Elon Musk recunoaște că avioanele americane F-35 ridicole! România plătește 7,2 miliarde de dolari pe ele

de: cristian.george
10:00, 26 nov. 2024

Elon Musk a recunoscut că avioanele americane F-35 sunt ridicole și că inginerii care le-au proiectat sunt ”idioți” pentru că celebrele avioane ”invizibile” pot fi dobândite foarte ușor. În tot acest timp România va comanda 32 de astfel de avioane în valoare totală de aproximativ 7,2 miliarde de dolari.

Sunt numeroase controverse legate de celebrele avioane americane. Recent proiectanții au recunoscut faptul că F-35 Lightning II nu pot zbura pe o banală ploaie.

Elon Musk recunoaște că avioanele americane F-35 ridicole și producătorii lor ”idioți”

Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla, a postat pe platforma X (anterior cunoscută ca Twitter) un videoclip care prezenta roiuri de drone coordonate, însoțit de un comentariu critic la adresa avioanelor de luptă cu echipaj uman, cum ar fi F-35. În postare, el a scris: „Între timp, unii idioți încă fabrică avioane de luptă cu echipaj precum F-35”, adăugând și un emoticon cu un coș de gunoi. Când cineva a apărat capacitățile avioanelor F-35, Musk a replicat calificând designul acestora drept „prost”. El a continuat să critice avioanele cu echipaj, afirmând că sunt o metodă ineficientă de a extinde raza de acțiune a rachetelor sau bombelor, subliniind că dronele reutilizabile pot îndeplini aceste sarcini fără riscul implicat de prezența unui pilot uman. De asemenea, a minimalizat importanța tehnologiei stealth, considerând-o irelevantă, și a susținut că este „extrem de simplu” să dobori astfel de avioane.

Musk nu este la prima critică adusă F-35, un avion invizibil dezvoltat de Lockheed Martin. Acest model a generat deja costuri de aproximativ 485 de miliarde de dolari, conform datelor Pentagonului, sumă care a crescut recent cu 10% din cauza necesității de a îmbunătăți sistemul de răcire al motorului. SUA plănuiesc să producă 3.000 de astfel de avioane, dintre care aproximativ 1.000 au fost deja livrate armatei americane și aliaților săi. Costurile totale de producție și mentenanță ale F-35 pe durata sa de viață, estimată să se încheie în 2088, ar putea ajunge la 2 trilioane de dolari.

Musk a declarat anterior că un F-35 ar fi inferior în fața unei drone militare controlate de la distanță și dotate cu inteligență artificială, datorită manevrabilității superioare a acesteia. El și Vivek Ramaswamy, care va colabora cu el în conducerea unui nou departament, au subliniat că intenționează să reducă risipa și abuzurile în gestionarea unor astfel de proiecte costisitoare.

România primește o țeapă de peste 7 miliarde de dolari pe avioanele F-35

Avionul F-35 Lightning II, cunoscut și sub numele de „Fulger II”, s-a confruntat cu o ironie notabilă în dezvoltarea sa: sistemele sale de protecție împotriva trăsnetelor au generat uneori probleme neașteptate, inclusiv după ce a intrat în serviciu activ. În 2020, producătorul Lockheed Martin a impus restricții de zbor după ce s-a constatat deteriorarea unui element esențial al sistemului destinat să prevină incidentele cauzate de fulgere.

Acest avion este echipat cu sistemul OBIGGS (sistem de generare a gazului inert la bord), care utilizează aer îmbogățit cu azot pentru a reduce riscul de explozie a rezervoarelor de combustibil în cazul unui trăsnet. Totuși, în timpul unei inspecții de rutină efectuate la un F-35A în complexul logistic al bazei aeriene Hill din Utah, s-a descoperit o defecțiune la un tub care transporta gaz inert către rezervorul de combustibil. Din această cauză, Biroul Programului Comun F-35 a decis să restricționeze zborurile, neavând certitudinea că sistemul ar fi eficient în cazul unui impact cu fulgere.

În acest context, România se pregătește să investească 6,5 miliarde de dolari pentru a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II, un pas aprobat recent de Departamentul de Stat al SUA. Această achiziție este descrisă drept o îmbunătățire majoră a capacităților de apărare ale României și un semn al consolidării relațiilor strategice dintre cele două țări.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, noile avioane vor spori securitatea națională a României, un membru important al NATO, prin introducerea tehnologiei stealth avansate, a unui sistem de fuziune a senzorilor și a capacităților superioare în domeniul aerian. Aceste dotări vor permite României să răspundă mai eficient provocărilor de securitate emergente și să contribuie la stabilitatea politică și economică a regiunii. Achiziția celor două escadrile F-35 este considerată un pas strategic semnificativ în modernizarea forțelor aeriene ale României. E clar că dacă și Elon Musk consideră că avioanele americane F-35 sunt ridicole, România va lua o țeapă de proporții prin comandarea acestui model de avion.