El este Paul Mistreanu, unul dintre ultimii fierari ai Iașului: ”La mine o să se oprească totul!”
Paul Mistreanu este unul dintre puținii fierari pe care îi mai are Iașul. De loc din comuna Gorban, el a învățat această meserie din familie, iar acum este printre puținii ieșeni care mai potcovesc cai ”de la zero”
Paul Mistreanu este printre ultimii fierari ai Iașului. Bărbatul este de loc din comuna Gorban, județul Iași, iar de când se știe, face tot felul de obiecte din fier. Mai mult decât atât, este priceput și la potcovit. Meseria pe care o cunoaște Paul este una care, cel mai probabil, în câțiva ani va dispărea. Acum, poți număra pe degete caii din comuna Gorban.
”Am învățat fierărie de mic. Mi-a plăcut, iar în urmă cu câțiva ani, am reușit să cumpăr fierăria din comună, de pe timpul comuniștilor. Aici a lucrat și tata: de la el am învățat! Este o meserie pe care trebuie să o stăpânești foarte bine ca să faci treabă bună. Să fac o potcoavă durează în jur de 30 de minute sau chiar o oră”, a declarat Paul Mistreanu.
Legat de potcovitul cailor, Paul Mistreanu spune că, acum câțiva ani, abia făcea față, însă, acum, nu mai sunt animale.
”Cred că acum sunt 8-9 cai în comună… Înainte erau alte vremuri, era coadă la potcovit! Eu fac potcoavele de la zero, doar caielele le cumpăr. Mărimile sunt de obicei cam la fel, dar depinde de cal la cal, în principiu. Acum, cu 100 de lei, potcovesc un cal. Nu se câștigă foarte mult, dar pasiunea este pasiune”, a completat fierarul din Gorban.
Paul Mistreanu, ultimul fierar din comună
Într-un fel, Paul Mistreanu este „omul bun la toate”. Acesta nu lucrează doar potcoave, pe care le face de la zero, el știe să facă și alte obiecte bune la casa omului. Sătenii îl cunosc de mic copil și, pentru orice au nevoie, apelează la el.
”La mine vin oamenii pentru orice obiect din fier. Fac topoare, unele piese, pluguri, tot ce este nevoie… Forja este alimentată cu cărbuni, eu îi fac și pe ăia. Merg la pădure și iau lemn, îl ard, îl sting și… iese cărbunele! Cu el încing fierul și, apoi, îl modelez”, a mai spus Paul Mistreanu.
Meseria pe care o are va dispărea în curând, mai ales că bărbatul nu are nici moștenitori care să ducă mai departe această meserie.
”Sunt ultimul din zonă, nu mai sunt fierari pentru că nu mai merită, nu se mai câștigă din asta… Găsești în comerț orice: potcoave, topoare, de toate… Eu nu sunt căsătorit, nu am copii și cred că la mine o să se oprească totul! Nu are cine să mai facă, tata e bătrân. O să mai fac eu cât pot”, a povestit Paul Mistreanu, fierarul din Gorban.
Atelierul lui Paul Mistreanu pare desprins din povești
Atelierul fierarului din Gorban este foarte bine așezat, pe un deal, de o unde poți admira o priveliște superbă. Acolo, parcă timpul a stat în loc. În spatele clădirii vechi de zeci de ani, zace un han părăsit. Atelierul este format din 3 camere, una de depozitare, una în care se lucrează, iar cea de-a treia, care stă mai tot timpul închisă, ascunde o adevărată comoară.
În camera de lucru se află nicovalele, cuptorul uriaș, în care se încinge fierul, masa de lucru și zeci de ustensile care se folosesc la prelucrarea fierului până când se obține rezultatul final: potcoava. Acolo își petrece cel mai mult timp fierarul ieșean. În camera misterioasă, comoara ascunsă și păstrată cu sfințenie este un foi vechi, imens, de la tatăl său. Pe vremuri, acesta era folosit la aprinderea focului.
Fierarul avea nevoie de un ucenic pentru acest instrument, iar ucenicul era chiar Paul Mistreanu, pe vremea când își ajuta tatăl și „fura” meserie de la el.