Entorsă la gleznă, tratament acasă. Ce trebuie să faci în cazul unei astfel de leziuni
O entorsă minoră se poate vindeca în două săptămâni, iar modalitatea diferă de la un caz la altul. Află mai jos cum poți vindeca entorsa la gleznă cu tratament acasă.
Entorsă la gleznă, tratament acasă
În cazuri de entorse ușoare, RICE este tratamentul pentru acasă, cunoscut mai ales de sportivii care se confruntă des cu accidentări. Acesta presupune în primul rând odihnă, prin evitarea efortului ce implică glezna afectată. Tratamentul prevede și utilizarea unei pungi cu gheață peste zona afectată, de 2-3 ori pe zi, pentru 10-15 minute. De asemenea, trebuie să se folosească o compresie la nivelul gleznei, cu mențiunea ca aceasta să nu fie prea strânsă, pentru a nu opri circulația sângelui. Ultimul pas din tratament este de a ridica piciorul, glezna afectată trebuind a fi menținută, pentru cât mai mult timp, deasupra nivelului inimii. Acest lucru trebuie făcut datorită gravitației care ajută la reducerea umflăturii, prin drenarea excesului de lichid.
Antrenamentele pentru echilibru si recăpătarea forței în mușchii de la nivelul gleznei sunt la fel de importante, aceștia fiind esențiali pentru prevenirea recidivei. Medicul specialist este cel în măsură să vă determine momentul optim în care puteți relua activitățile fizice.
În cazuri grave, intervențiile chirurgicale sunt necesare. Operația pentru entorsa gleznei presupune: refacerea unui ligament nevindecat și reconstrucția unui ligament afectat, utilizându-se țesut al unui ligament sau tendon din aceeași zonă.
O entorsă netratată poate afecta capacitatea de a sta în picioare și de a merge, și poate crește riscul unei entorse viitoare.
Cauze pentru producerea traumei
O entorsă se realizează în momentul când glezna este supusă unor mișcări anormale. Cauzele producerii unei entorse pot include: traume fizice care cauzează răsucirea gleznei, pășiri incorecte, în urma unei sărituri sau a unei pivotări, mersul sau alergatul pe suprafețe instabile / neregulate, contactul fizic la nivelul gleznei, în timpul practicării unui sport.
În momentul în care aveți de-a face cu o entorsă, piciorul poate prezenta durere, în special atunci când suporți greutate pe piciorul afectat, sensibilitate atunci când atingi glezna, umflătură, vânătăi, limitarea amplitudinii de mișcare, instabilitate la nivelul gleznei, senzație sau sunet de pocnitura în momentul leziunii.
Există trei tipuri de entorse, în funcție de gradul de severitate. Primul timp este reprezentat de întinderea ușoară a ligamentelor, fără rupere. Durerea este de intensitate redusă, se umflă glezna, prezintă sensibilitate, fără instabilitate articulară sau vânătăi și nu exista dificultate la susținerea greutății. Timpul de recuperarea variază între 3 și 6 săptămâni.
Cel de-al doilea tip este reprezentat de ruperea parțială a ligamentelor. În acest caz, durerea este de intensitate moderată în timpul mersului, se umflă glezna, instabilitate articulară ușoară sau moderată, și reducerea capacității de mișcare. Timpul de recuperare este de 3-6 săptămâni.
Cel de-al treilea tip, cel mai grav, reprezintă ruperea totală a ligamentelor. Pacientul va prezenta dureri severe, umflarea gleznei, sensibilitate și prezența vânătăilor, instabilitate articulară ridicată, pierderea capacității de mișcare. Timpul de recuperare poate ajunge la câteva luni.
În acest ultim caz, este absolut necesară vizita la un medic, nu se mai poate vindeca entorsa la gleznă cu tratament acasă.