Ei sunt cei mai fericiți angajați din Iași: câștigă peste 1.200 de euro lunar și își fac singuri programul de lucru! Aceștia spun că nu și-ar schimba serviciul pentru nimic în lume, chiar dacă nu este ușor ceea ce fac – GALERIE FOTO (Exclusiv)

de: Ivona Apostol
02:00, 30 dec. 2021

Odată cu pandemia de Covid-19, în România au „explodat” afacerile firmelor de curierat. Asta, deoarece oamenii au preferat comenzile făcute online sau prin intermediul telefoanelor mobile. Fie că vorbim despre medicamente sau alte produse, fie că vorbim despre mâncare, companiile specializate în acest domeniu au prosperat. Odată cu ele au prosperat și ieșenii care s-au reprofilat din punct de vedere profesional, alegând să devină curieri

Aceștia par a fi cei mai fericiți angajați din Iași! Ei câștigă peste 1.000 de euro lunar și își fac singuri programul de lucru! Mulți dintre curieri spun că nu și-ar schimba serviciul pentru nimic în lume, chiar dacă nu este ușor ceea ce fac. Odată cu pandemia de Covid-19, în România au „explodat” afacerile firmelor de curierat. Asta, deoarece oamenii au preferat comenzile făcute online sau prin intermediul telefoanelor mobile. Fie că vorbim despre medicamente sau alte produse, fie că vorbim despre mâncare, companiile specializate în acest domeniu au prosperat. Odată cu ele au prosperat și ieșenii care s-au reprofilat din punct de vedere profesional, alegând să devină curieri.

Mulți dintre aceștia au folosit mașinile personale, dar alții s-au folosit de simpla bicicletă. Asta, deoarece, în traficul aglomerat din Iași, bicicleta reprezintă o soluție mai viabilă. În plus, pentru bicicletă nu trebuie combustibil!

Ieșenii care livrează mâncare și alte produse câștigă zilnic peste 250 de lei

Curierii din Iași spun că obțin zilnic peste 250 de lei pentru comenzile livrate. Pentru acești bani, ei parcurg pe biciclete aproximativ 150 de kilometri. De exemplu, Constantin Duca, în vârstă de 43 de ani, spune că a renunțat la slujba de șofer în urmă cu 2 ani și a început să livreze comenzi cu bicicleta la recomandarea prietenilor, tocmai pentru a câștiga mai mulți bani.

„De 2 ani am început să livrez comenzi cu bicicleta. Am fost sfătuit de niște prieteni, care livrau de mai mult timp. Aceștia îmi spuneau că nu voi regreta dacă aleg această meserie, ba chiar voi fi mulțumit de banii pe care îi voi obține. Zilnic pedalez peste 150 de kilometri, cărând în spate tot ce își doresc ieșenii care fac comenzi. De asemenea, în fiecare zi livrez aproximativ 25 de comenzi, fiecare la o distanță maximă de 10 kilometri. Noi putem livra doar câte 2 comenzi odată, dacă se află în aceeași zonă. Singura condiție este să nu depășim 10 kilograme – greutatea pe care o avem în spate”, povestește Constantin Duca, curier la Glovo.

Ieșeanul mai spune că nu ar renunța la această meserie deoarece este foarte mulțumit de salariul pe care îl câștigă. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat alte articole privind curierii din Iași.

Angajații firmelor de curierat își fac singuri programul de lucru

Curierii ieșeni susțin că un alt avantaj îl reprezintă faptul că își fac singuri programul de lucru. Orice angajat lucrează zilnic cel puțin 4 ore, dar unii curieri pot ajunge până la 10 ore, timp în care transportă între 18 și 25 de comenzi.

„Din aprilie 2021 m-am angajat ca livrator, după ce am renunțat la locul de muncă pe care îl aveam atunci. Lucram la un magazin și, acolo, nu se câștiga la fel de bine. Din luna aprilie pedalez zilnic aproximativ 200 de kilometri și transport comenzi care pot fi cumpărături din supermarket, mâncare, pastile și multe altele. De când lucrez, am întâlnit și persoane care au plătit transportul mai mult decât ceea ce au comandat. Zilnic câștig aproximativ 250 de lei. Din acești bani plătim la firmă câteva taxe și mai investim pentru întreținerea bicicletei”, spune Teofil Diacon, curier Tazz.

Tânărul care face livrări povestește că își face programul zilnic și că a optat să lucreze 8 ore. Tânărul începe în timpul amiezii și continuă până la cină, pentru că, în această perioadă, numărul comenzilor este mai mare. Când vremea este rea, ieșenii aleg să comande orice, numai să nu se deplaseze.

„Am avut o zi când ploua afară și am livrat un pachet cu țigări cumpărat de la un magazin non-stop din Tudor Vladimirescu și i l-am livrat unui student, care era cazat într-un cămin din aceeași zonă. El a plătit 15 lei pentru transport deoarece, când este vreme rea, tariful de livrare crește. Chiar dacă sunt livrări la distanțe mici, când vremea este nefavorabilă, clienții pot plăti chiar și 23 de lei suma maximă pentru transport”, adaugă Teofil Diacon.

Curierii spun că cea mai slabă perioadă din an a fost în luna august, deoarece, atunci, mulți ieșeni au fost plecați în concediu, iar studenții erau în vacanță. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat cazul unui angajat al unei firme de curierat.

Salariile pe care le au curierii în Iași

Lunar, angajații firmelor de curierat pot ajunge la salariul de 6.000 de lei fără a face un efort considerabil. Curierii au posibilitatea de a-și calcula costul transportului pentru fiecare comandă, cu ajutorul unei aplicații pe telefon. Multiplicatorul pe care îl folosesc curierii socotește taxa de livrare a comenzii în funcție de restaurantul sau magazinul de la care a fost ridicată comanda, kilometrii pe care îi parcurg până la destinație, vremea și ora la care este livrată comanda.

Conform curierilor ieșeni, pentru fiecare comandă se plătește o taxă de transport cuprinsă între 8 și 23 de lei, în funcție de greutate și de distanță. Curierii pe două roți mai spun că, la fiecare două săptămâni, trebuie să facă o revizie a bicicletei, pentru că piesele se uzează și trebuie verificate.