Endometrioza: cauza ar fi lipsa de testosteron?

de: BZI.ro
10:09, 13 mai 2021

Se estimează că 15% dintre femeile aflate la vârsta fertilă suferă de endometrioza. Cercetătorii canadieni sugerează că testosteronul joacă un rol esențial în dezvoltarea acestei boli.

Endometrioza se caracterizează prin migrarea țesutului endometrial în afara uterului, de obicei în zona pelviană. Poate rămâne asimptomatica, fără consecințe asupra sănătății și, prin urmare, nu necesită tratament. Pe de altă parte, la unele femei, endometrioza provoacă inflamații, dureri cronice sau acute, precum și infertilitate. Prevalența rămâne dificil de confirmat, dar se estimează că afectează între 10 și 15% dintre femeile aflate la vârsta fertilă.

Cauzele creșterii țesutului endometrial în afara uterului sunt încă neclare pentru medici. Dar cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser din Vancouver (Canada) tocmai au prezentat o nouă ipoteză. Potrivit acestora, boala și-ar avea originea în timpul dezvoltării fetale. Femeile cu endometrioză s-ar fi dezvoltat în uterul mamei lor, în condiții de testosteron relativ scăzut, comparativ cu femeile fără endometrioza.

Conform teoriei cercetătorilor canadieni, acest deficit de testosteron „programează” sistemul reproductiv al femeilor în curs de dezvoltare și disfuncția sa viitoare: cicluri menstruale scurte, sensibilitate ridicată la durere, inflamație ridicată și niveluri modificate ale hormonilor care controlează ovulația și sarcina.

„Un nivel scăzut de testosteron la începutul dezvoltării este cel mai puternic corelat cunoscut al endometriozei, iar efectele sale pot explica majoritatea simptomelor endometriozei”, explică Dr. Bernard Crespi, profesor de științe biologice la SFU, coautor al acestui studiu, potrivit Top Sante.