El este tânărul din Bangladesh care lucrează la Iași pentru câțiva lei. Dorește cu orice preț să își ajute familia: „Reușesc să strâng tot salariul și să îl trimit acasă” – FOTO
Este criză pe piaţa muncii, iar asta se vede în cifrele-record ale muncitorilor străini în România. Doar în Iași sunt peste 1.000 de angajaţi veniți din ţările asiatice (Nepal, Bangladesh, Filipine, Sri Lanka)
Străinii, cei mai mulți lucrând ca livratori sau ajutoare la bucătărie, sunt atraşi de salariile pe care le pot obţine aici. Casa lui Taiki este la 6.000 de kilometri distanţă, în Bangladesh. În restaurantul în care lucrează a găsit o şansă la un viitor mai bun.
„Eu cunosc limba engleză, m-am angajat la Cafeneaua Piața Unirii (CPU) în luna martie 2023. Muncesc câte opt ore în bucătărie, toți se comportă frumos cu mine, am cazarea asigurată, la fel și mâncarea. Am ajuns aici pentru a schimba soarta familiei mele”, a declarat Taiki.
Dorul de familie nu îl împiedică să rămână la Iași
Taiki, în vârstă de 46 de ani, își dorește să lucreze cât mai mult timp la Iași. Salariul de 2.500 de lei reprezintă un real ajutor pentru cei dragi, rămași în Bangladesh.
„Reușesc să strâng tot salariul și să îl trimit acasă la soția și copiii mei… Am doi băieți. Mi-aș dori să mai stau aici încă un an, doi, să ne redresăm un pic financiar. Ar fi minunat dacă aș putea să îmi deschid o afacere acasă. Banii de aici au altă valoare la noi, mare. Soția nu lucrează, așa este… Femeile stau cu copiii. Desigur, îmi este foarte dor de ea, de familia mea.
Aici sunt mai mult singur. Mă gândesc des la ei. Nu am ce să reproșez angajatorului, oamenilor de aici. Nu am prieteni, dar am colegi buni. Nu mă deranjează să muncesc ori de câte ori este nevoie. În Bangladesh munceam și mai mult, condițiile de lucru erau mai rele. Apartamentul meu e în zona Ciric, nu plătesc nimic eu, sunt recunoscător”, a precizat Taiki.
Orașul, împânzit de muncitori asiatici
În localul în care lucrează Taiki mai există încă 9 colegi asiatici, toți muncind din greu ca livratori, ajutoare la bucătărie. De asemenea, majoritatea restaurantelor din oraș care colaborează cu Tazz, respectiv Glovo, au angajați din străinătate.
„Sunt foarte muncitori, nu sunt figuranți, câțiva vorbesc și engleză, nu avem probleme cu ei”, a declarat unul dintre bucătarii CPU.
Mai mult, ori de câte ori li se oferă un suc gratis sau orice altceva, angajații afișează o atitudine surprinzătoare.
„Ne mulțumesc de foarte multe ori și nu le vine să creadă, întreabă de 2-3 ori dacă sigur e pentru ei”, a precizat Teodor Cibotariu, patronal restaurantului Difereat.
De asemenea, pe lângă joburile prezentate anterior, mulți muncitori asiatici sunt angajați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet sau la spargerea și tăierea materialelor de construcții.