El este cel mai zelos polițist din Iași! A amendat cu 10 mii de lei un bărbat din Iași pentru că a intrat în piață cu soția lui, aflată în scaun cu rotile! Sancțiunea a fost anulată de judecători (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 04 feb. 2021

Un agent de la Poliția Locală Iași a dat mai multe amenzi de 10.000 de lei în plină stare de urgență. Pensionarii care au primit sancțiunile le-au contestat în instanță. Dat fiind faptul că prevederile Ordonanței Militare nr. 3/2020 au fost declarate neconstituționale, atât Maria Trofin, o octogenară, cât și, mai nou, Neculai Oprea au câștigat procesele intentate Poliției Locale. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis plângerile și au anulat procesele-verbale întocmite de agentul Liviu Chiriac, de la Poliția Locală Iași. Totuși, agentul susține că nu a făcut altceva decât să respecte prevederile legale în vigoare în cursul anului trecut, în timpul stării de urgență, instaurată din cauza pandemiei de COVID-19

Un bărbat care susține că și-a dus soția, ce se află într-un scaun cu rotile și este foarte bolnavă, la piață s-a trezit cu o amendă de 10.000 de lei pentru depășirea intervalului orar 11:00 – 13:00. Incidentul a avut loc în perioada stării de urgență de anul trecut. Numai că Neculai Oprea a contestat procesul-verbal întocmit de agentul de la Poliția Locală Liviu Chiriac.
Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis contestația formulată de Neculai Oprea.

„Instanța admite cererea de chemare în judecată formulată de petentul Neculai Oprea în contradictoriu cu intimata Poliția Locală Iași. Anulează procesul-verbal de contravenție din 23 aprilie 2020, cu consecința exonerării petentului de la executarea sancțiunii contravenționale. Ia act de faptul că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată”, au precizat judecătorii ieșeni.

Până în acest moment, decizia nu a fost contestată.

Neculai Oprea a dat în judecată Poliția Locală Iași după ce a fost amendat

Procesul dintre Neculai Oprea și Poliția Locală Iași a început pe 11 mai 2020. Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul instanței, ieșeanul a solicitat anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor.

„Pe 23 aprilie 2020, mi-am însoțit soția, persoană cu handicap de gradul II și cardiacă, până la biserică. De acolo, am mers până la piață. La intrarea în piață erau două mașini de Poliție. Soția mea a intrat în piață, iar eu am rămas pe loc vreme de 7-8 minute. Între timp, un agent constatator mi-a cerut declarația pe proprie răspundere, pe care eu i-am prezentat-o. Pe 4 mai 2020, am primit într-un plic procesul-verbal cu amenda în cuantum de 10.000 de lei”, a declarat bărbatul în fața judecătorilor ieșeni.

Acesta a cerut admiterea plângerii și anularea procesului-verbal contestat.

Ieșeanul: „Am fost sancționat pentru că mi-am dus soția, care era într-un scaun cu rotile, la piață!”

Ieșeanul Neculai Oprea a constatat cu stupoare că fusese amendat, pentru că, susține el, agentul de la Poliția Locală nu l-ar fi anunțat despre acest lucru în ziua respectivă. Mai mult, pensionarul a susținut că a fost șocat de cuantumul amenzii. Ieșeanul a fost sancționat pentru că, pe 23 aprilie 2020, ar fi fost prins în Piața Alexandru cel Bun, în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, impus de autorități în timpul stării de urgență, instaurată pe fondul pandemiei de COVID-19. Această prevedere a fost inclusă în Ordonanța Militară nr. 3/2020. Conform articolului 28 din actul normativ, nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei, pentru persoane fizice.

Totuși, prin Decizia nr. 152/2020, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate invocată de Avocatul Poporului și a constatat că dispozițiile articolului 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/1999, privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, sunt neconstituționale. Din acest motiv, judecătorii ieșeni au admis plângerea formulată de Neculai Oprea.

Altă pensionară, aceeași zonă, aceeași amendă dată de același agent de la Poliția Locală

Tot în urmă cu aproximativ un an, o octogenară din Iași, Maria Trofin, a fost sancționată tot cu 10.000 de lei, de același agent de la Poliția Locală, Liviu Chiriac, după ce ar fi plecat de acasă mai devreme de ora 11:00. Femeia de 86 de ani i-a explicat agentului că se deplasează foarte greu și că a fost nevoită să plece mai devreme din casă, pentru a se putea întoarce înainte de ora 13:00. Pensionara a relatat că ar fi vrut să meargă atât la farmacie, pentru a-și procura medicamentele strict necesare, cât și la Piața Alexandru cel Bun, pentru a-și cumpăra de-ale gurii.

Agentul Liviu Chiriac a amendat-o cu 10.000 de lei. Femeia a afirmat că a avut un șoc când a primit plicul cu procesul-verbal, deoarece ea nu înțelesese care era cuantumul amenzii, crezând că era vorba despre 100 de lei, nicidecum de 10.000 de lei. Ulterior, ieșeanca a contestat sancțiunea în instanță, iar Judecătoria Iași a admis pângerea femeii.
Șeful Poliției Locale Iași, comisarul-șef Liviu Zanfirescu, a precizat că, în perioada stării de urgență, în zona Pieței Alexandru cel Bun au fost emise mai multe procese-verbale în același cuantum.

„În perioada stării de urgență, în acea zonă au fost întocmite mai multe procese-verbale similare. Subliniez faptul că nu există o „normă” de amenzi care ar trebui aplicate de către agenții Poliției Locale. Aceeași discuție a fost și în trecut, când eram la Poliția Națională. Nici acolo nu au existat „norme” de amenzi pentru agenți. În cazurile din perioada stării de urgență a fost vorba despre unii agenți mai… zeloși de la noi”, a declarat Liviu Zanfirescu.

Agentul Liviu Chiriac: „Nu am făcut altceva decât să respect legea!”

Contactat telefonic ieri de reporterii cotidianului BZI, agentul Liviu Chiriac s-a apărat, susținând că a respectat legislația.

„Nu am făcut altceva decât să respect prevederile legislației în vigoare în perioada stării de urgență. În proporție de 80 la sută, în acea perioadă, au fost date avertismente. Amenzile au venit pentru persoanele care nu au vrut să recunoasă că au greșit. Știți cum mi-au spus unii pensionari când i-am prins că încălcau legea?! «Să îți pui banii pe piept!» Vi se pare normal?! Știți că tot se spune că nimeni nu este mai presus de lege, da?! Eu am aplicat avertismente, am dat și amenzi, dar, în contextul în care o persoană este prinsă că încalcă legea și mai este și recalcitrantă, ce ar trebui să facem noi?! Nu fac eu legea.

Nu este vina mea, ca agent, că pensiile sunt mici în România! Mai mult, înainte de a încălca legea, nu te gândești că ai pensia mică?! Actul normativ spunea că amenda pentru persoane fizice poate fi cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei. Eu am dat câteva amenzi de 10.000 de lei, adică la jumătate de maximul admis, da?! Spuneți-mi și mie: cu ce am greșit?!”, a declarat ieri Liviu Chiriac.

Acesta a adăugat că a fost chemat în cadrul Comisiei de Disciplină de la Poliția Locală, unde s-a apărat, susținându-și punctul de vedere cu dovezi. Mai mult, el a afirmat că octogenara a fost sancționată pentru că era cu jumătate de oră mai devreme pe străzi, iar, în ceea ce îl privește pe Neculai Oprea, acesta se afla în jurul orei 8:00 în zona Pieței Alexandru cel Bun.

„Domnul respectiv nu spune decât ceea ce îi convine. Nu este adevărat că era cu soția, care ar fi într-un scaun cu rotile! Nu aș fi fost nebun să îi dau amendă și nici nu aș fi avut o bază legală, dacă ar fi fost așa. Dumnealui era la piață la ora 8:00, în contextul în care ar fi trebuit să fie acolo cel mai devreme la ora 11:00! Repet: nimeni nu e mai presus de lege. Din ce am înțeles, în acea perioadă, un primar din București, cred, a fost amendat cu 10.000 de lei, pentru că era cu prietena dumnealui într-un parc la o oră la care nu avea voie! Dar așa sunt unele persoane: au sentimentul că li se cuvine orice și că, la ele, legea nu se aplică!”, a adăugat Liviu Chiriac.

„Legea nu se pune în aplicare cu inima!”

Agentul Liviu Chiriac a mai menționat că, din punctul său de vedere, legea trebuie respectată.

„Legea nu trebuie aplicată cu inima. Nicăieri nu scrie că, dacă ești pensionar și iei o pensie mică, ai voie să faci orice! Vă spun sincer că au existat persoane extrem de recalcitrante, o femeie a sărit chiar la bătaie că mi-am permis să aplic legea! După articolele apărute prin presă despre mine, am avut numai probleme! Probabil că, dacă nu aș fi respectat legea, aș fi fost ars în piața publică, aș fi fost răstignit! V-am spus: eu am dovezi că domnul Oprea era la ora 8:00 la piață și am dovezi că declarația pe propria răspundere, pe care avea obligația să o aibă la el, era incompletă! La fel, v-am spus că am fost chemat la Comisia de Disciplină și am prezentat dovezile că nu am făcut altceva decât să respect legea”, a subliniat Liviu Chiriac.

Agentul de la Poliția Locală Iași a mai spus că oamenii care sunt sancționați prezintă doar o parte din adevăr, respectiv „adevărul lor”.

„Când sunt prinși că au încălcat legea, unii devin foarte reclacitranți. După ce sunt sancționați, merg la instanță sau prin presă și se prezintă ca niște oameni sărmani, cu o poveste lacrimogenă, fără a recunoaște ce au făcut. Gândiți-vă că și Poliția națională a dat amenzi de 10.000 de lei în perioada stării de urgență și n-am auzit pe nimeni să se plângă sau să urle! Acolo, la Piața Alexandru cel Bun, în perioada stării de urgență, au fost și echipaje ale Poliției, nu doar ale Poliției Locale!”, a mai afirmat Liviu Chiriac.

Agentul de la Locală a încheiat mențonând că a fost mâhnit de comentariile pe care le-a citit la adresa lui, probabil chiar de unii colegi:

„Așa sunt unii: sunt viteji ca bărbații cu femeile! Și… atât! Dacă vreun coleg avea ceva să-mi reproșeze, îmi putea spune în față și îi explicam logic, pas cu pas, că nu am greșit cu absolut nimic!”