LIVE VIDEO Este fabulos și exemplar ce a reușit și unde a ajuns un profesor din Iași! De peste doi ani face asta într-o regiune aparte a lumii. Dialog special în Studioul BZI LIVE

de: Bujor Elena Nicoleta
16:59, 07 ian. 2020

Miercuri, 8 ianuarie 2020, începând cu ora 15.00 şi DOAR în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programată o nouă ediţie proaspătă, provocatoare, actuală, consistenţă şi riguroasă pe aspecte educaţionale, lingvistice şi culturale! Totul despre modul fabulos și exemplar în care a reușit și unde a ajuns un profesor din Iași! De peste doi ani face asta într-o regiune aparte a lumii. Invitat special este prof. dr. Carmen Dimitriu, fost manager al Colegiuului Naţional Mihail Sadoveanu din oraşul Paşcani, judeţul Iași.

Frumosul drum de la orașul de pe Siret până în Gagauzia

Pprofesionist cu experienţă la catedră, cu pregătire profesională la standarde ridicate atât în ţara dar mai ales în străinătate, aceasta este unul dintre cei mai apreciaţi profesori de Limba şi literatura română! Din anul 2018, dascălul Carmen Dimitriu a acceptat un proiect ambiţios şi curajos anume acela de a fi lector (pe disciplina Limba romană) tocmai la Universitatea de Stat din oraşul Comrat aflat în Regiunea Autonomă Gagauzia din Republica Moldova! În dialog domnia sa vor fi abordate teme ce ţin de: pasiunea pentru predarea Limbi romane, experienţa profesională, transformările învăţământului preuniversitar românesc, ce înseamnă proiectul din Gagauzia, tehnici moderne de predare, vocaţie, management educaţional, proiecte educative naţionale sau internaționale.

Lectoratul de Limba Română a fost înființat în luna noiembrie 2015

Lectoratul de Limba Română, din această zonă aparte, a fost înființat în luna noiembrie 2015, ca urmare a semnării unui protocol interinstituțional de către reprezentanții ai Institutului Limbii Române și Universitatea de Stat din Comrat. Primul lector delegat de Institutului de Limbă Română a sosit în februarie 2016 și și-a încetat activitatea în vara anului 2017. Carmen Dimitriu sosit în septembrie 2018.

A acceptat provocarea vieţii

Aşa cum însăşi recunoaşte, acesta consider că plecarea în Gagauzia a fost una dintre marile provocări ale vieţii. „Da, chiar că a fost vorba de o mare provocare a vieţii mele şi nu regret deloc că am făcut acest pas. Am ajuns într-un loc cu oameni aparte şi la o Universitate deosebită. Simt că am parte de o experienţă extre, de interesantă şi că sunt un adevărat ambasador al României şi că fac ceva care contează. Vă pot spune că îi predau Limba romana inclusiv rectorului de acolo şi am colegi, inclusiv din Statele Unite ale Americii sau din Germania”, a mărturisit Dimitriu.

Profesorul modelează sufletul şi personalitatea elevului

Dincolo de toate acestea, profesorul Carmen Dimitriu va prezenta elemente noi şi gânduri personale ce ţin de spaţiul şcolar! Aceasta ediţia BZI va aduce în spaţiul public un personaj aparte în domeniul profesional, implicat în comunitatea din care face parte într-o manieră pozitivă şi spre a transformat în bine viaţa celorlalţi prim intermediul singurului domeniu care poate duce la schimbări radicale în societate anume EDUCAŢIA!

„Da, cred că a fi dascăl înseamnă să faci ceva din vocaţie şi într-o manieră deosebită şi sinceră”

„Da, cred că a fi dascăl înseamnă să faci ceva din vocaţie şi într-o manieră deosebită şi sinceră. Adevăratul profesor este acela care modelează sufletul şi personalitatea elevului sau liceeanului. Eu cred în faptul că Şcoala românească are o mare şansa să contribuie decisiv la schimbarea în bine a societăţii”, crede prof. dr. Carmen Dimitriu. Despre toate acestea, amintiri și exemple din munca depus în ultimii doi ani, doar în Platoul BZI LIVE.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, pe www.bzi.ro sau în direct, accesând http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.