Este șunca presată periculoasă? Iată tot ce trebuie să știi înainte să o consumi

de: BZI.ro
15:41, 17 mart. 2025

Ca și toate mezelurile, șunca presată poate fi periculoasă dacă este consumată în cantități mari.

Carnea din care este făcută această șuncă trece printr-un proces intens de prelucrare, astfel încât să reziste mult mai mult și să aibă un cost mai mic pentru consumator.

De ce este șunca presată periculoasă?

Pentru a rezista cât mai mult, să aibă un gust plăcut pentru consumator și un preț mic, industria alimentară adaugă acestui produs și altor mezeluri aditivi alimentari, precum coloranți, conservanți, potențiatori de aromă și antioxidanți. Acești antioxidanți nu sunt naturali și sănătoși, ci unii sintetici, care trebuie să diminueze impactul pe care îl au asupra organismului alți adivi, precum nitrații, folosiți ca și conservanți.

Pe etichete găsim frecvent o înșiruire de denumiri, precum dextroză, lactoză, glucoză, ce sunt forme de zahăr, care ne pot face foarte ușor să depășim doza zilnică recomandată, deoarece aproape toate produsele conțin sare sau zahăr.

Protecția Consumatorilor a avertizat că șunca din supermarketuri de orice fel, intră în categoria alimentelor cu multă grăsime, sare, zahăr, conservanți, aditivi cancerigeni și procesate, iar persoanele ce consumă în fiecare zi aproximativ 50 de grame de șuncă presată pot crește incidența de cancer colorectal cu aproximativ 20%.

De asemenea, se cunoaște faptul că cel puțin jumătate din șunca comercializată are în compoziție o cantitate mare de apă, pentru a fi mai grea la cântar și că poate deține și monoglutamat de sodiu, care poate fi cancerigen.

De la consumul acesteia în mod regulat poate apărea, obezitatea, depresia, tulburări de vorbire, anxietate, boala Parkinson, oboseală și alte efecte negative.

Iată de ce trebuie să eviți alimentele procesate

Este foarte important să consumăm alimente proaspete și naturale în viața noastră și să limităm consumul celor procesate, acordând atenție etichetelor și alegând opțiuni cât mai sănătoase.

Consumul excesiv de alimente procesate poate pune în pericol sănătatea, întrucât au un conținut scăzut de nutrienți esențiali, precum mineralele, vitaminele și fibrele și dețin multe calorii goale, zaharuri, sodiu și grăsimi nesănătoase.

De asemenea, sunt frecvent îndulcite cu zahăr adăugat și conțin grăsimi saturate periculoase și cantități mari de sodiu. Alimentele procesate conțin și mulți aditivi alimentari precum coloranții și aromele artificiale, ce pot fi asociate cu reacții alergice și probleme de digestie ce pot afecta sănătatea pe termen lung.

Procesele lor de prelucrare pot reduce valorile nutritive și să creeze compuși chimici dăunători, precum prăjirea la temperaturi mari, ce poate forma acrilamida, care este cancerigen. Consumul acestora excesiv poate duce la creșterea riscului de afecțiuni cronice, precum hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet.

Din aceste motive, este important să înlocuiești mâncarea procesată cu cea naturală, unde poți alege alimente proaspete, bogate în vitamine, să gătești acasă pentru a avea control asupra ingredientelor utilizate, să alegi proteine slabe, să eviți băuturile ce sunt îndulcite și să alegi gustări sănătoase.

Din aceste motive șunca presată este periculoasă, precum orice alt aliment foarte procesat, fiind indicat să consumăm produse cât mai puțin sau deloc procesate pentru a ne păstra sănătatea.