Este interzis total de 1 Mai, în România! Legea este deja în vigoare

de: BZI.ro
08:46, 29 apr. 2024

Mai sunt doar câteva zile până la 1 Mai și mulți români se gândesc deja iasă la un grătar anul acesta. Pentru asta, însă, trebuie să ai în vedere mai multe prevederi legale, fiind interzis total de 1 Mai, în România, să faci grătarul, fără să respecți mai multe reguli.

Este interzis total de 1 Mai, în România!

Apropierea zilei de 1 Mai îi face pe mulți dintre noi se pregătesc pentru o zi de relaxare în mijlocul naturii, iar pentru mulți acest lucru include și un grătar în aer liber. Cu toate acestea, este important să fim conștienți de regulile și normele legale care guvernează aceste activități.

Înainte de a începe petrecerea trebuie s ții cont de ce spune Legea nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic. Astfel, trebuie să ai grijă să nu distrugi, modifici ori să degradezi panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul bazei de agrement.

Deşeurile se aruncă doar în locurile special amenajate și se depun selectiv în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă.

În ceea ce privește aprinderea foculului, trebuie să ții cont că acesta se face doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă.

Legea nr. 54/2012 mai prevede că trebuie să respecți orarul de desfăşurare a activităţii Bazei de Agrement, să lași locul în care ai desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat, să parchezi autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop și să folosești pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate.

Ce nu ai voie în baza de agrement

Potrivit legislației actuale, trebuie să nu folosești produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă, să nu speli obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea bazei de agrement, să nu hrănești animalele sălbatice și nici să nu îndepărtezi sau să nu rănești ori să distrugi plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit.

Liniştea trebuie păstrată în așa fel încât să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori, să nu arunci ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate, să respecți ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare și să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara incintei Bazei de Agrement.

Nerespectarea acestor reguli de 1 Mai poate atrage sancțiuni, conform prevederilor Legii nr. 54/2012. Amenzile variază în funcție de prevederile încălcate, de la sume modice până la penalizări semnificative.

ISU a venit și cu alte recomandări pentru cei care merg la grătar. Astfel, se impune pregătirea foculuui pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor, focul să fie făcut în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt, menţinerea curăţenia în pădure: aruncaţi în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele; ar putea contribui la propagarea incendiilor în pădure și stingerea cu apă sau pământ focul/cărbunii încinşi înainte de a pleca din pădure.

Astfel, este interzis total de 1 Mai, în România, să faci grătar fără să respecți aceste reguli, dacă mergi într-o bază de agrement.