Ești fan narghilea? Un medic din Iași lansează o ipoteză șocantă: „Pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la o sută de țigări” – FOTO
Mai mulți tineri din Iași consideră că fumatul din narghilea este o modalitate mai sănătoasă și mai plăcută de inhalare a fumului. Acest lucru s-a observat cu atât mai mult în perioada sărbătorilor, când localurile au fost pline de tineri care au ieșit în grup pentru a fuma din narghilea. Un medic din Iași lansează o ipoteză șocantă care demontează mitul despre acest dispozitiv
Din acest motiv, fenomenul face ravagii în cafenele și restaurante, deși reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică. Specialiștii trag un semnal de alarmă și afirmă faptul că 20 de minute de fumat narghilea sunt echivalente cu fumatul a 100 de țigări.
Narghileaua a intrat în atenția medicilor din Iași
Narghileaua este un instrument de fumat oriental, pe bază de apă, care permite unei persoane să fumeze un amestec de tutun cu arome. Narghileaua este alcătuită dintr-un recipient care se umple cu apă, un suport pentru tutun, arome, cărbuni și un furtun cu un dispozitiv atașat, folosit pentru inhalarea fumului. Cărbunii care se ard încing amestecul de tutun cu arome și încălzesc apa. Fumul produs de cărbuni poartă tutunul prin recipientul cu apă, apoi prin furtun, pentru ca la final să fie inhalat de fumător.
Motivul pentru care narghileaua a devenit o modă este reprezentat de faptul că există o concepție greșită potrivit căreia acest tip de fumat este mai puțin periculos. Statistica făcută de specialiști este devastatoare, pentru că peste 60 la sută dintre tineri nu consideră că fumatul de narghilea are pericole asociate fumatului, iar unii nici nu cred că este un tip de fumat.
Practica are loc, de obicei, în grupuri, pe o perioadă mai lungă de timp comparativ cu fumatul unei țigări. Prin urmare, fumătorii de narghilea inspiră mai mult fum decât dintr-o țigară. Medicii spun că într-un astfel de dispozitiv s-au descoperit peste 70 de substanțe chimice care sunt toxice pentru organism. Se poate ajunge chiar și la diferite forme de cancer.
„În timpul unei sesiuni de narghilea (sesiunea poate dura între 20 și aproximativ 45 de minute – n.r.) pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la o sută de țigări. Peste 70 de substanțe toxice au fost identificate în fumul de narghilea, inclusiv monoxid de carbon, arseniul, cadmiul, nichelul, formaldehidă, acetaldehidă, poloniul și gudronul. Fumatul din narghilea este cel puțin la fel de nociv ca țigările și cu siguranță nu reprezintă o alternativă sigură pentru fumat. S-a demonstrat că o sesiune de fumat de narghilea provoacă modificări majore în organism”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu.
Fumul de la narghilea este mai periculos decât cel de la țigară
Specialiștii mai spun că o sesiune unică de 20 de minute de fumat de narghilea are ca rezultat creșteri semnificative ale concentrațiilor de carboxihemoglobină, ale nivelurilor sistolice și diastolice ale tensiunii arteriale, precum și ale ritmului cardiac și frecvenței respiratorii.
„Atunci când se compară cu fumatul de țigări, narghileaua este mai toxică și mai nocivă pentru sănătate. De asemenea, fumatul de narghilea are efecte similare cu cele ale fumatului de țigări, cum ar fi dependența, pentru că fumul de narghilea conține nicotină, care are potențial adictiv. Probleme cardio-vasculare, fumătorii sunt expuși la afecțiuni cardiace, circulatorii și respiratorii”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog.
Mai mult decât atât, având în vedere că această practică se desfășoară în grupuri mai mari, toți membrii grupului se expun și fumatului pasiv. Astfel, și în cazul acestora pot apărea intoxicații cu monoxid de carbon. Medicii din Iași trag un semnal de alarmă. Narghileaua este cu atât mai periculoasă cu cât se consideră ca fiind fumat sănătos.