Elevi și profesori de la Colegiu Național de Artă „Octav Băncilă” Iași au participat la o mobilitate Erasmus+ în Polonia – FOTO
În perioada 2-8 aprilie 2023 s-a desfășurat în Zychlin, Polonia a 4-a mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ ”We Will Always Be Together”, nr 2020-1-EL01-KA229-078825_5 la care au participat 5 elevi și 2 profesori de la Colegiul Național de Artă ”O. Băncilă” Iași. Proiectul își propune identificarea unor posibile soluții pentru prevenirea abandonului școlar, cât și a riscurilor generate de acesta, și totodată creșterea implicării și a motivației școlare a elevilor.
Ca metodă de lucru în cadrul acestei mobilități a fost folosită Improvizația sub forme diverse pentru a genera la elevi emoții și trăiri pe care aceștia le-au identificat și apoi le-au gestionat înt-o manieră constructivă.
Elevi și profesori de la Colegiu Național de Artă „Octav Băncilă” Iași au participat la o mobilitate Erasmus+ în Polonia
Alături de școala gazdă, Zespol Swkol W Zycglinie – Polonia, au participat școlile partenere: Ozel dalya Anadolu Linesi – Turcia, IISS Jacopp de Duca – DiegoBianca Amato – Italia, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, România. Activitățile derulate au stimulat atât empatia, cât și creativitatea participanților pentru aflarea celor mai bune soluții în situații problematice din punct de vedere social și emoțional, situații cu care copiii se pot întâlni în mod frecvent și care pot avea efecte negative asupra motivației și pot duce la riscul de abandon școlar. Activitățile i-au adus împreună în jocuri de intercunoaștere și în momente de improvizație teatrală bazate pe drepturile elevilor ceea ce a generat un mediu de învățare în care s-au simțit în siguranță și au exprimat ceea ce simt, s-au împrietenit într-un mod dezinvolt.
Elevii de la Colegiul Național de Artă ”O. Băncilă” Iași au apreciat activitățile derulate în această mobilitate Erasmus ca fiind importantă pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și a abilităților de comunicare descriind-o ca o experiență ce a generat contexte unice de învățare. Astfel unul dintre elevii participanți a declarat că:
”Experiența mea din proiectul Erasmus în Polonia a fost una de neuitat; am învățat multe lucruri noi despre această țară și cu ocazia asta mi-am dezvoltat aptitudinele de actor și am conștientizat că este foarte important să nu ne ascundem emoțiile. M-am atașat de toți participanții proiectului din toate celelalte țări și îmi doresc să îi revăd cât mai curând. Nu o sa uit niciodată cât de multe am învățat si cât de bine m-am distrat”, a spus Antonio S.
”Pentru mine proiectul Erasmus “We will always be together” a fost una dintre cele mai speciale experiențe din viata mea. Un prag spre o nouă trăire, înțelegere și mentalitate. Am învățat cum să nu ne limităm expresivitatea legată de ceea ce simțim și să fim deschiși cu oamenii din jurul nostru, sa știm să cerem ajutor. Am cunoscut mulți oameni frumoși, de calitate care au dat dovadă de loialitate, compasiune și empatie. Am vizitat o mulțime de monumente vechi arhitecturale, de care, din punct de vedete istoric am rămas uimită: cu câta prestanță și curaj au luptat și au trăit polonezii de-a lungul secolelor trecute. O experieță unică, specială, unde aș dori să mă întorc mereu. Erasmus este o experiență ce reușește cumva, în doar cele 7 zile, să facă cele mai plăcute surprize” – Anastasia S.
”Am fost la teatru, am jucat jocuri si am făcut activități de improvizație, în care am lăsat la o parte rușinea și am început să ne cunoaștem unii pe alții.” – Alexandru C.
Am participat la un whorkshop desfășurat la teatru din Lodz iar aceasta a fost o experiență extraordinară pentru că am folosit Improvizația pentru a ne arăta emoțiile. Eu mi-am arătat toate emoțiile și a fost foarte interesant să văd toți elevii, fiecare având emoții diferite. A fost o experiență minunată, mi-am făcut multe amintiri, mă simt mai fericit pentru că am avut această oportunitate să mă exprim într-o formă atât de bună, mă simt onorat pentru această experiență și WE WILL ALWAYS BE TOGETHER!”
Mobilitatea a însemnat o experiență bogată pentru toți cei implicați, profesori și elevi deopotrivă, care și-au explorat și dezvoltat competențe legate de inteligența emoțională, dar și competențe din sfera profesională. ”Pentru mine Erasmus nu este doar un proiect, ci o foarte importantă experiență de viață care mi-a arătat multe lucruri și locuri noi. Mai presus de acestea, cele mai importante pentru mine au fost prieteniile pe care le-am creat cu elevii din celelalte țări. Un moment foarte trist a fost atunci când ne-am luat rămas bun, am plans, dar acum ținem legătura și cred că aceasta este dovada că am atins scopul proiectului- we will always be together! – Iubesc Erasmus+. ”- Alexandra B.