Emilian Popovici, despre noile tulpini COVID-19: „Sunt două linii de acțiune care trebuie urmate“
Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a vorbit despre noile tulpini COVID-19.
Emilian Popovici a explicat modurile în care pot fi ținute sub control noile tulpini COVID-19, dar și despre cât de eficient este virusul în a diminua riscul de contagiozitate în cazul celor vaccinați.
„Au apărut variante (n.r. de tulpini COVID-19) și o să mai apară. Acest virus, practic luptă în acest război prin generarea de noi variante. Acum deja se vorbește și de o variantă nouă, apărută în California, în Los Angeles, San Diego, care se caracterizează printr-o transmisibilitate mai crescută.
Sunt două linii de acțiune care trebuie urmate: vaccinarea într-un timp de un an de zile a minim 60% din populație și menținerea infecțiilor la nivelul minim posibil, pentru a limita posibilitățile virusului de a genera noi variante.Pe măsură ce apar variante tot mai transmisibile trebuie să vaccinăm procente din ce în ce mai mari de oameni”, a declarat Emilian Popovici.
Emilian Popovici: „Studiile vor arăta că vaccinul este protectiv“
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a precizat că de studiile care sunt în desfășurare vor arăta dacă persoanele vaccinate rămân contagioase pentru cei din jur, însă este aproape sigur că vaccinul este eficient și în acest sens.
„Chiar dacă cifrele de la efectivitate sunt mai reduse, decât cele mai eficacitate, asta nu înseamnă că vaccinul nu va fi protectiv. Asta atât în privință prevenirii îmbolnăvirii celor vaccinați, cât și in privință prevenirii transmiterii de la cei vaccinați, la cei nevaccinați”, a mai spus Emilian Popovici.
Alexandru Rafila: „Circulația oricărei tulpini va fi mai mică dacă vaccinăm mult”
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a făcut o serie de declarații privind noua tulpină africană a COVID-19. Acesta a subliniat că dacă populația se vaccinează mai mult, gradul de circulație a virusului scade treptat, existând mai puține șanse de evoluție spre noi tulpini.
„Vreau sa va spun un lucru care trebuie sa fie o filosofie a intregii campanii de vaccinare: circulatia oricarei tulpini va fi mai mica daca vaccinam mult. Practic virusul cu cat circula mai putin cu atat ii dai mai putine sanse sa evolueze genetic si sa duca la variante mai putin responsive la vaccinul de pe piata”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a vorbit despre imunitatea dobândită după vaccinarea împotriva COVID-19
Medicul a explicat că, după ce unei persoane i-a fost administrat serul împotriva coronavirusului, nivelul de anticorpi formaţi în organismul uman este unul care se menţine constant şi este înalt. Potrivit acestor informații, se poate deduce că imunitatea împotriva COVID-19 s-ar putea extinde până la un an de zile.
Mai mult, Rafila a vorbit şi despre un alt vaccin care lansase aceeaşi discuţie şi care, după vaccinare, s-a dovedit a crea o imunitate de 10 ani de zile:
„Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant. Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare”, a spus Rafila. „La vaccinul HPV a fost aceeași discuție și imunitatea durează 10 ani. Să dea Dumnezeu să fie la fel și la coronavirus”, a adăugat acesta.
Noua tulpină apărută în Marea Britanie, care a făcut ravagii, a creat un nou val de îngrijorări în lumea medicală mondială. Despre aceasta se cunoaște faptul că are o agresivitate cu 70% mai mare decât tulpina obişnuită de COVID-19, iar Marea Britanie este din ce în ce mai afectată de prezenţa acesteia. Din această cauză, din ce în ce mai multe țări din Uniunea Europeană şi-au închis graniţele terestre şi aeriene cu Regatul Unit.