Elevii de la Colegiul Național Pedagogic ”Vasile Lupu” Iași au transmis câteva impresii după ce au participat la un proiect Erasmus +
Aflaţi la sfârşitul mobilităţii de 3 săptămâni în Spania, din cadrul Proiectului Erasmus + nr. 2021-1-RO01-KA121-VET-000007514, elevii normalişti de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu”, Iaşi au împărtăşit câteva impresii în contextul zilelor Erasmus:
„Pentru mine, programul Erasmus semnifică un prilej de libertate, de dezvoltare profesională, dar și o cale de a mă descoperi pe mine. Consider că prin cele 5 proiecte Erasmus la care am participat, am crescut, mi-am lărgit perspectiva și apreciez inițiativa Uniunii Europene de a sprijini tinerele generații”, a spus Mineață Andrei, clasa a 12-a B.
„Singurul gând pe care îl am acum, la finalul proiectului Erasmus+ este că l-aș repeta de încă 10 ori. M-a ajutat enorm să descopăr un mediu nou și să mă adaptez lui, cât și limbii spaniole iar pe lânga toate acestea mi-am găsit și alinare printre cei mici”, a spus Horleanu Iulia-Ilona, clasa a 12-a B.
„Erasmus este o șansă, o ocazie să descoperi oameni noi, locuri noi, tradiții și obiceiuri unice. Să înveți despre tine și despre ce ești capabil să realizezi: să te integrezi și să te descurci într-un mediu complet diferit față de cel în care ai fost obișnuit”, a transmis Șchiopu Theodora, clasa a 11-a D.
„Programul Erasmus m-a învățat ca indiferent de loc și sistem de învățământ mă pot adapta și învața, nu doar limba și cultura, ci și oamenii, limitele lor cât si pe ale mele. Erasmus+ deschide orizonturi senine si conturează viitorul a multor tineri neînfricați”, a ținut să adauge Voinescu Alexia, clasa a 11 a B.
„Erasmus+ este o experiență pe care aș repeta-o cu fiecare ocazie. Mi-a oferit șansa de a-mi dezvolta competențele profesionale, lingvistice și culturale într-un mediu cu totul nou și diferit”, zice Chelea Elena, clasa a 12-a B.
„N-am crezut nici în cele mai adânci vise că aș putea defini sau contorsiona într-o singură experiență pregătirea profesională de excepție cu îmbogățirea culturii latine alături de, după cum i-ar numi francezii, crème de la crème ai învățământului. Dar acum mă regăsesc în ipostaza în care am găsit nu o definiție, ci un singur cuvânt—Erasmus”, a menționat Hohan Iustina-Elena, 12C.
„Proiectul Erasmus+ fructifică experiențele tale personale intr-o singura aventura, adăugând altele nemaintâlnite. Deschide usi catre noi culturi, noi competente si noi relatii cu oameni frumosi.
Erasmus este o experienta minunata”, a zis Blîndă Maria-Ilinca, 11D.
„Când am văzut că voi pleca într-un proiect Erasmus+ am avut o oarecare frică față de necunoscut și de riscurile pe care aveam să mi le asum. Ajunsă la sfârșitul mobilității pot spune că, într-adevăr, a fost dificil, însă a fost o experiență de neuitat și care mi-a dat posibilitatea de a mă dezvolta profesional, cât și cultural. Consider că acest proiect a fost o șansă unică și pe care nimeni nu ar trebui să o rateze”, spune Sava Victoria-Ioana, 11C.
„Programul Erasmus+ a însemnat pentru mine cunoaștere. Atât a mea, a colegilor, profesorilor, cat si a unei culturi noi si cu totul unice. Mi-a oferit ocazia de a -mi dezvolta competentele lingvistice și profesionale alături de oameni calzi și întotdeauna deschiși spre tot ce înseamnă nou”, a menționat Bulgaru Oana-Maria, clasa a XII-a C.
„Să participi într-o mobilitate Erasmus este o aventură continuă, nu știi la ce sa te aștepți când o începi dar la terminarea ei constați că ți-a schimbat percepția asupra lumii dar și mai important ți-a modelat personalitatea și te-a ajutat să te cunoști pe tine. Cel mai mult m-a surprins felul în care m-am adaptat unei culturi noi, unui sistem de învățământ nou, unei țări noi. Nu regret nici măcar o secunda decizia de a participa la acest proiect și l-aș mai repeta de câte ori aș avea ocazia”, a zis Popa Mara-Evelina, 11 C.
„Proiectul Erasmus+ mi-a oferit o şansă unică, eram foarte emoționată atunci când mi-am părăsit țara de origine, dar am ajuns în Spania, unde oamenii sunt afectuoși, open minded, am căpătat multe cunoștințe noi care m-au modelat în sens pozitiv, ca persoană, într-o anumită măsură. Sper să mai am parte de o asemenea ocazie în viitorul apropiat!”, a precizat Doboș Octavia, clasa a XI-a D.
„Nu știu ce este pentru voi, dar pentru mine programul Erasmus a fost cel mai frumos amalgam de trăiri. De la frica de nou, până la ultimul strop de cunoaștere pe care l-am putut avea. Pe lângă faptul că m-am putut cunoaște pe mine, ca om, am realizat că “noul” nu mă împiedică din a face ceea ce îmi place și ceea ce îmi aduce un zâmbet pe buze. Dacă mi s-ar mai ivi ocazia de a mai lua parte la un proiect Erasmus, aș spune DA, tot cu zâmbetul pe buze”, a menționat Habet Lorena, clasa a XII-a B.
„Pentru mine, proiectul Erasmus+ a fost cea mai interesantă provocare de până acum. De la frica din ziua examenului, până la emoțiile copleșitoare de la sfârșit, pot spune că toate experiențele au contribuit la dezvoltarea mea atât profesională cât si personală, la formarea și progresul meu ca om. După prima experiență de acest tip, mi-am dat seama că visurile noastre trebuie să fie mai presus de frică, iar Erasmus este șansa perfectă pentru cei ce își doresc sa își depășească limitele într-un mediu total necunoscut”, a menționat Delianu Cerasela, clasa a XI a C.
„Pentru mine, proiectul Erasmus+ a fost o provocare, dar și o experiență unică din care am învățat că oamenii sunt frumoși și că încă mai există persoane care sar în ajutorul celor pe care nu-i cunosc. Această experiență m-a ajutat să mă dezvolt profesional și personal, să-mi depășesc anumite bariere lingvistice și culturale și să descopăr că nu sunt singură”, a conchis Leahu Ana-Maria, clasa a XII-a C.