Elevii Liceului Teoretic de Informatică Grigore Moisil din Iași au adus un omagiu victimelor Holocaustului în România – FOTO

de: BZI.ro
16:00, 10 oct. 2022

Fără memorie, nu există cultură. Fără memorie, nu ar exista nici civilizaţie, nici societate, nici viitor.” ELIE WIESEL

“Implicați, creativi, dornici de cunoaștere și de a împărtăși valori precum pacea, respectul, libertatea, ori egalitatea între oameni. Așa au înțeles elevii Liceului Teoretic de Informatică Grigore Moisil din Iași să aducă un omagiu victimelor Holocaustului în România.” – a menționat profesorul de istorie Maria Rados, inițiatoarea și coordonatoarea activităților.

Cu ocazia zilei de 9 octombrie, elevii de la clasele gimnaziale și liceale, sub coordonarea dnei prof. drd. Maria Rados, au dorit să reconstituie Traseul Memoriei Holocaustului în România, evocând evenimentele tragice din anii celui de-al Doilea Război Mondial. Mărturii ale supraviețuitorilor, povești ale copiilor deportați în Transnistria, fotografii documentare ale Pogromului de la Iași, au fost surprinse în posterele, colajele, desenele sau machetele ce au dat viață unei expoziții cu caracter istoric dedicată memoriei victimelor Holocaustului în România.

Impresionați de poveștile copiilor evrei care au supraviețuit Holocaustului, elevii clasei a VI-a A au dorit să transmită și un gând peste timp, arătând empatie pentru suferințele îndurate de aceștia. Și pentru că lecțiile istoriei nu trebuie uitate, ci împărtășite, s-au întâlnit cu colegii lor mai mici, din clasa a V-a, cărora le-au povestit din lecturile pe care ei le-au parcurs în acest sens sau le-au prezentat informații din istoria evreilor în România.

Evenimentul organizat în cadrul liceului s-a dorit în același timp o invitație la descoperirea culturii și civilizației evreiești. Din acest motiv, elevii din clasele a V-a, îndrumați de dna prof. dr. Violeta Țuțui, a realizat colaje despre sărbătorile și simbolurile iudaice. Pomul cunoașterii, cuprinzând informații despre personalități din comunitatea evreiască, care și-au adus contribuția marcantă la cultura românească, a întregit spațiul dedicat acestei expoziții.