Deși au trecut două săptămâni de la începerea noului an școlar, elevii ieșeni încă nu au primit lapte și corn, dar nici nu li se vor oferi până în 2024. Consiliul Județean Iași este singurul solicitant care se ocupă de achiziția de produse lactate, de panificație și fructe pentru unitățile de învățământ din întreg județul și din municipiul Iași
Documentele necesare pentru inițierea programului au fost distribuite destul de târziu, iar procedura de achiziție nu a putut fi realizată în termeni optimi. Cu toate acestea, există comune ce se află la polul sărăciei, iar unii copii depind de cornul și laptele oferite de autorități.
Programul „Laptele și cornul” întârzie anul acesta: „Licitația încă nu este finalizată”
În anul școlar 2022-2023, niciun copil din județul Iași nu a beneficiat de celebrul program al Guvernului, „Laptele și cornul“. În unele comune defavorizate există elevi care vin la școală doar pentru această masă ce pentru unii dintre ei este chiar singura pe zi.
Cu toate acestea, în anul școlar 2023-2024, programul întârzie destul de mult. Școala a început în urmă cu două săptămâni, iar abia acum s-au realizat documentele necesare pentru inițierea programului. Vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă, declară faptul că există posibilitatea ca semnarea contractelor să fie realizată cel mai devreme abia la începutul anului 2024.
„În luna septembrie abia am primit toate documentele pentru inițierea programului. Abia din acel moment am reușit să dăm drumul la procedura de achiziție, asta presupune inclusiv validarea documentației de către Agenția Națională de Achiziții Publice, iar imediat ce este în SEAP va ști toată lumea când preconizăm să avem contractele semnate, cel mai devreme pe finalul acestui an. Din păcate, în etapa aceasta, de trece din programul anterior către programul următor, a fost această problemă. Licitația încă nu este finalizată, vorbim despre una destul de mare, pe o perioadă de patru ani”, declară vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă.
Unii copii vin la școală doar pentru aceste alimente
În satul Crucea, comuna Lungani, există mulți copii ce provin din familii defavorizate. Pentru aceștia laptele și cornul oferite în școală ar fi prima masă pe care o iau pe zi sau chiar singura. Programul „Laptele și cornul” este benefic în mediul rural, în comunitățile sărace în special, unde există elevi ce așteaptă cu sufletul la gură să mănânce ceva.
„De când a început noul an școlar încă nu am primit laptele și cornul. Suntem una dintre comunitățile cele mai sărace din Moldova și, cu siguranță, acest program ar fi benefic pentru elevi. Sigur sunt copii care vin nemâncați la școală și aceste alimente le vin în ajutor”, spune directorul Școlii Gimnaziale Crucea, Gheorghe Luță, în legătură cu programul „Laptele și cornul”.
Daca vin la scoala, unii elevi doar pentru corn si lapte, atunci situatia este grava. Sa nu ne miram daca Romania va ajunge o tara asistati si handicapati mental. Si asta este un scenariu optimist. Credeti ce va spun !
La pușcărie atunci. Acolo hrana e bogata, 3 mese pe zi, nu plătești impozite, fraierii plătesc pt tine… ce corn cu lapte….