eLIIS. Resurse educaționale și instrumente privind învățarea online 

de: Bujor Elena Nicoleta
13:44, 18 mai 2021

Conferința “eLIIS@Inovație în educație” a fost un prilej de a schimba bune practici și de a sărbători semicentenarul pentru învățământul informatic ieșen, alături de invitați speciali din mediul universitar, companii IT, absolvenți, profesori din toate școlile ieșene. 

Intervenția doamnei inspector școlar general – prof. drd. Luciana Antoci a fost onorantă și a validat efortul constant al liceului, timp de 50 de ani,  prin acordarea de către Inspectoratul Școlar Județean Iași a distincției „Gheorghe Asachi” Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, în semn de recunoaștere și de apreciere pentru dăruirea, responsabilitatea și consecvența susșinerii educației cu certă valoare formativă, în spațiul învățământului ieșean.

Evoluția e-Learning-ului

Conferința a rememorat momente deosebite în evoluția e-Learning-ului, prin intervenția domnului profesor Radu Jugureanu, un promotor al utilizării softurilor educaționale în învățare în Romînia încă din anii 2000 și un susținător al creării acestora la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.

“Spuneți generațiilor viitoare că în România s-a creat Cibernetica (1938-1939), că România a dezvoltat o informatică românească (după anul 1953) și a construit propriul calculator electronic, CIFA (Calculatorul Institutului de Fizică Atomică în anul 1957)” – a menționat conf. dr. Marin Vlada de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, membru titular al Academiei Române, Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii.

Conf. univ. dr. Marin Vlada a inițiat în 2003 Conferința Națională de Învățământ Virtual, în vederea promovării tehnologiilor moderne în educaţie şi cercetare și este editor coordonator al proiectului Istoria informaticii romanesti. Aparitie, dezvoltare si impact. Oameni, institutii, concepte, teorii si tehnologii.

Elementul central al Conferinței “eLIIS@Inovație în educație” a fost lansarea ghidului eLIIS. Resurse educaționale și instrumente privind învățarea online  realizat de profesorii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași. Acesta este rezultatul interesului constant al dascălilor noștri de a construi cele mai adecvate scenarii didactice bazate pe tehnologie, pentru a răspunde nevoilor de învățare ale elevilor noștri. Ghidul a fost coordonat de profesorii – Maria Rados, Daniela Zaharia, Mihaela Acălfoaie, Floricica Morariu și valorizează experiențe didactice inedite pentru toate ariile curriculare, propunând abordări inovative și interactive la toate disciplinele.

“În noiembrie 2020 am înființat Grupul de lucru – Departamentul eLIIS cu rolul de a promova Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași drept un cluster de resurse digitale și experiențe E-Learning, iar acum am lansat deja un produs educațional sustenabil realizat integral de profesorii cancelariei – 38 de colegi au elaborat peste 50 de scenarii didactice, cu o dorință accentuată de a împărtăși cu ceilalți experiențele didactice” – afirmă directorul liceului, prof. dr. Adina Romanescu. 

Prefața ghidului eLIIS

Ne onorează aprecierile formulate de specialiști de marcă ai Iașului, prin contribuția acestora la Prefața ghidului eLIIS. Resurse educaționale și instrumente privind învățarea online și amintim în acest sens:

„Actualul ghid reprezintă un exemplu de creativitate și inovare didactică, de mobilizare operativă și căutare în plan teoretic dar și practic, de răspuns pedagogic, responsabil și în cunoștință de cauză, din partea unui corp profesoral care a găsit, într-un timp record, formule de amenajare și înfruntare convenabilă a unei realități care ne-a luat cumva pe nepregătite.” Prof. univ. dr. Constantin Cucoș, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

  „Completarea orelor „clasice” cu ore on-line sau hibride, integrarea în școală a lumii digitale de azi, înseamnă un important câștig educațional pentru mâine. Iată gânduri care mă fac să salut felul în care Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași își serbează primii cincizeci de ani: proiectând în  viitor!” Prof. univ. dr. Henri Luchian, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

„Salut inițiativa profesorilor de la Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi care au realizat ghidul eLIIS, ce conține resurse educaționale și instrumente privind învățarea online din toate ariile curriculare. Atenția mi-a fost atrasă de activitățile propuse pentru orele de informatică, unde am găsit resurse foarte valoroase pentru toți profesorii care predau aceste ore și pentru elevii acestora.” Conf. dr. Adrian Iftene, Decan al Facultății de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași