Este unul dintre cele mai apreciate whisky-uri, din lume. Ovidiu Grigore, într-un nou episod de #PodcastBZI: ”Fondatorul acestei băuturi a fost școlit în Scoția”

de: Raluca COSTIN
11:45, 04 dec. 2023

Unul dintre cele mai apreciate whisky-uri, din lume, este cel japonez. În ultimii ani au apărut în Japonia multe distilerii de whisky. Despre acest sortiment, cum pot fi recunoscute sticlele originale, unde se comercializează dar și despre povestea din spatele acestei băuturi, vorbește Ovidiu Grigore într-un nou episod de #PodcastBZI

Ovidiu Grigore, pasionat de whisky, fondator al ”Club Whisky Iași”, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre whisky japonez.

Acesta poate fi urmărit AICI!

Ovidiu Grigore povestește că în ultimii 5 ani au apărut mai multe distilerii de whisky, în Japonia, iar cel mai vechi brand îl are în prim-plan pe un japonez școlit în Scoția.

”A intrat puternic pe piață acest sortiment de whisky, produs în Japonia. Fondatorul unei case importante de whisky, cel care practic a dat startul acestui model de afacere, este școlit în Scoția, unde sunt cele mai importante familii de antreprenori din domeniu, unde s-a inventat această băutură. Chiar dacă aceste distilerii japoneze s-au înmulțit în ultimii 5 ani, deci într-o perioadă relativ scurtă, aceste sortimente se vând foarte bine în toată lumea, deci există interes pentru aceste băuturi care costă câteva sute de euro sticla, dacă nu sunt de colecție”, susține Ovidiu Grigore, pasionat de whisky.

Unul dintre cele mai apreciate whisky-uri, din lume, este cel japonez

Ce ar trebui să știe ieșenii care vor să achiziționeze o sticlă de whisky de calitate.

”Primul lucru la care să se uite consumatorii este tipul de whisky. Dacă denumirea băuturii este cu ”e”, respectiv ”whiskey”, înseamnă că băutura este din producție din America și Irlanda. Denumirea băuturii fără „e” denumește lichidul produs în oricare altă țară de pe glob. Rețetele sunt diferite. Definiția generală a whisky-ului este ”un distilat de cereale, maturat în butoaie de stejar”. Aceste cereale sunt cele care fac diferența între diferitele tipuri de whisky. Cel american conține în proporție de peste 50 la sută în general porumb, și avem acest bourbon, cum este Jack Daniels, sau altă cereală foarte folosită în Statele Unite este secara. În restul țărilor de pe glob, cu mică excepție din Irlanda, principala cereală folosită este orzul. Și aici sunt două categorii: cel făcut doar din orz, lăsat să stea în apă călduță până începe să germineze, dar și cel din amestec de cereale, dar nu sută la sută orz. Cel făcut doar din orz este de la o singură distilerie, single malt. Cele din supermarketuri amestecă băuturile făcute la mai multe distilerii, care sunt mai ușor de obținut, și costă mai puțin. De asta și prețurile la raft ale unei sticle single malt, direct de la distilerie, este mai mare decât al unui whisky blend, amestecat”, susține Ovidiu Grigore.

Mai multe țări produc whisky de calitate

Specialistul adaugă faptul că în ultimii ani această băutură este produsă la un nivel înalt al calității de aceea este foarte căutată.

”Acum această băutură se produce la calitate foarte bună, în multe țări, precum Japonia, Taiwan, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, nemaivorbind de țările originare ale whisky-ului, Scoția și Irlanda. Dacă vorbim de consumul de whisky, un pahar de whisky trebuie savurat, să nu fie amestecat cu alte băuturi, doar cu 2-3 cuburi de gheață”, explică Ovidiu Grigore.

Cea mai scumpă sticlă de whisky din lume a fost vândută recent, la licitație, cu 2,7 milioane de euro. Macallan 1926 single malt este una dintre cele mai căutate sticle de whisky scoțian, din lume. Un român colecționează whisky din gama Glenfiddich. Este unul dintre cele mai apreciate whisky-uri, din lume, astfel că și cel japonez începe să fie căutat de colecționari.