar la care sporuri vrei să umbli? Hai să ne uităm bine, avem spor de periculozitate de 15% din salariu. În același birou sunt salariați cu salarii diferite. Aplicând un procent, înseamnă că fiecare  se radiază diferit, ceea ce este incorect. Dă-mi o sumă fixă, dacă vrei să o dai și pa. ” a declarat ministrul.
Ba mai mult, în afară de educație, sănătate și cercetare, sporul de doctorat nu ar trebui să mai existe. Eugen Teodorovici afirmă că funcționarul este obligat să se pregătească încontinuu pentru a putea răspunde cerințelor fișei postului:
” Spor de doctorat! De ce să dai spor de doctorat în administrația publică, cu excepția educației, sănătății și cercetării, acolo se justifică. Dar un funcționar public nu are ce să primească în plus pentru că și-a făcut doctoratul. Și-a făcut doctoratul pentru că el este obligat și este normal să se pregătească continuu pentru a răspunde cerințelor din fișa postului. ” a menționat fostul ministru la BZI LIVE.

Digitalizarea ar aduce sute de milioane la buget

O altă problemă abordată de fostul ministru Eugen Teodorovici este cea a digitalizării care pur și simplu lipsește. Dacă hârtia este eliminată, ar scădea și numărul mașinilor folosite pentru căratul acesteia, ar scădea și combustibilul aferent dar și cheltuielile bugetate pentru reparația autoturismelor:
” Sunt numeroase măsuri care pot fi ajustate sau eliminate pentru a crește veniturile din zonă publică. Scoate hârtia din administrație, lucrează online în administrație. În acest fel scad și sute de mașini, combustibilul aferent, service-ul pe care îl plătește statul pentru mașini, foile dintre ministere. În pandemie lucrai online de acasă. Fă acest lucru și acum şi vei vedea că o să reduci pe lună milioane și milioane de lei numai din zona asta. Ai de unde să scazi.” a explicat Eugen Teodorovici.
Tot în cadrul emisiunii, Eugen Teodorovici a explicat de ce ordonanțele de urgență pe care Guvernul le pregătește fac rău oamenilor de afaceri români. Acesta a vorbit despre celebra OUG 114, care a scos oamenii în stradă, spunând că acea ordonanță obliga marile corporații străine să investească în România profitul pe care aceștia l-au făcut tot în țară.