Etapa a doua a recalculării pensiilor, la Iași. Director: „Se lucrează la dosare”

de: Raluca COSTIN
02:00, 05 nov. 2024

Etapa a doua a recalculării pensiilor, din Iași, mai durează câteva luni, potrivit specialiștilor. Maria Andronache, director al Casei de Pensii Iași, spune că acum se lucrează la dosare

Specialiștii Casei Județene de Pensii Iași lucrează la dosarele de recalculare a veniturilor pentru cei 9.000 de pensionari care intră în această categorie. Din cele 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor, care nu au fost emise și nici înmânate pensionarilor până la 1 septembrie 2024, un procent de 80% dintre acestea au ajuns la pensionarii din Iași. Restul deciziilor vor fi primite până la finalul acestui an.

„Nu au primit deciziile de recalculare a pensiilor 1.000 de persoane. Este vorba de urmași în concurență (n.r. – în caz de concurenţă între orfanii din mai multe căsătorii, pensia se împarte în cote egale între ei) și urmași orfani de ambii părinți. Se lucrează la dosarele privind recalculările pensiilor, în  etapa a doua”, explică Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași.

Persoanele care aduc adeverințele de vechime în muncă la Casa de Pensii Iași, pentru recalcularea veniturilor, trebuie să fie atente la informațiile din acest document.

Ce se întâmplă în a doua etapă a recalculării pensiilor, la Iași

În a doua etapă a recalculării veniturilor pensionarilor, care a început la 2 septembrie 2024 și se va finaliza la 1 martie 2025, sunt analizate dosarele a 9.000 de persoane din județul Iași. Potrivit noii legi a pensiilor, drepturile pot fi recalculate din oficiu, ținând cont fie de punctele de stabilitate (acordate pentru anii de cotizare contributivă ce depășesc 25 de ani), fie prin valorificarea veniturilor lunare realizate înainte de 1 aprilie 2001. De asemenea, recalcularea pensiilor poate fi solicitată și la cerere, prin adăugarea de stagii de cotizare sau de venituri suplimentare.

Recalcularea pensiilor la cerere se va face pe baza veniturilor nepermanente, obținute înainte de aprilie 2001, cum sunt bonusurile sau primele, sporurile și al 13-lea salariu, respectiv adăugarea de venituri sau stagii de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei. De asemenea, vor fi recalculate pensiile ieșenilor care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP).

Valoarea pensiilor din Iași a crescut după recalculare

Pensiile din Iași au crescut după recalcularea din prima etapă derulată în această vară, cu sume cuprinse între 1 leu și 5.000 de lei, pentru fiecare beneficiar. Specialiștii Casei Județene de Pensii Iași susțin că nu toți pensionarii vor primi mai mulți bani în septembrie. În aceste situații, veniturile lor nu vor scădea, ci vor rămâne aceleași, ca până acum. În total, 151.000 de pensionari din Iași beneficiază de recalcularea pensiilor. Specialiștii Casei Județene de Pensii Iași susțin că nu toți pensionarii vor primi mai mulți bani după recalculare.

În aceste situații, veniturile lor nu vor scădea, ci vor rămâne aceleași, ca până acum. Ieșenii au 45 de zile să conteste recalcularea pensiei, inclusiv în instanță, sau să ceară explicații la Casa Județeană de Pensii Iași. Specialiștii Casei Județene de Pensii Iași lucrează la dosarele de recalculare a pensiilor, în a doua etapă a acestei recalculări.