Este lege în România: Angajații vor primi un salariu de minim 4100 de lei și sporuri de până la 75% pentru munca suplimentară

de: Redacția BZI
08:14, 29 oct. 2024

Un contract colectiv de muncă recent obligă băncile din România să ofere pentru angajații săi un salariu de minim 4100 de lei și sporuri care pot ajunge și la 75% din salariu pentru munca suplimentară. Contractul colectiv de muncă are rol similar legii neputând a fi încălcat sub nicio formă.

Sporurile pot ajunge chiar până la 100% din salariu și face referire la munca suplimentară. Băncile trebuie să plătească angajații cu salariul de minim 4100 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 2500 de lei net.

Este lege în România: Angajații vor primi un salariu de minim 4100 de lei și sporuri de până la 75% pentru munca suplimentară

Un contract colectiv de muncă cu un rol de similar cu o lege din România obligă toate băncile să le dea la angajații o renumerație de minim 4100 de lei brut dar și sporuri pentru munca suplimentară de până la 75% din salariu.

Băncile din România sunt obligate să asigure un salariu minim brut de 4.100 lei angajaților, împreună cu beneficii suplimentare precum compensații salariale la concediere, calculate în funcție de vechime, zile libere plătite pentru ore suplimentare și un supliment de 75% din salariul de bază pentru munca în afara programului standard, potrivit Profit.

Acest contract colectiv de muncă este primul extins la nivel de întregul sector bancar din România, fiind adoptat în mai 2024. El stabilește un salariu minim garantat pentru domeniul bancar, peste nivelul salariului minim național, și oferă o bază de negociere pentru contractele colective individuale ale fiecărei bănci.

Conform contractului, salariul minim brut lunar pentru o normă întreagă de lucru de 8 ore zilnic este stabilit la: a) 4.100 lei, de la data intrării în vigoare a contractului până la 1 mai 2025; b) 4.500 lei, începând cu 1 mai 2025.

De asemenea, contractul prevede salarii compensatorii pentru concedieri, în funcție de vechimea angajatului: un salariu brut pentru cei cu vechime între 1 și 3 ani, două salarii brute pentru cei cu vechime între 3 și 5 ani, trei salarii brute între 5 și 10 ani, cinci salarii brute între 10 și 15 ani, iar angajații cu peste 15 ani de experiență vor primi șase salarii brute.

Munca suplimentară va fi plătită cu până la 75% din salariu

Conform contractului colectiv de muncă (CCM), angajații băncilor din România au un program de lucru standard de 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, urmat de o perioadă de odihnă de 48 de ore consecutive, de obicei în weekend. În cazul în care activitatea continuă și sâmbăta sau duminica, aceștia vor avea zile de odihnă în săptămâna următoare și vor primi un spor salarial de minimum 15% din salariul brut.

Orele lucrate peste durata normală a săptămânii sunt considerate ore suplimentare, iar dacă acestea nu pot fi compensate prin zile libere plătite în termenul prevăzut de legislație sau de contractele colective specifice fiecărei unități, angajatul va primi un supliment salarial de 75% din salariul de bază pentru perioada lucrată în plus.

În situațiile în care angajații trebuie să lucreze în zilele declarate libere prin lege, unitățile stabilesc zile alternative de recuperare. Dacă nu se oferă zile compensatorii sau ore libere echivalente, angajatul beneficiază de un supliment salarial de 100% din salariul de bază pentru timpul lucrat în acele zile. Așadar, angajații din domeniul bancar au parte de un contract colectiv de muncă, similar cu o lege și vor primi un salariu de minim 4100 de lei și sporuri de până la 75%