Este somnambulă și întreține relații sexuale! Trebuie să-și încuie ușa noaptea!

de: Cătălina IURAȘCU
11:00, 14 nov. 2024

Este somnambulă și întreține relații sexuale! Afecțiunea rară de care suferă o femeie este atât de gravă încât e nevoită să-și încuie ușa în timpul nopții. 

Dorința de a face dragoste cu partenerul tău pe timpul nopții ar putea suna ca un lucru plăcut. Totuși, pentru un număr foarte mic de persoane care sunt afectate de o condiție rară de somn, lucrurile nu sunt deloc așa.  

Este somnambulă și întreține relații sexuale 

Sexul este adesea un subiect popular în mintea multora. Însă, pentru unii, gândul la acte intime poate fi atât de puternic încât le controlează mintea chiar și în mijlocul nopții, fără ca aceștia să fie conștienți de asta. 

Una dintre cele mai rare și ciudate afecțiuni care influențează modul de somn al adulților din întreaga lume este sexsomnia, o afecțiune care poate determina persoanele să se angajeze în activități sexuale în timp ce dorm. 

Recent, o mamă fericit căsătorită a povestit cum este nevoită să își încuie ușa dormitorului și să își lege ușa cu o sfoară pentru a-și ține sub control condiția. 

Lauren, în vârstă de 50 de ani, care a fost diagnosticată cu această condiție rară, a descoperit că, în timpul somnului, încerca mereu să se cuibărească și să întrețină relații intime cu partenerul ei, Charlie, de 52 de ani, atingându-l. 

Ea a recunoscut că simptomele ei sunt jenante, deși nu le experimentează foarte des. Mama, care trăiește doar cu partenerul ei și evită să rămână la prieteni, va trebui să trăiască cu această condiție pe viață. 

Dar ce este, de fapt, sexsomnia, cum este cauzată și ce se poate face pentru a o preveni? Ei bine,  Dr. Lawrence Cunningham de la Help & Advice a dat un interviu pentru a înțelege mai bine această condiție legată de somn. 

Unii ar putea crede că faptul a face acest lucru în timpul somnului este un câștig din toate punctele de vedere. Totuși, nu este la fel de plăcut pe cât pare. Această condiție poate duce la situații periculoase, punându-te pe tine sau pe partenerul tău în pericol. 

Se pare că nu vei ști că ai această afecțiune decât dacă un partener se trezește și te găsește într-o astfel de situație. 

„Sexsomnia se referă la comportamente anormale în timpul somnului. De obicei, aceasta se caracterizează prin angajarea în acte sexuale în timp ce persoana se află într-o stare de somn. Cei care suferă de sexsomnie de obicei nu își amintesc ce s-a întâmplat. Este intrigant, dar îngrijorător pentru cei afectați și partenerii lor. Am întâlnit cazuri în care persoanele nu erau conștiente de condiția lor până când aceasta a fost observată de altcineva”, a explicat specialistul. 

Este o afecțiune foarte rară, fără tratament 

Fiind o condiție rară, sexsomnia nu este foarte bine înțeleasă. Raritatea acestei tulburări de somn ar putea fi cauzată de faptul că mulți oameni nu știu că o au efectiv – ceea ce face mai dificilă diagnosticarea și studierea acesteia. 

Totuși, Dr. Lawrence consideră că factori precum stresul și privarea de somn pot fi factori care contribuie la apariția sexsomniei. 

„Cauza exactă a sexsomniei nu este pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, am observat că factori precum stresul, privarea de somn și consumul de alcool sau droguri pot contribui la apariția acesteia. Un program de somn perturbat sau alte tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn, ar putea juca, de asemenea, un rol. Fiecare caz poate fi destul de unic, motiv pentru care o evaluare detaliată este esențială”, a declarat specialistul.  

Deși sexsomnia nu este singura tulburare de somn care cauzează probleme în viața oamenilor, aceasta face parte dintr-un termen mai larg folosit pentru a descrie tulburările care apar în timpul ciclului de somn, numit „parasomnie.” 

Din nou, deși informațiile sunt puține, medicul crede că tulburările parasomnice, cum ar fi somnambulismul și coșmarurile nocturne, ar putea fi „semne” care duc la sexsomnie. 

„Parasomnia include o varietate de tulburări de somn. Am întâlnit condiții precum somnambulismul, coșmarurile nocturne și tulburarea comportamentală în somnul REM. Fiecare are caracteristicile și provocările sale, dar toate sunt legate de faptul că apar în timpul somnului. Identificarea semnelor potențiale poate fi dificilă, dar din experiența mea, un istoric de alte parasomnii poate indica o predispoziție pentru sexsomnie”, a continuat Dr. Lawrence.  

Dacă tu, sau partenerul tău, sunteți afectați de sexsomnie, există câteva măsuri care pot ajuta la gestionarea acesteia. 

Deși nu există un „tratament” pentru sexsomnie, specialistul medical a menționat că există metode de a „gestiona eficient condiția”, astfel încât să devină mai puțin frecventă, cum ar fi în cazul mamei Laura. 

„Deși nu există un ‘tratament’ definitiv, există moduri de a gestiona eficient condiția. Am recomandat întotdeauna o combinație de modificări ale stilului de viață și îndrumare profesională. Identificarea și abordarea oricăror tulburări de somn subiacente sau factori de stres sunt adesea un punct bun de plecare. În unele cazuri, un medic de familie poate prescrie medicație. Din experiența mea, tratamentul implică adesea îmbunătățirea igienei somnului, reducerea stresului și evitarea alcoolului sau a drogurilor înainte de culcare. Am văzut persoane care au beneficiat de terapie cognitiv-comportamentală (CBT), care ajută la gestionarea stresului și anxietății ce pot contribui la tulburările de somn. Consultarea unui specialist în somn poate oferi strategii și intervenții personalizate”, a explicat Dr. Lawrence.  

Femeia care este somnambulă și întreține relații sexuale nu reprezintă un caz particular, fiind mai multe persoane care suferă de această boală rară.