Este adevărat că ceaiul și cafeaua ne deshidratează corpul?
Auzim adesea că ceaiul și cafeaua provoacă deshidratare în corpul nostru. Pare puțîn amenințător, dar există dovezi reale pentru acest lucru?
În fiecare zi în întreaga lume, oamenii beau 1,6 miliarde de cani de cafea și aproximativ numărul celor de ceai este dubla. Unora le place gustul acestor băuturi, dar, pentru mulți, cel mai important lucru este că cofeina este un energizant.
Cu toate acestea, atunci când gurii din sănătate ne îndeamnă să bem șase sau opt pahare de apă pe zi (o recomandare destul de controversată), ei subliniază de obicei că ceaiul și cafeaua nu sunt incluse în aportul zilnic de lichide, deoarece se presupune că deshidratează organismul.
Cafeaua este un diuretic ușor
Deși ceaiul și cafeaua conțin multe substanțe, inclusiv vitamine, cofeina este subiectul celor mai multe cercetări. Există foarte puține lucrări științifice pe acest subiect.
Unul dintre cele mai citate studii a fost realizat în urmă cu aproape 100 de ani, în 1928, cu un eșantion de doar trei persoane. Trei bărbați au fost studiați pentru două ierni. Uneori trebuiau să bea patru căni de cafea pe zi, alteori beau ceai, iar alteori se abțineau de la ambele băuturi sau primeau apă cu adăugarea de cafeină pură. În tot acest timp, cantitatea de urină excretată a fost monitorizată în mod regulat.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că, dacă bărbații s-au abținut de la ceai și cafea timp de două luni și apoi au început să bea apă cu cofeina, cantitatea de urină a crescut cu 50%. Dar când au revenit la consumul regulat de cafea, efectul diuretic a dispărut.
Dozele foarte mari de cofeină sunt cunoscute pentru a crește fluxul de sânge către rinichi și inhiba absorbția de sodiu. Prin urmare, efectul diuretic – excesul de sodiu trebuie eliminat din organism. Dar mecanismul exact al modului în care funcționează acest lucru este încă o problemă de dezbatere.
Cu toate acestea, în cazul în care vorbim despre doze mai moderate de cafeină, efectul diuretic nu este atât de pronunțat. Conform unei recenzii a zece studii realizate de Lawrence Armstrong de la Universitatea din Connecticut (SUA), cofeina este un diuretic ușor. În 12 din 15 cazuri, cantitatea de urină a subiecților nu depindea de faptul dacă apa pe care au băut-o conțineau cafeină sau nu.
Ceaiul și cafeaua nu deshidratează
Deci, de ce mulți oameni cred că dacă bei ceai sau cafea, vă trebui să mergi mai des la toaletă?
După cum s-a demonstrat în recenzia lui Armstrong, majoritatea cercetătorilor oferă oamenilor o soluție apoasă de cofeină pură, nu ceaiul sau cafeaua pe care o bem de obicei acasă. Poate că combinația de substanțe pe care le conțîn aceste băuturi face oarecum diferența?
În acel studiu în care subiecții nu au băut altceva decât ceai timp de 12 ore, nu a existat nicio diferență în nivelurile de saturație a apei între aceștia și oamenii care au băut aceeași cantitate de apă fiartă obișnuită.
În ceea ce privește cafeaua, un studiu a constatat o creștere cu 41% a producției de urină și o creștere a excreției de sodiu și potasiu. Însă participanții săi s-au abținut de la cofeină înainte de studiu, deci situația poate fi diferită cu persoanele obișnuite cu cafea.
Un alt studiu nu a găsit nicio diferență de hidratare între consumatorii de ceai sau cafea, așa că nici nu putem trage o concluzie certă aici.
Astfel, dacă observăm necesitatea de a merge la toaletă după o ceașcă de cafea, nu ar trebui să o comparăm cu situația când nu bem deloc. Pentru că dacă bei un pahar cu apă în loc de o ceașcă de ceai sau cafea, efectul este probabil să fie același.