Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” București: „Avem locuri libere în spital. Ceva se întâmplă în bine, sper să nu fie semnul unui tsunami”

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:33, 25 ian. 2021

În timp ce numărul cazurilor de infecție cu virusul Covid-19 începe să scadă în România, rămân foarte mulți pacienți internați la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Duminică, 24 ianuarie 2021, au fost raportați 1.020 cazuri, din nou în creștere după ce vineri numărul celor cu forme grave scăzuse sub o mie.

Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București precizează faptul că, în timp ce secțiile ATI rămân pline, s-a redus presiunea pe celelalte zone în care sunt tratați bolnavii de SARS – CoV – 2.

Câte locuri libere sunt în Spitalul „Victor Babeș” din București

Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș”, București, susține că în cadrul unității medicale sunt 210 locuri libere, din 300. Medicul susține că nu a mai avut această situație tocmai de anul trecut din luna aprilie. Fenomenul nu și-l poate explica însă de câteva săptămâni s-a simțit o ușoare relaxare în ceea ce privește cererea de internare.

La secția de Anestezie și Terapie Intensivă sunt 2 paturi libere, un lucru rar în cadrul spitalului bucureștean.

„Avem în Spitalul Babeș 210 locuri libere, locuri în spital nu vorbesc de ATI ajungem cu tot cu Pipera, o locație pentru cazuri foarte ușoare, la 300 de locuri. N-am mai avut această situație din aprilie, anul trecut. Nu pot explica acest fenomen, care nu a început brutal, că nu de ieri s-a întâmplat. De două-trei săptămâni am simțit o relaxare în cererea de la internare. La fel și cazurile cu simptomatologie mai severă, pe care le aveam din plin, cu necesar de oxigen îngrozitor de mare, și acestea s-au rărit ca număr. Lucrurile se pare că s-au mutat pe zona presiunii pe vaccinare. Avem două paturi libere la ATI, ceea ce n-a mai fost demult”, a menționat medicul Emilian Imbri.

Emilian Imbri: „Sper să nu fie semnul de tsunami”

Șeful unității spitalicești din Capitală, Emilian Imbri, precizează de asemenea că această relaxare să nu fie liniștea dinaintea furtunii. În altă ordine de idei, Imbri explică scăderea bruscă a cazurilor prin faptul că persoanele nu se mai duc să se testeze pentru a depista infecția cu noul coronavirus, ci doar achiziționează online testele rapide. Aceștia preferă să-și facă testele singuri sau merg în centrele private. Medicul conchide cu ideea că acest semn este unul pozitiv.

„Acest lucru vine să arate că ceva se întâmplă în bine. E o relaxare. Sper să nu fie semnul de tsunami, acea retragere și să urmeze ceva rău. N-ar avea de ce să se întâmple asta. Dar se explică și prin faptul că persoanele nu se mai duc să se testeze, apelează la testele rapide, își fac singuri, se duc la centrele private, merg să constate dacă sunt sau nu pozitivi. Poate vor să evite să afle că sunt pozitivi și să piardă rândul la vaccinare. Nici din alte spitale nu mai există presiunea de a ne transmite cazurile pozitive. Eu zic că e un semn bun”, a precizat managerul Emilian Imbri.

Emilian Imbri: „ATI-ul nu te poate salva!“

Managerul spitalului „Victor Babeș“ din București susține că în ATI ți se susțin funcțiile vitale până când primești medicația care îți ajută organismul să se apere.

„Cam de două săptămâni este plin la Victor Babeș. Noi avem internați un număr de 515-520 de pacienți, pe un total de 525-530 de locuri. Locurile astea, care sunt diferența, și par a fi libere, sunt libere, dar într-un pavilion unde sunt copii. Copii avem internați, nu la limita capacității maxime a pavilionului.

Vorbind despre nevoia de paturi ATI sau de TI pentru bolnavii COVID, a căror stare se deteriorează și este nevoie de susținerea funcțiilor vitale, trebuie să ținem cont că ATI-ul nu te poate salva! În ATI ți se susțin funcțiile vitale până când primești medicația care îți ajută organismul să se apere, sau organismul se echilibrează și reușește să treacă de momentul crucial“, precizează Emilian Imbri.