Elvețienii care vor avea la iarnă mai mult de 19 grade Celsius în casă, amendați și chiar pedepsiți cu închisoarea

de: BZI.ro
17:58, 07 sept. 2022

Într-o țară considerată de mulți un adevărat paradis din toate punctele de vedere, iată că cetățenii care își vor încălzi locuințele peste limita admisă de lege vor risca închisoarea.

Elvețienii, care își vor supraîncălzi casele la peste 19 grade Celsius în această iarnă, încălcând directivele guvernamentale în caz de lipsă de gaz, vor primi amenzi și pedepse cu închisoare de până la trei ani, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului economic elvețian, Markus Sporndli, potrivit Panorama.

”Încălcările legii țării privind aprovizionarea constituie întotdeauna infracțiuni și ar trebui să fie urmărite penal de cantoane în mod implicit”, a declarat Sporndli, citat de presă.

În cazul unei încălcări intenţionate a principiilor, cetăţenii riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, potrivit ziarului. Chiar și o încălcare neglijentă a acestor măsuri va fi pedepsită cu amendă, a raportat Blick.

La sfârșitul lunii august, autoritățile elvețiene au spus că în cazul lipsei de gaz temperatura în încăperile încălzite cu gaz nu trebuie să depășească 19 grade Celsius, potrivit unui proiect de decret.

Mai mult, apa poate fi încălzită doar până la 60 de grade Celsius, în timp ce folosirea încălzitoarelor sau a corturilor cu aer cald va fi interzisă. Saunele și piscinele trebuie de asemenea închise.

Se așteaptă ca Elveția să se confrunte cu riscul incredibil de mare de penurie de electricitate și gaz. La sfârșitul lunii august, Werner Luginbuehl, șeful Comisiei Elvețiene de Electricitate, ElCom, a îndemnat cetățenii să se aprovizioneze cu lumânări și lemne de foc, invocând posibile întreruperi de curent în iarna viitoare. Guvernul elvețian este de așteptat să impună restricții asupra consumului de energie pentru prima dată.

Facturi la energie de peste 100 de milioane de euro: piscinele publice se închid

Energia scumpă este o problemă uriașă pentru întreaga Europă în ultimele luni: odată cu creșterea costurilor la energie, multe companii care administrează piscine municipale din Franța sunt nevoite să-și închidă fabricile pentru a economisi bani.

Luni, compania Vert Marine, care administrează zeci de piscine în Franța în numele autorităților locale, a anunțat închiderea mai multor puncte de lucru, cel puțin treizeci, crezând că nu mai poate face față unor facturi amețitoare. Vert Marine a trebuit să închidă o treime din punctele sale de lucru ”pentru o perioadă temporară” și să plaseze ”personal parțial șomer”, potrivit unui comunicat citat de Europa Today.

Factura de energie a acestei companii a trecut de la ”15 la 100 de milioane de euro”, sau ”întreaga cifra de afaceri anuală a companiei”. Compania, care a purtat discuții cu diverse comunități locale din iunie anul trecut, nu a reușit să găsească o soluție în acest stadiu, a declarat AFP.

Prin urmare, se adresează ”autorităților locale și guvernamentale să ia deciziile necesare și fără precedent pentru a reveni la costuri suportabile ale energiei și pentru a permite asumarea obligațiilor de serviciu public și, în primul rând, să predea înotul în special copiilor de școală”, explică compania că are 2.000 de angajați.

Piscinele și unitățile acvatice, mari consumatoare de energie, și-au văzut costurile explodând în ultimele luni. Potrivit Urban France, o rețea care reunește metropolele franceze și orașele mari, din cele 4.000 de complexe acvatice din Franța, 10% este administrată de o filială a serviciului public.

”În general, factura la energie în metropolă s-a dublat, sau chiar mai mult”, se arată în ultimul raport. Mai mult, ”60% din piscinele publice au peste 30 de ani, și au un consum mare în ceea ce privește apă, ventilație, echipamente, dușuri… Sunt extrem de scumpe”.