Elevii, nemulţumiţi de măsurile anunțate de preşedintele Klaus Iohannis privind începerea noului an școlar: ”Suntem puși în pericol”

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:47, 06 aug. 2020

Asociațiile de elevi şi-au exprimat nemulțumirea vis a vis de noile măsuri anunțate de preşedintele Klaus Iohannis privind redeschiderea școlilor.

Elevii sunt nemulţumiţi de măsurile anunţate privind începerea noului an şcolar

Pe lângă faptul că şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de declaraţia preşedintelui României, elevii contestă și propunerea ministrului Educației, Monica Anisie, de a închide unitățile de învățământ acolo unde media ultimelor zile este de 3 sau mai multe cazuri la mia de locuitori.

Elevii susţin că dacă lucrurile rămân în forma anunțată de președintele Klaus Iohannis, atunci ei se simt puși în pericol, însă se referă și la cei care lucrează în unitățile de învățământ.

Într-un comunicat transmis de 4 asociații de elevi, din București – Ilfov, Maramureș, Constanța și Vâlcea, se arată că „o eventuală decizie de suspendare a cursurilor luată în cazul în care se înregistrază un număr mare de cazuri ar fi o decizie luată mult prea târziu având în vedere rapiditatea cu care se răspândește acest virus”.

Elevii au mai adus în discuţie și despre faptul că în zonele urbane capacitatea de testare este foarte mică, motiv pentru care situația epidemiologică nu va fi una reală, astfel încât Comitetele Județene pentru Situații de Urgență nu vor putea lua deciziile corecte.

Elevii revin la școală de pe 14 septembrie 2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar va începe pe data de 14 septembrie 2020. În contextul pandemiei de coronavirus, activitatea de zi cu zi a suferit schimbări majore. Elevii și-au petrecut ultimele săptămâni din anul școlar participând la cursurile on-line. Deși speranțele că totul va intra în normal au fost spulberate în ultima perioadă de informațiile nesigure transmise de Guvernul Orban, se pare că, totuși, elevi vor reveni în băncile unităților de învățământ. Iată în ce condiții se va întâmpla acest lucru.

„Pe 14 septembrie începe noul an școlar pre-universitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală”, a declarat Klaus Iohannis.

Vor exista trei șcenarii și fiecare unitate de învățământ va decide după care dintre acestea va funcționa. Se va ține cont de situația concretă din localitate sau chiar din școală.

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul, mai mulți miniștri și secretari de stat. Am discutat despre situația învățământului și măsurile specifice în vremuri de pandemie. Am tras câteva concluzii și s-au luat decizii. În săptămânile care urmează toate vor fi detaliate. Important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate: pe 14 septmebrie începe nul an școlar preuniversitar. Vor merge majoritatea fizic la școală”, a declarat președintele.

Care sunt cele trei șcenarii

  1. scenariul verde: mai puțin de o persoană detectată cu COVID în ultimele 14 zile
  2. scenariul galben: între 1-3 persoane detectate zilnic în zonă cu COVID
  3. al treilea scenariu, cel roșu: mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă

„Scenariile descriu ce se întâmplă în școală. Felul în care va funcționa fiecare unitate va fi decis local pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia pe ce scenariu se merge: scenariul verde – se țin cursuri normale, scenariul roșu – cursuri online, scenariul galben – parte din cursuri la școală, o parte online”, a adăugat Klaus Iohannis.