Emmanuel Macron, despre Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Franța nu se va alătura boicotului
Preşedintele Emmanuel Macron a vorbit joi despre decizia anumitor ţări occidentale (Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia) de a boicota diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-22 februarie 2022). El a reiterat că Franţa nu va urma exemplul acestora, informează lequipe.fr.
„Trebuie să fim clari. Fie spunem facem un boicot complet şi nu trimitem sportivi, fie spunem încercăm să reluăm lucrurile şi să avem o treabă, o acţiune utilă ca întotdeauna la nivel internaţional”, a declarat preşedintele, înainte de a adăuga că un boicot pur diplomatic, nu sportiv, este o măsură „foarte mică şi simbolică”.
În ultimele zile, SUA, Canada, Australia şi Marea Britanie au decis boicotarea diplomatică a evenimentului, acuzând Beijingul în special de nerespectarea drepturilor omului, mai ales faţă de vizitele comunităţii uigure sau Hong Kong. În schimb, Beijingul a avertizat că ţările care boicotează diplomatic Jocurile Olimpice din 2022 „vor plăti”.
Canada a făcut anunțul. Se alătură boicotului împotriva Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing
Boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing ia proporții. Canada a transmis că se alătură și ea.
Anunțul a fost făcut de premierul Justin Trudeau. Acesta a declarat că Beijingul va fi conștient de preocupările occidentale de lungă durată cu privire la drepturile omului în China.
„(Deci) nu ar trebui să fie o surpriză că am decis să nu trimitem reprezentanță diplomatică”.
”Suntem profund preocupaţi de încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez”, a afirmat primul ministru canadian, în cadrul unei conferinţe de presă.
Astfel, Canada s-a alăturat Australiei și Marii Britanii într-un boicot diplomatic condus de Statele Unite cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă, scrie Reuters.
China este acuzată de mai multe organizaţiil de apărare a drepturilor omului că ține în lagăre aproximativ un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi turcofone, mai ales musulmani, în provincia Xinjiang. Oamenii sunt obligați să muncească, iar femeile sunt sterilizate cu forța.
Autoritățile de la Beijing au respins acuzațiile, afirmând că repectivele lagăre sunt, de fapt, centre de formare profesională, care au ca scopt îndepărtarea de radicalizare a celor aflați acolo.