Prima pagină » Economic Local » El este afaceristul din Iași care l-a convins pe ministrul Florin Cîțu să modifice legea pentru producători. A sunat aproape zilnic la autoritățile de la București timp de un an

El este afaceristul din Iași care l-a convins pe ministrul Florin Cîțu să modifice legea pentru producători. A sunat aproape zilnic la autoritățile de la București timp de un an

20 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Marius Antica este afaceristul din Iași care a reușit să-l convingă pe ministrul Florin Cîțu să modifice suma ce trebuie plătită ca antrepozit fiscal de către producătorii de vinuri. Ieșeanul, producător tradițional, s-a chinuit în ultimul an să convingă autoritățile că legea trebuie schimbată în favoarea producătorilor care pot aduce venituri consistente la bugetul de stat dacă vând produsele legal. Ieșeanul este unul dintre producătorii din județ care a revenit din străinătate și a investit banii într-o afacere

Afaceristul din Iași care a discutat cu ministrul Florin Cîțu despre problemele cu care se confruntă micii producători care nu pot vinde vinurile din cauza antrepozitului fiscal de 100.000 de lei, prea mare pentru posibilitățile lor financiare, povestește că a început demersurile imediat ce a fost controlat de ANAF.

„M-am trezit la începutul anului, prin ianuarie, cu control de la ANAF și era cât pe ce să am și dosar penal pentru că am vândut ilegal vinul din mure. Eu aveam atestat de producător tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și am vândut producția pe baza acestui document. Mi s-a spus că nu mai am nevoie de acest antrepozit fiscal”, spune Marius Antica.

Producătorul de vin din mure, din comuna Butea, din Iași: „Vă spun sincer că voiam să dau foc la tot și să renunț, să plec iar din țară”

Ieșeanul susține că atunci când inspectorii ANAF i-au spus că îi fac dosar penal pentru că nu avea avizul necesar vânzării vinului din mure, dar și faptul că nu are cei 100.000 de lei necesari obținerii lui, a vrut să renunțe la afacerea cu fructe de pădure.

„Vă spun sincer că voiam să dau foc la tot și să plec iar din țară. Dar nu am renunțat pentru că am zis că trebuie să se schimbe ceva și în țara asta. Am luat legile fiscale din alte state europene, din Ungaria, Polonia, Germania, să vedem cum funcționează acolo această legislație, pentru a găsi o portiță și pentru noi, producătorii din România”, povestește producătorul din Iași.

Ieșeanul a sunat aproape zilnic la autoritățile de la București pentru a obține avizele de care avea nevoie să-și vândă producția

Producătorul a început să facă demersuri pentru ca banii investiți să nu îi piardă, fiind vorba de cel puțin 50.000 de euro, și să poată să-și vândă produsele legal.

„Am sunat la miniștri, la cel de finanțe, de la Ministerul Agriculturii, i-am trimis președintelui României 3 scrisori, am făcut drumuri la București ca să stau de vorbă cu cei care pot să mă ajute să continui afacerea aici, în România. Când a fost ministrul Cîțu la Iași am discutat despre problema mea și mi-a spus că face tot ce poate ca legislația să fie modificată, să putem și noi, micii producători, să vindem vinul”, susține Marius Antica.

Marius Antica: „Am reușit să reduc mult garanțiile și capitalul social pentru antrepozitul fiscal”

Acesta susține că după aproape un an de încercări a reușit să îl convingă pe ministrul Finanțelor să modifice legea pentru ca producătorii din toată țara să poată obține avizul de la ANAF.

„Am reușit să schimb una din cele două legi care oprea micii producători de vinuri de fructe să comercializeze produsele. Mă refer că am reușit să reduc mult garanțiile și capitalul social pentru antrepozitul fiscal. În loc de 96.000 de lei am redus la 19.000 de lei garanția, iar capitalul social s-a redus de la 76.000 de lei la 15.000 de lei. Aceste sume pot să le plătesc, atât eu, cât și alți producători care produc cel mult 10.000 de litri într-un an. Am cerut ajutor de la ministrul Oroș, de la ministrul Cîțu, de la președintele României, de la domnul Mironel Pantaroiu, care m-au ajutat în demersurile mele.”, susține Marius Antica.

Producătorul de vin din mure: „I-am spus ministrului Cîțu că nu vreau scoaterea completă a antrepozitului fiscal, dar să fie redus”

Producătorul din Iași susține că este normal ca producătorii mici să plătească taxe mai mici.

„Am discutat cu ministrul Florin Cîțu și i-am explicat faptul că este mai avantajos să contribuie micii producători cu taxe și impozite la stat, să fie totul legal, decât să vândă produsele pe unde pot, ilegal. Eu, până acum, am vândut vinul de mure pentru că aveam atestat de producător tradițional și mi s-a spus de la Ministerul Agriculturii că nu mai am nevoie de acest aviz de la ANAF. I-am spus ministrului Cîțu că nu vreau scoaterea completă a antrepozitului fiscal, dar să fie redus, pentru noi, micii producători, pentru că la venituri nu ne putem compara cu marii producători de vinuri. Eu am plătit anul trecut taxe de 5.000 de lei”, mai spune Marius Antica.

Marius Antica: „Anul acesta nu am mai făcut vin, tocmai pentru a nu avea probleme de niciun fel la vânzarea lui”

Ieșeanul a mers la ANAF pentru a depune documentația necesară obținerii avizului și speră că în cel mult două luni să poată comercializa vinul din mure produs în anul 2019.

„După ce voi obține avizul de la Finanțe, voi putea vinde sticlele de anul trecut, vreo 3.000 de sticle. Anul acesta nu am mai făcut vin, tocmai pentru a nu avea probleme de niciun fel la vânzarea lui. Eu sunt bucuros că după atâta timp nu am renunțat și am obținut un lucru important pentru toți producătorii din țară”, povestește ieșeanul, dezamăgit de faptul că nu a fost susținut de alți producători aflați într-o situație similară.

Ieșeanul speră că producătorii din România vor înțelege că doar împreună vor reuși să convingă autoritățile să modifice legile

Marius Antica este de părere că producătorii ar trebui să fie uniți pentru a fi ajutați de stat.

„Ce mă supără este însă faptul că în afară de o colegă de la Satu-Mare, producător din vin de coacăze, nimeni care ar fi fost direct afectat de această lege nu a discutat cu noi, nu a venit cu noi la București, nu a vrut să facem acest lucru împreună, poate am fi reușit mai repede să schimbăm această lege. Noi suntem producători și asta înseamnă că petrecem cel mai mult timp în fermă. Până la urmă, orice drum făcut la București, orice întâlnire cu ministrul, ne ia din timpul nostru, al producătorilor”, mai spune producătorul din comuna Butea, județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024