Elon Musk a ținut ascunsă afecțiunea de care suferă. Despre ce boală este vorba

de: Redacția BZI
11:00, 12 ian. 2025

Elon Musk a vorbit în cadrul emisiunii Saturday Night Live în 2021 despre problemele medicale pe care le are. El a mărturisit că are sindromul Asperger, detaliu care i-a influențat viața.

Ce este sindromul Asperger?

La începutul anilor 1990, sindromul Asperger a fost adoptat ca un diagnostic pentru persoanele autiste fără dificultăți de învățare.

În urmă cu zece ani, eticheta a fost abandonată; tulburarea din spectrul autismului îl acoperă acum. Medicii nu mai diagnostichează sindromul Asperger, însă unii foști pacienți pot folosi încă termenul.

Care sunt simptomele?

Majoritatea persoanelor cu autism au deficiențe de învățare, însă sindromul Asperger este o variantă înalt funcțională.

Deficiența de dezvoltare cauzează, în general, probleme cu relațiile sociale, indiciile sociale și interpretarea și exprimarea emoțiilor.

Mișcările necoordonate, alterarea rutinei și problemele legate de scrisul de mână pot fi, de asemenea, simptome.

Unii pacienți dobândesc interese obsesive pentru anumite subiecte și le este mai ușor să memoreze cunoștințe.

Cum l-a afectat boala pe Musk?

Musk a afirmat într-o conferință Ted Talk din 2022 că a avut probleme cu socializarea în copilărie. El a recunoscut: „Indiciile sociale nu erau intuitive, așa că am fost foarte ca la carte. Alții înțelegeau ceva ce era intuitiv. Eu luam lucrurile literal, ca și cum ar fi însemnat exact ce spuneau. A ieșit prost. Nu toată lumea spune ceea ce vrea să spună”.

„Multe alte lucruri sunt însemnate. Asta mi-a luat ceva timp să-mi dau seama”.

CEO-ul Tesla a declarat că a învățat indicii sociale din literatură, în ciuda unei copilării „dure”.

Interesul său deosebit pentru știință și tehnologie și capacitatea de a se concentra asupra muncii pot explica, de asemenea, diagnosticul său. Musk: „Îmi plăcea să programez computere singur toată noaptea”, potrivit publicației Express.

„Tastarea unor simboluri ciudate pe un computer toată noaptea nu este pe placul majorității oamenilor. Găsesc asta neplăcut. De fapt, mie îmi plăcea”.

Albert Einsten, pe lista celor care s-au confruntat cu acest sindrom

Printre persoanele renumite cu sindromul Asperger se numără Albert Einstein, care ar fi putut avea același tip de autism ca și alte persoane renumite.

Potrivit rapoartelor, fizicianul teoretician de origine germană care a dezvoltat teoria relativității avea o dezvoltare întârziată a limbajului și dificultăți sociale.

Sir Anthony Hopkins a fost diagnosticat cu Asperger la vârsta de 70 de ani. Actorul galez în vârstă de 87 de ani a numit diagnosticul „o etichetă fantezistă”.

Greta Thunberg, o activistă suedeză pentru climă, a fost diagnosticată la 11 ani. „Superputerea” ei o ajută să vadă lucrurile diferit.