Erupţie vulcanică în apropiere de capitala Islandei. Jeturile de lavă par a fi o atracţie turistică, în ciuda recomandărilor autorităţilor
O erupţie vulcanică, produsă într-o fisură apărută la nivelul scoarţei terestre, a început să se manifeste în apropiere capitală Islandei, Reykjavik. Anunţul a fost făcut miercuri dimineaţa, 3 august, de către Institutul de Meteorologie din Islanda (IMO).
Fisură, din care pot fi văzute ieșind jeturi de lavă, se află la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, în apropiere de muntele Fagradalsfjall, un vulcan care a intrat în erupţie şi în 2021.
„Erupţia a început în apropiere de Fagradalsfjall. Localizarea să exactă rămâne să fie confirmată”, a anunţat institutul islandez pe contul său de Twitter.
De asemenea, Institutul de Meteorologie din Islanda a precizat ulterior că erupţia a început în valea Meradalir, la 1,5 kilometri nord de Stora Hrut.
Erupţie vulcanică în apropiere de capitala Islandei, Reykjavik
Cu toate că în erupţia vulcanică din apropiere de capitala Islandei nu există nori de cenuşa vulcanică, specialiştii de la IMO avertizează că este „posibil ca poluarea să fie detectată în zonă din cauza emanaţiilor de gaze”.
Cu toate că autoritățile islandeze au anunțat că nu există niciun risc imediat pentru infrastructura critică din apropierea vulcanului, turiștii și localnicii au fost sfătuiți să evite zona din cauza gazelor toxice emanate.
De asemenea, a fost emis un „cod roșu” pentru a interzice avioanelor să zoare deasupra vulcanului, cu toate că mai multe elicoptere au fost trimise în zona pentru a monitoriza situaţia.
„În acest moment, zborurile din și spre Islanda nu au fost afectate, iar coridoarele de zbor internaționale rămân deschise”, a anunțat Ministerul de Externe al Islandei.
Imaginile transmise în direct de un post de televiziune local arată jeturi de lavă incandescentă care ţâşnesc de la nivelul scoarţei. Cu toate acestea, specialiştii nu pot deocamdată să estimeze amplitudinea şi gravitatea acestei erupţii.
Totodată, reamitim că în data de 21 februarie a acestui an, vulcanul Etna a erupt din nou, ceea ce a dus la nişte măsuri de urgenţă din partea aeroportului din Sicilia.
Ultima erupție a vulcanului Fagradalsfjall a durat 5 luni de zile
Precizăm că vulcanul Fagradalsfjall se află în Peninsulă Reykjanes, situată la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de capitala Islandei. După erupţia din primăvara anului 2021, lava provenită dintr-un sistem subteran de vulcani, denumit Krysuvik, a continuat să erupă în mod repetat şi să ţâşnească în afara scoarţei terestre timp de aproximativ cinci luni.
Ca şi atunci, erupţia de miercuri, 3 august, a fost precedată în ultimele zile de o serie de seisme, dintre care unele au fost destul de puternice. Și datorită acestor cutremure, oamenii de ştiinţă islandezi au putut să prevadă erupţia şi să declare că aceasta era iminentă.
În acest context, Autoritatea Naţională a Aeroporturilor din Islanda a declarat că nici o cursă aeriană nu a fost afectată pentru moment din cauza acestei erupţii, adăugând că va monitoriza totuşi situaţia cu mare atenţie.
De reţinut că Islanda numără 32 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa, şi totodată, se confruntă, în medie, cu o erupţie vulcanică la fiecare cinci ani.
Un fapt interesant este ca Islanda se află pe Dorsala Atlantică, o fisură ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, iar mişcarea acestor plăci este parţial responsabilă pentru activitatea seismică din Islanda.
Așadar, reiterăm faptul că a fost raportată o erupţie vulcanică în apropiere de capitala Islandei.