Etapa a treia de vaccinare anti-COVID-19 în rândul ieșenilor nu a fost stabilită! Autoritățile naționale preconizează că populația generală se va putea vaccina începând cu luna aprilie 2021

de: evelina.chitoroaga
02:00, 29 ian. 2021

În județul Iași nu se știe la acest moment când va începe etapa a treia de vaccinare anti-COVID-19. În urmă cu o lună, reprezentanții DSP Iași preconizau că populația generală se va putea imuniza începând cu luna martie. Numărul insuficient de doze de vaccin însă a cerut noi măsuri

Etapa a treia de vaccinare anti-COVID-19, în care este inclusă populația generală, încă nu a fost anunțată. La începutul primei etape, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași preconizau că populația generală va fi imunizată din luna martie 2021. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat în primele zile ale noului an că etapa a treia va începe în luna aprilie. Acest aspect rămâne însă instabil. Autoritățile urmăresc acum să asigure necesarul de doze pentru persoanele care intră la rapel, adică persoanele peste 65 de ani, a bolnavilor cronici, a persoanelor din centrele medico-sociale, din centrele de dializă, dar și a persoanelor nedeplasabile. Pentru că în perioada 18-24 ianuarie 2021 s-au primit cu 51,3 la sută mai puține doze decât trebuiau să fie alocate, s-a decis ca din data de 28 ianuarie, persoanele care deservesc activități esențiale să fie reprogramate peste 10 zile.

Martie sau aprilie? Când se va vaccina populația generală inclusă în cea de-a treia etapă?

Prima etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a început pe data de 27 decembrie 2020. Trei săptămâni mai târziu s-au deschis și centrele de vaccinare și s-au efectuat vaccinări pentru persoanele incluse în cea de-a doua etapă. În primele zile, problemele au apărut la platforma online pentru programarea la vaccinare și la distribuirea dozelor la primele ore ale dimineții în centrele din Iași. Imediat însă, etapa a doua de vaccinare s-a desfășurat în ritmul stabilit.

„Încă nu avem informații despre când va începe etapa a treia de vaccinare anti-COVID-19 în Iași. Coordonatorii campaniei din București ne vor anunța acest lucru. Ca și în cazul primelor etape, datele sunt stabilite la nivel național. Desigur, noi sperăm să se imunizeze cât mai mulți ieșeni într-un timp cât mai redus”, spun reprezentanții DSP Iași.

Persoanele care deservesc activități esențiale, reprogramate în februarie

Campania de vaccinare va trece printr-o perioadă dificilă până pe data de 15 februarie 2021. După această dată, etapa a doua de vaccinare va ajunge la activitatea zilnică dorită, iar deficitul de doze nu va mai fi resimțit. În județului Iași se repartizează circa 1.200 de doze de vaccin anti-COVID-19 zilnic, doar pentru efectuarea primei doze, nu și pentru persoanele care intră la rapel. Deficitul de 117.000 de doze va schimba programarea pentru prima doză în rândul persoanelor care deservesc activități esențiale. Această categorie, inclusă în etapa a doua de vaccinare, va fi reprogramată cu 10 zile după data de 28 ianuarie.

„Persoanele din activitățile esențiale reprogramate la vaccinarea cu prima doză primesc informațiile prin e-mail cu data din luna februarie când vor putea veni la centre. Nu va afecta continuarea campaniei de vaccinare sau începerea etapei e treia. Persoanele programate de peste 65 de ani și cu boli cronice vor primi doza de vaccin așa cum au fost programați. Totodată, sunt și cei care fac rapelul. În centrele de vaccinare ritmul va fi același, în locul persoanelor reprogramate peste 10 zile vor veni pacienții cronici, cei peste 65 de ani și cei care fac cea de-a doua doză”, au adăugat reprezentanții instituției.

Din ce în ce mai puțini ieșeni depistați pozitiv cu coronavirus

Reprezentanții DSP Iași au sesizat faptul că, încă de la începutul lunii noiembrie 2020, există o tendință de scădere a numărului de cazuri pozitive. Zilnic se pot efectua 3.000 de teste RT-PCR, dar sunt din ce în ce mai puține solicitări din partea ieșenilor. Această scădere se reflectă și în rândul pacienților care necesită internare și a pacienților din secțiile de Terapie Intensivă. Ieri, pe 28 ianuarie 2021, în spitalele suport-COVID-19 erau ocupate 322 de paturi, din care 42 erau paturi ATI astfel: nouă paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cinci la Spitalul de Pneumoftiziologie, șase la Spitalul Municipal Pașcani, trei la Spitalul de Recuperare, șapte ATI la Spitalul C.F. Iași, 12 la Spitalul de Neurochirurgie.

Pentru pacienții cu o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2 mai erau libere șapte paturi ATI: un pat la Spitalul de Pneumoftiziologie, două paturi ATI la Spitalul de Recuperare, patru paturi la Spitalul de Neurochirurgie. Totodată, în spitalele suport COVID-19 mai erau 320 de paturi libere după cum urmează: 72 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 32 de paturi la Spitalul Hârlău, 20 de paturi la Spitalul de Recuperare, 79 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 28 de paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 19 paturi la Spitalul Militar, 70 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.