Este recomandat antibioticul în cazul tusei productive? Iată ce spun medicii
Antibioticul este recomandat în cazul tusei productive? Află, în acest articol, cum se tratează acest tip de tuse și care sunt indicațiile medicilor.
Tusea reprezintă un simptom al mai multor afecțiuni și constă într-un reflex care contribuie la eliminarea factorilor iritanți, care pot îngreuna respirația. Există două tipuri de tuse, și anume: tuse productivă (expectorantă) și tuse seacă.
Tusea productivă produce mucus, care se colectează în partea din spate a gâtului, mai ales pe parcursul nopții. Scopul mucusului este de a menține funcționalitatea căilor respiratorii și de a proteja plămânii de factori iritanți.
Tusea productivă apare, de regulă, după o răceală sau o gripă, fiind rezultatul unei infecții cu viruși și bacterii. Prin tuse, excesul de mucus care se blochează la nivelul plămânilor este eliminat.
Este recomandat antibioticul în cazul tusei productive?
Deși pare îngrijorătoare, tusea productivă este benefică. Suprimarea acesteia poate genera o acumulare de mucus la nivelul plămânilor, ceea ce poate, de asemenea, să ducă la alte complicaţii (dificultăţi de respiraţie, infecţii).
Scopul tratamentului tusei productive este de a elimina flegma și iritația de la nivelul gâtului și depinde de ceea ce a cauzat tusea. Tratamentul nu este necesar dacă tusea a fost provocată de un virus (răceală, gripă), însă dacă este vorba despre o infecție bacteriană, antibioticul este obligatoriu.
Medicul îți poate prescrie următoarele: expectorante, mucolitice (ajuta la subţierea mucusului şi la eliminarea acestuia), antibiotice (pot fi recomandate de medic numai în cazul tusei productive cauzate de o infecţie bacteriană – de exemplu, în cazul copiilor care au o bronşită bacteriană), acetaminofen(tylenol), sau ibuprofen (advil) (pentru dureri corporale şi disconfort toracic din cauza tuşei) și alte medicamente prescrise pentru tuse (pot conține sau nu codeină). De precizat este că nu este recomandată codeina în medicamentele pentru tusea copiilor cu vârstra sub 12 ani.
Boli care cauzează tuse productivă
Dacă tusea umedă durează mai mult de câteva săptămâni, aceasta poate fi cauzată de: bronșită,. pneumonie, bronșiolită, tuberculoză, sinuzită, boală pulmonară cronică obstructivă, fibroza chistică și astmul.
Bronșita constă într-o inflamație a bronhiilor, căile aeriene care asigură transportul aerului către plămâni. De regulă, aceasta este cauzată de fumat.
Pneumonia este infecția plămânilor, produsă de bacterii, viruşi sau ciuperci. Poate fi ușoară, moderată sau severă.
Bronșiolita este o afecțiune frecvent întâlnită la copiii sub doi ani. Simtpoemele acesteia sunt: respiraţie îngreunată, febră, tuse productivă şi respiraţie şuierătoare.
Tuberculoza reprezintă o afecțiune cauzată de o bacterie, care ajunge la plămâni și care poate compromite funcția acestora. Aceasta se manifestă prin: tuse productivă, durere în timpul respiraţiei, respiraţie dificilă.
Sinuzita este o inflamaţie a sinusurilor nazale, cauzată de o infecţie bacteriană sau virală. Simptomele acesteia sunt: dureri de cap, dureri la nivelul fetei, febră, tuse productivă.
Boala pulmonară cronică obstructivă constă într-un grup de afecţiuni, care determină îngustarea progresivă şi ireversibilă a bronhiilor (căile respiratorii inferioare), fapt ce generează scăderea capacităţii respiratorii pulmonare.
Fibroza chistică este o afecțiune genetică, diagnosticată în copilărie. Produce mucus de o consistență crecsută în bronhii și în tubul digestiv.
Astmul este caracterizat, de regulă, prin tuse seacă, dar sunt și persoane care dezvoltă tuse productivă.