Eliminarea plății cash afectează grav populația din România. Parlamentarii ieșeni se opun: „Vorbim aici de un super control care cred că dăunează foarte mult pe viitor” – FOTO

de: Raluca COSTIN
02:00, 13 iun. 2023

Eliminarea plății cash, un proiect de lege care este foarte aproape de a fi aprobat de Parlament, ar afecta negativ populația României, care nu este pregătită pentru această schimbare. Parlamentarii ieșeni susțin că această propunere legislativă nu are nicio legătură cu realitatea din România și se opun proiectului

Parlamentarii ieșeni susțin că populația nu este pregătită pentru această schimbare. Marius Ostaficiuc, deputat PSD, susține că acest control al banilor populației dăunează.

„Personal, nu sunt de acord, în acest moment, cu un astfel de proiect legislativ. Se vorbește despre ridicarea gradului de incluziune financiară prin adoptarea unui astfel de proiect legislativ, însă cred că România încă nu este pregătită pentru adoptarea unei asemenea legi. Mare parte din populație nu deține vreun card bancar, iar trecerea la un astfel de sistem atât de brusc poate fi una dăunătoare.

Dacă luăm exemple din alte state, vedem că plata cash se dorește a fi un drept constituțional. Mă refer la Elveția, unde pe acest val de îngrijorare, că plata cu cardul devine obligatorie, a fost introdusă o acțiune de referendum ca plata cu bani lichizi să fie un drept conferit de Constituție. Și vorbim de Elveția, țară cu un nivel de trai ridicat și cu o cultură financiară la fel de ridicată. Cum spuneam, România nu este pregătită pentru un astfel de proiect. Vorbim aici de un super-control care se poate implementa și care cred că dăunează foarte mult pe viitor, când sistemul se poate supăra pe un cetățean, iar ca primă măsură de coerciție se va putea trezi fără niciun ban.

Și avem exemple nenumărate în acest sens, când statul ia banii datornicului, dar nu îl ajută să își revină. Concret, ANAF-ul pune poprire pe banii unui rău-platnic, îi blochează toate conturile și anunță băncile la care persoana respectivă are conturi deschise. Cetățeanul trebuie apoi să alerge la ANAF, să plătească și să procure hârtia doveditoare cu care se duce personal la bănci să ridice poprirea. Practic, statul îți ia banii, dar nu te ajută să îți revii. Așa se poate întâmpla și cu această inițiativă legislativă, proiect care, în opinia mea, nu este fezabil în momentul de față. Nu putem bloca accesul la bani al populației prin această așa-zisă modernizare”, susține Marius Ostaficiuc.

Marius Bodea, deputat USR: „Subiectul legii a fost un element de super-propagandă, de speriat românii”

Potrivit lui Marius Bodea, deputat USR, populația din România are nevoie de cel puțin 10 ani pentru a se adapta acestei schimbări.

„Ipotetic sau ideal, într-o economie ar trebui să nu mai existe bani de hârtie pentru că e foarte facil să gestionezi digital orice în economie. Asta este ipotetic. O măsură de genul acesta, de renunțare la cash, tot ce înseamnă încasări și plăți, ca să poți s-o implementezi și să și funcționeze, trebuie o perioadă foarte lungă de timp. Nu sunt specialist în asta, dar cred că îți trebuie măcar 10 ani să pregătești o țară să renunțe definitiv la încasările și plata cu numerar, cu cash. Sunt, ce e drept, foarte puține exemple de reușită.

Numai că sistemul acesta de plată exclusiv digital, electronic, a reușit în țările care aveau pregătită partea de digitalizare. Noi mai avem de așteptat. Una peste alta, într-adevăr, subiectul legii a fost un element de super-propagandă, de speriat românii. De altfel, autoritățile, inclusiv de la BNR, au spus că așa ceva în România nu poate fi fezabil într-o perioadă de timp mediu, să spun, și că, în niciun caz, românii nu trebuie să se sperie că nu vor mai folosi banii.

E un curent care umblă de măcar 15 ani și, după cum vedeți, în 15 ani nu avem prea multe exemple să dăm că a fost cu succes implementat. Așadar, răspunsul meu este că ar trebui foarte bine pregătită populația, măcar un deceniu, dar și că ar trebui să fie respectate mai multe criterii, respectiv digitalizarea completă și digitalizarea plăților”, susține Marius Bodea, deputat USR.

Cristian Ivănuță, deputat AUR: „Trebuie păstrate ambele forme de plată”

Proiectul nu poate fi aplicat României, unde nivelul de sărăcie este ridicat.

„În principiu, proiectul de lege ar fi bun din perspectiva statului. Ar putea monitoriza absolut orice leu care intră și iese din comerț sau din alte activități economice. Din perspectiva cetățeanului, statul este în afara normalității, pentru că vedem ce se întâmplă în România. Sunt comune care nu au un bancomat. Sunt foarte mulți oameni care au diferite activități economice, dar nu primesc banii pe card. Cei care au inițiat acest proiect de lege sigur s-au plimbat prin vest, au văzut anumite lucruri.

Dar când au inițiative trebuie să se uite și dacă se potrivește țării, mai ales în anumite zone rurale unde populația silabisește și literar, și economic. Nu este un proiect care să poată fi aplicat României. Trebuie păstrate ambele forme de plată și, dacă progresiv vor fi îndeplinite condiții, se va ajunge la un procent foarte mare al celor care vor face plăți cu cardul. Prioritatea celor care susțin astfel de inițiative ar trebui să fie o reformă a statului, a legii educației, sănătății, proiecte de susținere a oamenilor de afaceri și scăderea impozitului pe salarii, realizarea unei infrastructuri minimale de care au nevoie cetățenii, după aceea oamenii se vor gândi să folosească cardul bancar. Peste 25 la sută din români sunt sub pragul sărăciei și această propunere nu are nicio legătură cu realitatea din România”, susține Cristian Ivănuță, deputat AUR.

Astfel, această schimbare nu este recomandată, potrivit parlamentarilor ieșeni. „Când o să dispară plățile cash o să dispară și banii. Categoric nu este recomandată această modificare”, susține deputatul PSD Vasile Cîtea.

Proiectul legislativ este la un pas de a fi adoptat

Un proiect de lege denumit „legea cash”, care este foarte aproape de a fi aprobat de Parlament, ar urma să elimine plățile în numerar. Dacă va fi adoptat, actul normativ ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare este foarte aproape de a primi voturile Parlamentului, după ce a fost avizat de toate comisiile.

Acesta trebuie să primească votul Camerei Deputaților, care este for decizional, pentru a putea fi pus în aplicare. Astfel, dacă legea va fi adoptată, chiar de anul viitor ar putea dispărea plata cu numerar. O situație hilară pentru România, țară care nu este pregătită pentru această schimbare, după cum spun chiar specialiștii în economie din Iași. Aceștia susțin că „legea cash” este o glumă și că nu va fi aprobată.

România aprobă tot ce zice Bruxelles prin politicienii-slugi

Când vine vorba de România, tot ce se întâmplă în țara noastră este, de fapt, un sistem controlat. Românii sunt controlați de străini, astfel că tot ce se transmite de la Bruxelles este literă de lege pentru guvernanți, care aplică tot ce li se cere, fără a se consulta în prealabil cu specialiștii din țară, pentru a vedea dacă această trecere de la plata cu cash la cea cu cardul este bună pentru români.

Populația se opune acestei schimbări! Toții politicienii, începând cu președintele țării, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, încă prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, premier în devenire, după ce va prelua funcția de prim-ministru în urma rocadei guvernamentale, sunt vânduți străinilor. Prin controlul plății cu numerar se dorește o privare de libertate. Cine mai câștigă din acest sistem al controlului asupra banilor? Băncile, care vor percepe comisioane pentru orice tranzacție. ANCP (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) a sancționat, de curând, mai multe bănci din România.

Românii să nu se lase păcăliți de guvernanții slabi care vor să facă doar jocurile celor de la Bruxelles, nu respectă suveranitatea și interesele cetățenilor.