Este oficial! Cum se vor organiza Sărbătorile Iașului și ce măsuri de protecție se vor respecta
În cursul dimineții de miercuri, 6 octombrie 2021, Instituția Prefectului – Județul Iași a organizat și găzduit o ședință de lucru pentru luarea unor măsuri de ordine și siguranță publică, dar și de protecție sanitară în perioada Sărbătorilor Iașului și a manifestărilor dedicate Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva (joi, 14 octombrie 2021). Au participat reprezentanții conducerilor instituțiilor implicate: Primăria Municipiului Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Serviciul de Ambulanță Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Poliția Locală Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași, Consiliul Județean Iași etc.
„Știu că Sărbătorile Iașului și, în special, Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt momente de adâncă trăire spirituală și mult așteptate de toți creștinii ortodocși și nu numai. Însă trăim vremuri dificile, în care asistăm la o creștere alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus, și suntem nevoiți să fim foarte prudenți și să respectăm toate măsurile de protecție stabilite de lege și recomandate de specialiști. Alături de celelalte instituții implicate, în special Mitropolia Moldovei și Bucovinei, vom lua toate măsurile necesare pentru a-i proteja cât de mult putem atât pe cetățenii Municipiului Iași, cât și pe cei care ne vor vizita orașul. Fac apel la ieșeni să se dovedească încă o dată gazde primitoare, așa cum o fac în fiecare an, și să nu aglomereze excesiv zonele de pelerinaj, pentru a lăsa spațiul necesar la dispoziția oaspeților orașului. Fiindcă doar prin vaccinare vom depăși pandemia, fac apel, de asemenea, la toate persoanele nevaccinate – atât ieșeni, cât și pelerini – să înțeleagă că medicina tot de la Dumnezeu vine și că, din acest punct de vedere, nu există nicio contradicție între credință și știință!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Ce măsuri de protecție se vor respecta
Principalele măsuri luate în ședința operativă de marți, 6 octombrie 2021, și care completează deciziile luate în ședința de luni, 5 octombrie 2021, a Consiliului Local al Municipiului Iași sunt:
- Manifestările laice organizate de Primăria Municipiului Iași vor avea loc de luni, 11 octombrie 2021, până vineri, 15 octombrie 2021, la ora 20.00 (când intră în vigoare carantina de noapte, potrivit reglementărilor actuale).
- Ținând cont de evoluția numărului de infectări în Municipiul Iași și de ultimele prevederi legale pentru combaterea pandemiei, toți participanții la pelerinaj trebuie să poarte în permanență mască de protecție care să acopere nasul și gura pe toată durata manifestărilor. Primăria Municipiului Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei vor pune la dispoziția pelerinilor substanțe dezinfectante pentru mâini, vor lua măsuri de distanțare fizică și vor igieniza și dezinfecta periodic zonele de contact.
- Circulația rutieră în zona centrală va suferi modificări și restricții începând de miercuri, 13 octombrie 2021, pentru a fi adaptată zonelor de pelerinaj. Deciziile punctuale vor fi anunțate în perioada imediat următoare.
- Nu vor mai fi organizate evenimente cu risc epidemiologic crescut, precum Sărbătoarea Vinului, Parcul de distracții, competițiile sportive, Seara Valorilor și concertul tradițional. Vineri, 15 octombrie 2021, ar putea fi organizat doar focul de artificii.
- Municipalitatea va organiza doar Târgul de Blănuri (pe o suprafață sporită în zona Hala Centrală – strada Costache Negri) și Târgul Meșteșugarilor (pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt), cu un număr mai restrâns de participanți și în condiții stricte de protecție sanitară. Comercianții sunt obligați să poarte mască de protecție, să pună la dispoziția clienților dezinfectanți pentru mâini și să igienizeze și dezinfecteze zonele închiriate. În cazul produselor alimentare, acestea trebuie să fie acoperite cu folie alimentară transparentă și să fie servite cu mănuși de protecție. Nerespectarea acestor reguli atrage desfacerea imediată a contractului încheiat cu municipalitatea.
- Joi, 14 octombrie 2021, Masa Pelerinilor va fi organizată în condiții speciale, în sensul împărțirii către pelerini a unor pachete de alimente sigilate. Distribuirea va fi făcută de către voluntari care vor purta mască și mănuși de protecție.
- Pe traseul pelerinilor vor fi montate corturi, la care personal medical va acorda primul ajutor și va face controale și recomandări de specialitate.
- Pe traseul pelerinilor și în apropierea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași va monta ecrane pe care vor fi transmise imagini din timpul pelerinajului, inclusiv Sfânta Liturghie din 14 octombrie 2021.
- Primăria Municipiului Iași va identifica zone pentru parcarea eventualelor autocare cu pelerini, astfel încât să fie evitată aglomerația și să fie respectate normele de protecție sanitară și distanțare fizică.
- Primăria Municipiului Iași face apel la organizațiile neguvernamentale, în particular Crucea Roșie – Filiala Iași și Serviciul Voluntar de Ambulanță, să sprijine prin voluntari manifestările.
- Municipalitatea va monta toalete ecologice pe traseul pelerinilor și va asigura salubrizarea permanentă.
Ce mesaj au transmis reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Anul acesta s-au împlinit, pe 13 iunie, 380 de ani de când, prin străduinţa binecredinciosului Domn Vasile Lupu al Moldovei, Iaşul este binecuvântat de prezenţa şi ocrotirea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva.
Venind în întâmpinarea celor ce-și vor îndrepta pașii spre Iași pentru a participa la sărbătoarea din 14 octombrie și ținând cont de contextul epidemiologic în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță şi anul acesta o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor:
Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, încă de vineri, 8 octombrie, ora 6.00, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018. Fiecare închinător va primi câte o iconiță purtând chipurile celor doi sfinți și publicația „Ghidul pelerinului”, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.