Este primul an în care la Iași s-au înregistrat mai multe mame minore din mediul urban decât în mediul rural! Dr. Bogdan Doroftei: „Este un șoc și pentru noi”

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 27 aug. 2020

Minorele de la oraș, mai curioase decât cele de la sat! Anul 2020 va rămâne în istorie și asta pentru că este prima dată când Iașul a înregistrat mai multe mame minore din mediul urban decât din mediul rural. Și medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au rămas surprinși când au văzut statistica. Dr. Bogdan Doroftei spune că nicio mamă minoră care a născut în acest an nu și-a dat copilul la stat

Anul 2020 este primul an în care la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași numărul de mame minore din mediul urban este mai mare decât a celor din mediul rural. Medicii care au analizat statistica au verificat de două ori informațiile pentru a fi siguri că nu este o greșeală. În anii precedenți, numărul de mame minore de la sat era cu câteva zeci mai mare față de numărul de mame minore de la oraș. Nici cadrele medicale nu-și pot explica fenomenul. Cert este că în ambele situații mamele și-au luat copilul acasă. Nicio mamă minoră înregistrată în 2020 nu și-a dat copilul la stat. Cu toate acestea, multe dintre ele și-ar fi putut pierde viața pentru că au ajuns la spital în ultimul moment înainte de a naște

Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași sunt uluiți: „Au fost ani în care nu am avut nicio mamă minoră din mediul urban”

În primele 8 luni ale anului 2020, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au născut 51 de mame minore. Dintre acestea, 39 provin din mediul urban și 12 din mediul rural. Statistică atipică, spun medicii.

„Ceea ce ne-a uimit și pe noi este că în 2020 numărul de mame minore din mediul urban este mai mare decât cel din mediul rural. În anii precedenți, ponderea era diferită. Anul acesta am înregistrat 25 de mame minore de 17 ani din mediul rural și 7 din mediul rural, 12 de 16 ani din mediul urban și 3 din mediul rural, două de 15 ani din mediul urban și una din mediul rural,una de 12 ani din mediul urban și una de acceași vârstă din mediul rural. Au fost ani în care nu am avut nicio mamă minoră din mediul urban”, spune dr. Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Dr. Bogdan Doroftei: „Din ceea ce am mai discutat cu pacientele minore, am înțeles că multe rămân însărcinate dintr-o greșeală, din joacă, din încercarea de a-și exploata sexualitatea”

În anul 2019, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au născut 24 de mame minore din mediul urban și 95 din mediul rural. În anul 2018, statistica arată că au născut 22 de mame minore din mediul urban și 113 din mediul rural. În anul 2017, 129 de mame minore din mediul rural au născut la unitatea medicală și niciuna din mediul urban.

„Ne obișnuisem să avem mai multe mame minore din mediul rural și asta pentru că, teoretic vorbind, accesul la informație se face mai greu acolo. Totodată, din mediul rural avem mai multe familii defavorizate cu minore care aleg să facă un copil doar pentru a putea pleca de acasă. Milităm pentru introducerea sau susținerea aducației sexuale în școli. Tinerele trebuie învățate despre mijloace de contracepție, despre riscurile la care se supun prin naștere. Din ceea ce am mai discutat cu pacientele minore, am înțeles că multe rămân însărcinate dintr-o greșeală, din joacă, din încercarea de a-și exploata sexualitatea. Pentru familiile lor, vestea că au rămas însărcinate este un șoc. Cu toate acestea, aleg să le susțină”, mai spune dr. Bogdan Doroftei.

Din frică și rușine, mamele minore își ascund identitatea, iar medicii sunt nevoiți să cheme Jandarmeria pentru a le legitima

Din frica de părinți, din frica de a nu fi marginalizate social, mamele minore ascund sarcina până în ultimul moment. Ajung la spital în travaliu și își ascund identitatea din naivitate, crezând că astfel nimeni nu va afla de copil. Speră că-l vor naște, iar copilul va rămâne acolo. Din fericire însă, o echipă întreagă de medici, psihologi, asistenți sociali și polițiști le dezvăluie identitatea și cooperează pentru a căuta soluții.

„În momentul în care mama ajunge la spital și nu deține acte de identitate, obligația noastră este de a coopera cu Poliția și Jandarmeria. Nu ne putem baza pe datele prezentate de acestea, de multe ori dovedindu-se a fi false. La mamele minore, care nu au organismul dezvoltat pentru a putea susține o sarcină, recomandat este să scoatem copilul prin operația de cezariană. De multe ori, acest lucru nu este posibil și suntem nevoiți să o ajutăm să nască natural. Riscurile sunt, din păcate, foarte mari. Mama își poate pierde viața”, adaugă medicul ieșean.

O fetiță de 12 ani și-ar fi putut pierde viața după ce a ascuns sarcina și a ajuns la spital cu puțin timp înainte de a naște

În punctul de a-și pierde viața a fost și o mamă minoră de 12 ani din Iași care a născut la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași în data de 12 august. Minora a sunat la 112 după ce a început să simtă contracțiile și s-au rupt membranele, iar copilul era gata să iasă. Ar fi putut să moară din cauză că a fost obligată să nască natural pentru că a așteptat până în ultimul moment.

„Pacienta de 12 ani a născut pe data de 12 și a fost externată pe 15. A ajuns la spital cu ambulanța, cu membranele deja rupte. A născut natural un băiețel de 2.790 de grame și a primit nota 9. Evoluția a fost, din fericire, favorabilă și pacienta a fost preluată de familie. În general, în cazul mamelor minore apelăm la operația prin cezariană și asta pentru că corpul lor nu este pregătit pentru nașterea naturală. Din nefericire, sunt multe paciente care ascund sarcina și ajung la spital cu puțin timp înainte de a naște, iar acest lucru le pune viața în pericol. După naștere, mama poate face o hemoragie care se poate solda cu deces”, încheie dr. Bogdan Doroftei.