Elevii din Iași care au așezat orașul pe harta mondială a roboticii au revenit acasă: „Toată lumea a fost șocată de ce am făcut” – GALERIE FOTO/VIDEO
Peppers, echipa de robotică a Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, s-a clasat pe locul al II-lea la cel mai mare concurs de profil din lume, desfășurat la Houston, în SUA. În urmă cu două zile, echipa câștigătoare s-a întors acasă
Campionatul Mondial din Houston s-a desfășurat între 19 și 22 aprilie. În cadrul competiției s-au întrecut 192 de echipe din 23 de țări, din toate colțurile lumii. Întorși acasă, o parte dintre elevii ieșeni au oferit detalii reporterilor BZI despre experiența unică trăită acolo.
„Patru dintre cele 192 de echipe au reprezentat România. Ne bucură foarte mult pentru că elevii sunt în echipă cu profesorii. Învăţăm unii de la alţii. Avem elevi străluciţi. Avem profesori străluciţi. Peppers ne-au făcut mândri că suntem români. Au avut ocazia să meargă întreaga echipă în SUA, ceea ce a reprezentat o adevărată provocare. Noi nu am vrut să abdicăm de la nişte principii.
Suntem o echipă, fiecare membru este important şi nu am vrut să alegem care vor fi cei cinci elevi finanţaţi, pentru a nu transmite mesajul că munca unora dintre ei nu a fost la fel de reuşită. Atunci, ne-am unit toţi ieşenii să îi ajutăm să îşi îndeplinească visul de a așeza orașul Iași pe harta mondială a roboticii, împreună, așa cum suntem mereu”, a precizat dr. Adina Romanescu.
De vorbă cu tinerii din Iași care au câștigat una dintre cele mai dificile competiții de robotică din lume
Membrii echipei de robotică Peppers au revenit din SUA. Fericiți de reușită, câțiva dintre aceștia au povestit cum a decurs competiția și care sunt planurile de viitor.
„Noi am luat locul al II-a la secțiunea Motivate, am participat 30 de persoane, asta incluzând mentorii. Au fost 15 membri oficiali, atât a impus competiția, dar și o mulțime de alți mentori. A fost o experiență fenomenală, eu, fiind pe partea de non-tehnic, am reușit să schimb cuvinte cu echipe din întreaga lume, am stat și am împărtășit opinii.
Toată lumea a fost șocată de ce am făcut noi, iar noi, impresionați de ce am văzut acolo. Părinții s-au bucurat, la început nu prea au înțeles cum merg lucrurile, apoi au plâns de fericire. Stăteam la atelier, la liceu, peste program, până noaptea, de aceea nu prea înțelegeau la început. Am colegi care vor să plece din țară, dar și care vor să rămână. La noi, robotica nu este atât de dezvoltată, însă o putem dezvolta. Noi, spre deosebire de restul, am avut un joc de strategie, totul a fost extrem de profi”, a declarat Bianca Hulub, membră Peppers, elevă LIIS în clasa a XI-a.
Muncă asiduă în spate
Concursul a fost, fără doar și poate, unul dintre cele mai solicitante din istoria Peppers. Într-un final, echipa ieșeană a fost apreciată, după ore întregi de competiție, de experți din domeniul roboticii.
„Pe lângă experiența wow, competiția a fost și foarte obositoare. De exemplu, eu sunt unul dintre cei doi driveri și mecanici, am avut 11 meciuri de jucat cu robotul Alejandro, apoi etapa de semifinale. Cred că am stat de la 7 dimineața până după-amiaza, jucând doar meciuri. Pe lângă asta, după ce terminam mergeam să ne antrenăm cu restul echipelor. Stăteam și ne jucam cu robotul și câte zece ore pe zi.
Nu am avut timp să vizităm. Competiția a avut două categorii, robotul și caietul tehnic, un document de 15 pagini care include toată activitatea noastră de pe toate departamente, din ultimele 7-8 luni. Pentru echipa de non-tehnic, competiția a însemnat să stăm ore întregi la stand, să așteptăm jurați, au trecut câte 7-8 serii de jurați. Aceștia au purtat discuții cu noi, am vorbit și despre robot, impact. Momentul acesta este, de fapt, rezultatul muncii colegilor noștri mai mari de ani, noi continuând ceea ce ei au început.
Ei sunt și mentorii noștri, de asemenea. De exemplu, anul trecut a fost primul an în care ne-am calificat la etapa națională și atunci am prins curaj. Poate că noi nu am avut resursele celorlalți participanți, oportunitățile, însă am reușit să aducem un premiu important acasă”, a menționat un alt membru Peppers, elev în clasa a XI-a.