Ești născut înainte de 90? Dezvăluire șoc despre „virusul tăcut”

de: Echipa Bzi.ro
11:26, 29 oct. 2021
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat ca in prezent in domeniul hepatitelor cronice virale s-a ajuns in faza in care o astfel de boala poate fi tratata si vindecata.

„In momentul de fata putem spune ca in ceea ce priveste etiologia cirozelor hepatice, putem vorbi de o etiologie generata de virusul hepatic C cam in 60% din cazuri, cu variatii mici, iar virusul hepatitic B de sine statator se face si el responsabil de circa 20% la pacienti nascuti inainte de 1996, cand a inceput vaccinarea nou-nascutilor in Romania. In momentul de fata in domeniul hepatitelor cronice virale putem spune ca am ajuns in faza in care avem o astfel de boala care poate fi tratata si vindecata. Se vorbeste din ce in ce mai mult de vindecarea functionala, aceasta vindecare functionala face apanajul infectiei cu virusul hepatic B, dar din ce in ce mai mult incepe sa faca apanajul si pacientilor infectati cu HIV. Deci avem o boala generata de infectia cu virus hepatic C care este vindecabila in momentul de fata.

Vezi si Cate tipuri de hepatita exista? De la A pana la Z
Studiile la nivelul international, care sunt studii de faza trei, arata ca putem sa vindecam pana la aproape de 100% acesti pacienti. Nici virusul nu a stat degeaba si am descoperit care mutatii ale lui salbatice care ne pun in situatia de a face un prescreening inainte de inceperea tratamentului in asa fel incat sa stim exact ce dam pacientului, pe ce perioada si cu ce rezultate”, a declarat Streinu-Cercel, scrie Agerpres.

El a recomandat persoanelor nascute inainte de 1989 care au suferit interventii chirurgicale si au primit produse de sange sa se verifice pentru virusul hepatitei B si C „pentru ca in acea vreme nu se stia de acest virus si sangele nu era testat nici in Romania si nici in alte tari ale lumii”.

„Virusul hepatitic C, cel putin, imbraca cam trei aspecte evolutive, un aspect de 5-10 ani, un alt aspect sub 30 de ani si un alt aspect de peste 30 de ani. Cei care sunt cu acest aspect de peste 30 de ani evident fac parte din categoria acelor persoane cu an de nastere inainte de 1989”, a aratat Streinu-Cercel.

Vezi si Bolnavii cu afectiuni hepatice vor sa aiba acces la medicamente inovative

Potrivit medicului, orice persoana ar trebui sa isi faca o evaluare generala a starii de sanatate odata la cinci ani daca a avut un comportament cu posibil risc.
„Orice persoana ar trebui sa stie ca odata la cinci ani ar fi bine sa isi faca o evaluare si cardiologica si pulmonara si digestiva si sa isi faca o serie de teste, sa se caute de HIV, hepatita B si hepatita C, mai ales daca persoana respectiva stie care un comportament posibil la risc — adica tatuaje, piercinguri, nu a utilizat prezervativul la contact sexual intamplator. Daca face acest control odata la cinci ani exista sansa sa descopere in fasa o astfel de infectie si duce la o vindecare in proportie destul de mare, pana la 100%”, a mai explicat acesta.

In privinta tratamentelor, el a explicat ca sunt spitale in Bucuresti, dar si la Timisoara sau Iasi, care au echipamente performante.

Vezi si Dezvaluiri inedite facute de iesenii diagnosticati cu hepatita 

„La nivelul testelor non-invazive vorbim de Fibromax sau Fibroscan care sunt in foarte multe centre universitare. La Bals avem o serie de particularitati din punct de vedere al echipamentelor pe care am reusit sa le aducem in dotare si care evident au o acuratete mult mai mare. O parte din echipamente sunt folosite in scop de cercetare, dar o parte sunt folosite in scop de diagnostic, stadializare si monitorizare a pacientilor. Timisoara mai are astfel de echipamente, la Iasi mai exista o serie de echipamente care sunt de nivelul celor de aici”, a afirmat doctorul.
El a mai adaugat ca Registrul national pentru infectii virale cu virusuri hepatitice este gata. „Pe 15 aprilie speram sa incepem probele in asa fel incat el sa poata fi utilizat de orice medic”, a conchis Streinu-Cercel.
Fundatia „Prof. Dr. Matei Bals” si Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat vineri workshopul media „Virusul tacut VHC — intre riscuri, deficiente si mituri”.