Ele sunt printre cele mai puternice femei pe care le are medicina ieșeană! De mai bine de 20 de ani se luptă în prima linie pentru a salva viețile oamenilor aflați în dificultate! „M-a marcat mai mult poziția în care i-am găsit” – FOTO
Doctor Anda Păuleț și doctor Viorica Popa sunt medici primari în medicina de urgență în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași de mai bine de 20 de ani. Aceste două femei luptă în prima linie și au salvat mii de vieți
Doctor Anda Păuleț lucrează în medicina de urgență din anul 1996, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași. De-a lungul timpului, Anda Păuleț a participat la sute sau chiar mii de intervenții, dar cele mai grele au fost acelea în care a trebuit să își salveze propriii colegi.
„Sigur că de-a lungul carierei mele m-am confruntat și cu situații dramatice. Eu am fost fizic la primul accident de elicopter SMURD, produs în 2006. Am ajuns acolo și a fost un moment de mare încercare. Eram toți foarte tineri, cu puțină experiență. A fost o adevărată cumpănă, având în vedere că cei pe care trebuia să îi salvăm erau colegii noștri, dar am reușit să ne mobilizăm.
Chiar dacă am pierdut 4 colegi, am reușit să ducem mai departe munca noastră în medicina de urgență, ca un omagiu pentru colegii noștri. Din nefericire, am fost de serviciu și la cel de-al doilea accident de elicopter și a trebuit să fac din nouă față aceleiași situații. De data aceasta, experiența mea tristă de la primul incident m-a determinat să am puterea și tăria de caracter să-i încurajez pe colegii mei mai tineri să poată trece peste astfel de clipe foarte grele și să continue zborul cu elicopterul.
Am trăit pe viu cele două accidente cu elicopterul. Consider că prin toată experiența mea acumulată în toți acești ani, pot să le fiu alături colegilor mai tineri cărora uneori li se pare că această meserie este foarte grea. Fiind volumul de muncă foarte mare și programul greu, cu zile, nopți, cu sărbători, este uneori foarte frustrant. Cele mai grele perioade sunt cele de sărbători, când doar medicina de urgență asigură asistența medicală și clar că ești tentat să renunți câteodată. Nu aș renunța pentru nimic în lume la această meserie, având în vedere că mi-am dedicat toată viața pentru asta”, a precizat doctor Anda Păuleț, medic primar medicină de urgență.
Medicul primar Viorica Popa a refuzat să mai lucreze pe elicopterul SMURD din cauza celor două accidente în care 8 persoane și-au pierdut viața
Doctor Viorica Popa s-a alăturat medicinei de urgență în urmă cu 21 de ani, iar de atunci își dedică toate resursele acestei meserii. Zilnic luptă pentru a salva vieți și suferă de fiecare dată atunci când nu reușește.
„Lucrez în medicina de urgență din anul 2000, de când am terminat rezidențiatul și din anul 2005 am început să lucrez pe SMURD. Nu aș putea să spun că m-a marcat ceva, chiar dacă am văzut multe de-a lungul timpului. Cred că în 2009, când am fost chemați la doi pacienți intoxicați cu monoxid de carbon, undeva în Păcurari. Erau doi tineri, studenți, aveau 19 ani și… să vezi așa doi oameni care sunt la început de drum și au toată viața înainte nu este ușor. Acela cred că a fost un caz pe care nu l-am uitat niciodată și nu cred că îl voi uita. M-a marcat mai mult poziția în care i-am găsit și mi-a rămas în minte.
Erau carbonizați, unul stătea în șezut pe pat și unul jos, în tocul ușii, probabil că a vrut să se salveze și nu a mai putut. Incediul pornise de la o sobă pe care probabil nu au știut să o folosească. Am avut și succese, dar și eșecuri, dar toate fac parte din meseria noastră. Ne bucurăm de reușită și suferim la fiecare pierdere. Este o satisfacție enormă atunci când reușești să ajuți să se facă bine o persoană care abia respiră și se luptă să trăiască. Mi-a plăcut de la început, mai ales de când am început să fac SMURD, și vreau să continui până o să ies la pensie. Îmi place să fac SMURD, am făcut la început și elicopter, dar după ce a fost primul accident, am renunțat, pentru că mi-a fost frică pentru viața mea”, a declarat dr. Viorica Popa, medic primar medicină de urgență.
Anda Păuleț: „Cea mai frumoasă parte a medicinei de urgență este că ești pus zilnic în fața unei noi provocări”
Medicul Anda Popa a vorbit cu lacrimi în ochi despre ce înseamnă pentru ea medicina de urgență și că prin oricâte situații grele a trecut, nu există satisfacție mai mare ca atunci când reușești să salvezi viața unui om. În medicina de urgență nu există o rutină, medicii se confruntă zilnic cu noi provocări.
„Am văzut de-a lungul carierei mele sute sau chiar mii de pacienți. Consider că medicina de urgență este o specialitate foarte grea, dar și foarte frumoasă, pentru că fiecare zi este o nouă provocare, în fiecare zi înveți ceva nou, te confrunți cu ceva nou. În medicina de urgență nu putem spune niciodată că se instalează rutina sau că știm tot. Cred că oricât ar fi de dificil și oricât ar fi de obositor, satisfacția este foarte mare, deoarece ne întâlnim cu pacienți în stare critică, pacienți foarte gravi, care datorită efoturilor noastre, a întregii echipei, că în medicina de urgență nu este doar un medic, suntem o întreagă echipă, și datorită experienței noastre, a devotamentului și a coeziunii care s-a creat între noi, formând aceste echipe, reușim să salvăm vieți.
Aceasta este cea mai mare bucurie și satisfacție a noastră. Interesul pentru medicina de urgență este mai scăzut, din cauza stresului foarte mare și mai ales anul 2020 ne-a dovedit că volumul de muncă și nu numai volumul de muncă, cât și stresul psihic și încărcătura emoțională sunt foarte mari. Trebuie să ai un echilibru interior foarte solid ca să poți face față”, a declarat dr. Anda Păuleț, medic primar medicină de urgență.
În edițiile anterioare a fost prezentată povestea celei mai frumoase doctorițe de la UPU SMURD.
Două elicoptere SMURD din Iași s-au prăbușit și 8 medici și-au pierdut viața
Reamintim că, în anul 2006, s-a produs un tragic accident în care a fost implicat un elicopter SMURD, unde și-au pierdut viața patru medici din Iași. Elicopterul SMURD de tip EC 135, cu număr de înmatriculare 302, s-a prăbușit în data de 9 ianuarie 2006, în apropierea Aeroportului Iași, la aproximativ 10 minute de la decolare. Patru persoane, membrii echipajului, au murit. Zece ani mai târziu, tragedia se repetă. Pe data de 2 iunie 2016, elicopterul SMURD Iași, cu numărul 347, s-a prăbușit în Republica Moldova, în raionul Haragâș, și atunci toți cei patru membri ai echipajului și-au pierdut viața. Portretele celor 8 eroi decedați în timpul misiunilor de salvare sunt și astăzi expuse pe peretele Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Pe data de 27 mai 2021 s-a sărbătorit Ziua Medicinei de Urgență
Joi, 27 mai 2021, a fost sărbătorită Ziua Medicinei de Urgență în Europa. Medicina de urgență reprezintă specialitatea a cărei preocupare constă în stabilizarea, diagnosticarea și managementul pacienților care prezintă aspecte acute și urgențe ale bolilor și leziunilor, cu un spectru complet și nediferențiat al tulburărilor fizice și comportamentale. Prof. dr. Diana Cimpoeșu a transmis un mesaj cu ocazia zilei Medicinei de Urgență.
„Este o zi în care muncim, atât în departamentele de urgență, cât și în prespital, acolo unde munca se desfășoară pe mașina de Terapie Intensivă, pe elicopter, pe mașina de neonatologie. Suntem bucuroși pentru că numărul de infectări cu COVID-19 a scăzut. În 27 mai 2020 eram într-o situație foarte grea pentru că eram pe vârful valului 1, un număr mare de pacienți și sprijinul pe care l-am acordat, atât centrelor din România, începând de la Suceava, continuând cu București, Brăila sau Buzău și toate centrele din N-E, precum și intervenția din Chișinău, republica Moldova”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.