Eliminare chisturi ovariene. La menstruație este posibil

de: BZI.ro
22:20, 02 feb. 2022

Multe femei vor să trateze această boală sau chiar să caute un procedeu pentru eliminare de chisturi ovariene. La menstruație există posibilitatea dispariției sale.

Chisturile ovariene reprezintă o afecțiune de care multe femei au parte. În cadrul statisticilor ce s-au făcut în acest domeniu s-a observat faptul că acesta este al doilea motiv pentru care totalitatea femeilor fac un control la cabinetul medicului ginecolog.

Există posibilitatea de a elimina un chist ovarian după ce s-a terminat un ciclu menstrual, însă trebuie de înțeles cum este posibil acest fenomen la nivelul organismului. Corpul uman nu trebuie să fie înțeles ca fiind ceva rigid, dintr-o bucată, iar totul este fix și exact, căci zilnic au loc milioane de schimbări și reacții chimice.

În mod normal chisturile funcționale nu ar trebui să producă mult disconfort

Ce sunt chisturile ovariene

Pentru a putea înțelege cum este posibilă această eliminare a chisturilor ovarieni în timpul menstruației, este nevoie să se înțeleagă cu exactitate ce este un chist ovarian. La nivelul ovarului are loc lunar expulzarea unui ovul, acesta va ieși dintr-un folicul ovarian, iar foliculul va rămâne singur. Rolul acestuia este de a stimula secreția de hormoni feminini și a facilita / pregăti tot ce este necesar pentru atunci când ovulul va fi fertilizat. Aici au loc o serie de modificări precum îngroșarea mucoasei uterine, vascularizarea acesteia, etc.

Cum a apărut acest folicul ovarian, în general, așa va și dispărea, însă sunt cazuri în care acesta nu vrea să plece. Ei bine, acel folicul ovarian ce nu dispare și chiar uneori continuă să crească, poartă numele de chist ovarian funcțional. Funcțional întrucât acesta încă își realizează funcția. Nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate și nu este niciun motiv de îngrijorare, căci aceste chisturi se vindecă singure. Adesea nici nu sunt simptome din cauza acestora, fiind identificați doar în cadrul ecografiilor.

Cazurile în care chisturile pot avea complicații sunt rare, adesea dispar de la sine

Când se elimina chisturile ovariene la menstruație

După ce are loc ovulația propriu-zisă, foliculul ovarian va căpăta denumirea de chist de tip corpus luteum. Rolul lui este cel prezentat mai sus, anume secreția de hormoni feminini cu rol în stimularea transformărilor de la nivelul uterului. Dacă nu are loc fertilizarea acelui ovul, chistul ovarian va dispărea de la sine în aproximativ 2 săptămâni. Acesta fiind cazul în care merg normal lucrurile la nivelul ovarului.

Ceea ce medicul ginecolog identifică, este un chist ce nu a dispărut în mod normal. Acesta uneori poate chiar să și crească, majoritatea chisturilor dispar de la primul ciclu menstrual încheiat. În schimb, se poate întâmpla ca unul o dată la ceva timp, să rămână la ovar. Doctorii adesea recomandă ca femeia să mai aștepte o perioadă căci, de regulă, și acesta care nu pleacă de la primul ciclu, va dispărea după ce vor trece 2 sau 3 cicluri menstruale complete.

În cadrul unor activități fizice, datorită chistului, ovarul se poate mișca din poziția normală

Chisturi care nu vor să dispară

Cele mai multe cazuri în care au fost identificare chisturi, au fost de acest tip. Acum, există o serie de chisturi care provin tot din foliculi ovarieni, doar că au o altă etiologie și pot produce complicații dintre care și cancerul ovarian. Aceștia pot fi mai mari, pot însoți alte afecțiuni și pot provoca dureri. Medicii pot oferi o gamă de soluții ce să se potrivească cu cazul dumneavoastră.

Un control ginecologic regulat poate să vă ofere multe beneficii pe termen lung

Întrucât un chist mai mare poate mișca ovarul din poziția sa normală, există riscul de a îl torsiona. Vasele de sânge ce vascularizează ovarul pot primi astfel leziuni. Dacă durerile devin dintr-odată insuportabile (brusc) este necesar de făcut un apel la numărul unic de urgențe 112.