Ei sunt eroii de la Iași! 16 cadre medicale și-au lăsat familiile și au plecat să salveze Suceava! Nici lacrimile copiilor nu i-au putut opri! Își vor duce misiunea la bun sfârșit

de: evelina.chitoroaga
04:00, 28 mart. 2020

Cadre medicale ieșene au plecat să salveze Suceava, acolo unde zeci de medici și asistente sunt în izolare. Nimeni nu s-a așteptat la o mobilizare atât de rapidă. Deși le-a fost greu să se despartă de familiile lor, au ales să plece în salvarea pacienților. Nimic nu i-a putut opri!

16 cadre medicale ieșene au ales să-și lase familiile acasă și să lupte pentru sănătatea sucevenilor. Și-au împachetat doar câteva lucruri, și-au îmbrățișat copiii, soții, soțiile și mamele și au plecat la drum. Datorită lor, s-a redeschis Spitalul Județean Suceava. Toate cadrele medicale de la unitatea medicală nu mai sunt în acest moment în măsură să lucreze și asta pentru că mulți sunt internați, alții sunt în autoizolare. Spitalul a fost închis câteva zile bune pentru dezinfecție, iar joi seara (n.r.- 26 martie) a fost anunțată redeschiderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului mai sus menționat.

Împreună pentru sănătatea publică!

Iașul a fost ales ca centru de rezidențiat, de coordonare, care susține și alte județe în caz de nevoie. Drept urmare, 16 cadre medicale ieșene au plecat să sară în ajutorul vecinilor noștri. Deși au fost sceptici când au fost selectați pentru plecare, aceștia au acceptat provocarea. Nu este ușor să redeschizi un spital care a fost zile bune în carantină, după infectarea mai multor cadre medicale și pacienți cu COVID-19.

„Au plecat spre Suceava opt medici, opt asistenți și infirmieri din UPU SMURD Iași. Aceștia au suportul celor din Suceava, dar nu și a celor din spital, pentru că toți sunt în autoizolare sau internați în spital cu COVID-19. Suportul este asigurat de asistenți și infiermieri de la Spitalul din Fălticeni și asistenți din cabinetele de medicină școlară care sunt în subordinea Direcției de Sănătate Publică Suceava. Este vorba despre cadre medicale care nu au intrat în contact cu niciunul dintre pacienți și care nu reprezintă un pericol”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Sucevenii vor avea din nou Unitate de Primiri Urgențe

Veste mare pentru toți sucevenii care timp de câteva zile au simțit că nu ar putea să aibă suport din partea medicilor și asta pentru că Spitalul Județean de Urgențe fusese închis din cauză că intrase în carantină. Mai multe cadre medicale au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19 și altele sunt în autoizolare la domiciliu.

„Aseară (n.r.- joi seara), la ora 20:00, am anunțat în dispeceratul 112, dispeceratul ISU, SAJ Suceava că Unitatea Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Suceava este redeschisă. Ea funcționează separat, doar ca Unitate Primiri Urgențe care triază, diagnostichează, tratează și ia decizia internării pentru pacienții care ajung acolo, fără context epidemiologic și infecțios pentru infecția cu COVID-19. Există un triaj care se face în cortul din fața UPU și toți pacienții cu suspiciune merg către triajul spitalului pentru zona de Boli Infecțioase și Pneumologie”, a specificat prof. dr. Diana Cimpoesu, șefa UPU SMURD Iași.

Probleme cu radiologia de urgență

Medicii ieșeni nu sunt singuri în Suceava. Aceștia primesc suportul și din partea Institutului pentru Situații de Urgență, prin intermediul cărora se transferă paramedici și voluntari.

„Aceștia lucrează cu medici competenți din Iași, o parte dintre ture. Este încă problematică asigurarea radiologiei de urgență și asta pentru că avem un singur asistent care lucrează în program de șase ore, din două în două zile, și vine din Spitalul Fălticeni. Partea de echipamente este asigurată de ISU Suceava și de către ISU și UPU Iași”, adaugă medicul ieșean.

Îngrijorați că nu vor avea condiții de lucru

Înainte de a pleca la drum, cadrele medicale ieșene s-au temut pentru viața lor și a familiilor lor. S-au gândit că spitalul recent ieșit din carantină ar putea reprezenta un risc de contaminare. Au fost asigurați de către autorități că nu există motiv de îngrijorare și asta pentru că procedurile de dezinsecție au fost realizate conform standardelor impuse.

„Le-am dat încredere, le explicam că felul în care s-a făcut decontaminarea este în măsură să le dea încredere. Aseară, echipa care a plecat cu noi spre Suceava s-a considerat chiar veselă, fericită și au zis că vor să arate colegilor că se poate. Cei care au plecat fac 24 de ore și revin cu mașina asigurată de ISU Iași. Există și posibilitatea de cazare acolo. O parte dintre ei au optat pentru această versiune. Atmosfera este bună, deocamdată nu au fost multe urgențe, semn că e bine”, mai spune medicul ieșean.

Cadrele medicale sunt pozitive

Cadrele medicale plecate de la Iași pentru redeschiderea unității medicale din Suceava au demonstrat ce înseamnă curajul, ce înseamnă să fii devotat pacienților. În același timp, medicii din Suceava aflați în carantină abia așteaptă să se întoarcă la locul de muncă.

„Medicii din Suceava sunt relaxați, pozitivi și cred că vor reuși să treacă cu bine peste toată această perioadă. Nu se feresc de expunere și demonstrează în fiecare zi că lucrează în favoarea comunității. Cu medicii din Urgențe din Suceava am vorbit la telefon. Ei sunt o parte internați, o parte în autoizolare. Comunicarea a fost la distanță. Moralul lor este bun, aceștia ar vrea să lucreze, chiar și cei declarați pozitivi coronavirus. Abia așteaptă să se întoarcă la muncă. Am întâlnit și o stare de teamă, normală, firească. Dincolo de a-i încuraja, exemplul contează cel mai mult”, adaugă șefa UPU SMURD.