Elevii din mai multe județe intră în grevă japoneză. Care sunt orașele în care vor avea loc protestele

de: stoian.iuliia@gmail.com
14:09, 10 ian. 2022

În săptămâna 10-16 ianuarie, elevii organizează o grevă japoneză ca protest față de tăierea burselor, anunță Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETM).

Luni, 10 ianuarie 2022, elevii din mai multe licee din 6 județe ale țării au pornit o grevă japoneză față de schimbările criteriilor de acordare a burselor. În următoarea săptămână, elevii vor purta o banderolă albă la braț pe toată durata orelor de curs, pentru a protesta față de modificarea abuzivă a criteriilor de acordare a burselor.

În trecut, elevii au ieșit în stradă de nenumărate ori și din mai multe motive, unul dintre acestea fiind pentru a cere măsuri pentru abandonul școlar.

Motivul pentru care elevii organizează grevă japoneză

Zeci de mii de elevi nu vor mai primi burse şcolare dacă nu îndeplinesc o serie de criterii, după noile criterii de acordare a burselor şcolare au fost publicate în Monitorul Oficial al României. Marţi seara, 4 ianuarie 2022. Prin urmare, un elev va primi bursă de merit doar dacă media sa trece de pragul 9.50 şi nu 8.50 cât era în anul 2021. După ce ministrul educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu va schimba decizia legată de burse, elevii au decis să acționeze în instanță și să pornească o grevă japoneză.

„În urma protestului organizat de asociațiile de elevi, Ministerul Educației a declarat faptul că nu va modifica înapoi criteriile de acordare a burselor. În acest sens, asociațiile de elevi vor continua cu acțiuni, lansând o petiție și începând o grevă japoneză, precum și vor acționa în instanță ordinul respectiv. Îndemnăm toți elevii care își vor pierde bursa în urma modificărilor aduse, precum și elevii ce doresc să fie solidari cu colegii lor, să poarte în această săptămână o banderolă albă la mână!”, se arată într-un comunicat emis de către Asociația Elevilor din Constanța.

Ce declară Sorin Cîmpeanu cu privire la burse

După aflarea deciziei, mai mulţi elevi au protestat în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor. În urma protestului organizat săptămâna trecută, Ministerul Educației a declarat că nu va reveni asupra acestei decizii.

„Bursele de performanță și merit sunt pentru cei mai buni. Stimulăm competiția și învățarea. Pentru toți ceilalți există burse sociale, de studiu, profesională, ‘Bani de liceu’. Există burse pentru toată lumea. Meritul trebuie să fie într-un sens corect. Nu putem da curs acestei cereri de a acorda burse de merit pentru peste jumătate dintre elevii României.

Nu voi fi adeptul principiului comunist: dați mai puțin să ajungă la toată lumea. Să revenim la bursele de merit de 6 sau 8 lei pe lună? Nu am să fac asta“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ca răspuns pentru ministru, mai multe asociaţii ale elevilor au amenințat că vor ataca în instanţă ordinul. Această grevă japoneză este doar una dintre numeroase proteste organizate în ultimul timp.

Protest al profesorilor din Iași

Pe 18 noiembrie 2021, USLIP Iaşi şi Alianţa Sindicală „Gh. Asachi” Iaşi au organizarea unui protest pe 22 noiembrie 2021 împotriva depistării noului coronavirus a elevilor prin probe de salivă recoltate de către profesori. După ce instrucțiunile testării anti Covid-19 au fost schimbate, protestul a fost anulat.

„Am luat această măsură datorită faptului că instrucțiunile privitoare la testarea anti-Covid-19 au fost schimbate. Consiliile de Administrație ale școlilor decid unde se fac testele, acasă sau la școală” au declarat reprezentanţii USLIP Iaşi.