Elevii români au construit un robot care îi ajută pe pacienţii bolnavi de COVID-19: L-am făcut în 48 de ore

de: George Cristian
10:39, 10 dec. 2020

Cinci elevi români au construit în doar 48 de zile un robot care îi ajută pe pacienţii bolnavi de COVID-19. Totul s-a întâmplat în Craiova și robotul poate comunica cu pacientul și îi poate măsura pulsul și temperatura dar îi poate aduce și medicamentele la pat.

Funcţiile robotului sunt multiple, de la aducerea la pat medicamente sau mâncare, robotul poate dezinfecta un salon sau poate anunța cadrele medicale dacă pacientul se simte rău.

Elevii români fac parte din Clubul de Robotică Soft Hoarders

Membri în Clubul de Robotică soft Hoarders, elevii români învaţa la aceeaşi şcoală şi au transformat din pasiunea pentru roboți, o şansă pentru pacienţii neajutoraţi. Elevii au participat la un concurs naţional de robotică alături de alte 40 de echipe din toată țara şi au obţinut un prestigios loc 2.

Robotul medical realizat în doar două zile de cinci elevi din Craiova poate vorbi cu bolnavul, îi poate lua pulsul şi temperatura, îi poate aduce medicamentele la pat şi poate dezinfecta salonul. Dacă pacientul se simte rău, robotul anunţă imediat cadrele medicale.

Cei cinci elevi sunt membri ai Clubului de Robotică Soft Hoarders şi toţi învaţă la aceeaşi şcoală de prestigiu din Craiova: Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti. Cu robotul pe care l-au creat în doar 48 de ore au reuşit să obţină locul 2 la categoria „Junior” din cadrul hackatonului PoliHack, la care au participat 40 de echipe din toată̆ țara.

Robotul a fost creat în 48 de ore pentru ca elevii au aflat târziu de concurs. Ideea acestora a pornit de la intenţia de a ajuta cadrele medicale care se lupta în spitalele COVID-19 din România.

„Am aflat destul de târziu de concurs, dar ne-am mobilizat şi am creat robotul în 48 de ore. Ne-am gândit că putem ajuta cadrele medicale. Mai exact, proiectul nostru a fost format dintr-un pachet de servicii destinat spitalelor care se luptă cu COVID-19, având două elemente principale: un robot care ajută la interacțiunea cu paciențîi de la distanță și un website care permite accesarea datelor pacientului în timp real”, a declarat Vlad Nedelcu, unul dintre elevi.

Cei cinci elevi au lucrat alături de o fată care le-a pus la dispoziţie un apartament. „Ne-am încuiat acolo şi am început să muncim”, povestesc elevii.

Robotul ajută pacienţii dar și cadrele medicale care se luptă cu pandemia de COVID-19

Robotul a fost conceput atât pentru a ajuta bolnavii cu forme uşoare și medii de COVID-19 dar şi pentru a le face munca mai uşoară cadrelor medicale care se ocupă de îngrijirea acestora. Robotul este dotat cu roţi și se poate deplasa lângă patul pacientului unde îl poate consulta. Robotul este dotat cu un ecran, braț dar şi un dispense de medicamente pentru că pacientul să îşi ia medicamentaţia.

„Toate datele pe care le obţine, robotul le transmite în camera de gardă. De asemenea, la datele despre starea pacientului pot avea acces chiar şi rudele pacientului. Robotul poate înregistra cu uşurinţă ce temperatură are bolnavul, ce puls are, poate înregistra toate aceste valori şi să le transmită mai departe. De asemenea, robotul măsoară prin intermediul unei aplicaţii şi presiunea sângelui şi nivelul de oxigen.”, a mai explicat Vlad Nedelcu.

Robotul mai este dotat și cu o cameră WEB care scanează un cod ce se găseşte pe patul pacientului. În felul acesta, mașina identifică cine este internat pe patul respectiv. Acesta mai are o aplicaţie de recunoaştere facială şi poate intra în conversaţie cu bolnavul. O funcţie care poate salva o viața pacientului internat este aceea a alertării cadrelor medicale. Vorbim de faptul că, robotul intră în stare de alertă și anunţa cadrele medicale dacă pacientul anunță că îi este rău:

„Printr-o aplicaţie dezvoltată de noi cu recunoaştere vocală, robotul devine interfaţa cu bolnavul, diagnosticat cu Covid 19, cu care intră în conversaţie. Pacientul este întrebat cum se simte. Dacă spune bine, i se administrează tratamentul şi i se fac analizele primare. În cazul în care bolnavul spune că se simte rău, imediat robotul intră în alertă şi anunţă cadrele medicale că bolnavul are nevoie de ajutor”, a mai spus elevul craiovean.

Robotul poate ajuta şi la dezinfectarea saloanelor şi, în acelaşi timp, poate fi puntea de legătură dintre pacient şi personalul medical.

Elevii spun că intenţionează să prezinte proiectul lor spitalelor COVID din Craiova şi speră să vadă robotul cât mai repede la treabă.

Până ieri, 9 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 532.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 425.816 pacienți au fost declarați vindecați, conform știrioficiale.ro

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 7.365 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.