Este Iașul pregătit să susțină financiar populația în lupta cu noul coronavirus? Iată care sunt ultimele modificări făcute de autoritățile locale
Ultimele măsuri luate de autoritățile locale pentru susținerea populației în lupta cu noul coronavirus. Spitalele au primit decontări mai mari, se caută soluții de funcționare a instituțiilor publice în caz de epidemie.
Odată cu răspândirea coronavirusului în România, autoritățile locale au luat o serie de măsuri care vor fi puse în aplicare în perioada imediat următoare. Pe lista priorităților a fost mărirea bugetului Spitalului de Boli Infecțioase, din cauza cheltuielilor ridicate, determinate de creșterea numărului de pacienți. Motivul este plauzibil, având în vedere faptul că este perioada virozelor, a gripelor, a pneumoniilor și a suspiciunilor de coronavirus. La nivelul Moldovei, zeci de pacienți, suspectați de infestare cu coronavirus, au fost testați în ultima săptămână. Mai mult decât atât, spitalul este nevoit să susțină din decontările de la Casa de Asigurări de Sănătate toate celelalte afecțiuni de sezon.
Decontări majore
Conform reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași, luna martie vine cu decontări cu zece la sută mai mari pentru spitalul de Boli Infecțioase Iași. Această modificare are loc în urma unei solicitări trimise de către reprezentanții spitalului care au afirmat că în luna februarie, numărul de cazuri a crescut cu 135 peste cele care existau deja.
„O medie lunară a decontărilor pentru Spitalul de Boli Infecțioase Iași este de două milioane 300 de lei, pentru serviciile contractate cu CAS pentru spitalizare de zi și cea continuă. Pentru această lună am primit solicitare de decontare cu zece la sută mai mare decât în lunile precedente. Pe data de 31 martie se încheie contractul-cadru pentru contractare”, spun reprezentanții CAS Iași.
Avalanșă de solicitări pentru concedii medicale
Reprezentanții CAS Iași se așteaptă la o creștere considerabilă a numărului de solicitări de concedii medicale. La nivelul regiunii Moldovei, 813 persoane sunt în acest moment izolate la domiciliu în 93 de localități din județ, fără simptomatologie specifică. Aceste persoane vor necesita decontare a concediului medical din bugetul CAS, pe lângă cele care se înscriau deja din cauza altor afecțiuni, diferite de coronavirus.
„Va fi cu siguranță o creștere a numărului de solicitări de concedii, dar cel mai sigur acestea se vor materializa din luna aprilie. Nu am primit momentan solicitări, dar ne așteptăm să apară începând cu luna următoare. Fonduri sunt, soluții există, iar pacientul va primi 75 la sută decontare din salariu pentru concediul medical”, adaugă reprezentanții CAS.
Este România pregătită să facă față cheltuielilor?
La întrebarea „Este pregătită România să susțină financiar o posibilă epidemie coronavirus?”, autoritățile au răspuns afirmativ. Deși cheltuielile cu testele de depistare a noului coronavirus și tratare a cazurilor existente sunt mari, autoritățile sunt pregătite să preîntâmpine solicitări și mai mari.
„Pentru situațiile de urgență, așa cum este cea determinată acum de noul coronavirus, există în legislație posibilitatea de a lua bani din fondurile de rezervă ale CAS. În caz de epidemie, Ministerul Sănătății și Guvernul României au posibilitatea să finanțeze acțiuni specifice pentru aceaste situații. Totodată, unitățile medicale au mai multe surse de finanțare și astfel pot primi fonduri și din partea autorităților locale din subordinea cărora se află”, mai spun reprezentanții CAS.
Plan în situație de epidemie
Pentru cazul în care se va declara epidemie provocată de noul coronavirus, CAS Iași și-a pregătit un plan prin care să nu fie nevoiți să-și oprească activitatea.
„Suntem la faza întocmirii unui plan în situație de epidemie. Vom institui servicii online pentru furnizorii noștri pe bază de semnătură electronică. În cazul colaborării cu persoanele fizice, avem un plan de continuitate a serviciului public prin căutarea celor mai potrivite soluții de evitare a aglomerației. Recomandăm cetățenilor care doresc să ne trimită petiții sau să ne adreseze întrebări, să evite deplasarea și să o facă prin intermediul emailului sau a numărului de telefon disponibil”, încheie reprezentanții CAS Iași.