Enel intenţionează să plece din România. Ce se va întâmpla cu activele companiei
Potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferenţei Capital Markets Day, compania Enel intenţionează să plece din România anul viitor. Anterior, s-a anunțat că Enel România ar puta fi vândută unei mari companii grecești.
Compania intenţionează să vândă activele în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a reduce datoria netă. Totodată, compania va apărea în alte şase ţări, conform strategiei actualitate a celei mai mari companii intaliene de utilităţi prezentate marţi, 22 noiembrie 2022.
Enel intenţionează să plece din România. Ce se va întâmpla cu activele companiei
Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică locală, compania Enel România a prezentat planul de vânzare de active, potrivit căruia, cea mai mare parte a planului va fi realizată până la finalul anului 2023. Până la finalul anului 2023, compania Enel vrea să ajungă la datoria netă de 51-52 de miliarde de euro, de la 69 de miliarde de eurola finalul lunii septembrie 2022, după ce o să îşi vândă portofoliul de gaze din Spania.
Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să crească la 22,8 – 22,9 miliarde de euro în 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat în 2022. Totodată, compania controlată de stat va înveşti peste 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, din care 60% va fi în capacitatea de generare a energiei, clienţi şi servicii, iar 40% vor fi investiţi în dezvoltarea pieţei.
Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.
Enel România ar putea fi vândută, în timp apropiat, unei mari companii grecești
Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică locală, compania Enel România, ar putea fi vândută celei mai mari firme de electricitate din Grecia. Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) ar putea să achiziţioneze 70% din filiala grupului italian Enel în România. Tranzacţia de cumpărare se ridică la 1,8 miliarde de euro.
Enel și PPC au semnat deja un memorandum de înţelegere, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii şi 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Conducerea PPC va începe discuţiile cu băncile greceşti Ethniki, Alpha Bank, Eurobank, Attica, Optimă și Piraeus, pentru finanţarea unei părţi din investiţie.
Conform planului, PPC trebuie să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar și să acopere restul din împrumuturi, potrivit unui raport din media elenă. România este o piață pe care președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaște, el conducând anterior operațiunile din România chiar ale Enel România.
În mai 2022, compania Enel a raportat pierderi în primul trimestru în valoare de 154 milioane euro. Directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a preţurilor şi cele legate de tarifele de distribuţie din România „afectează grav” rezultatele din această ţară. Întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară, directorul financiar a spus că „Nu are sens să investeşti într-un mediu excesiv de punitiv”.
Vă readucem aminte că, la începutul acestui an, compania Enel a fost amendată cu 400.000 de lei pentru nerespectarea legii privind compensarea şi plafonarea facturilor la gaze. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conţinând schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.
Așadar, Enel intenționează să plece din România, iar activele companiei vor fi vândute pentru a reduce datoriile acumulate de-a lungul timpului.